Norrköpings kommun

Temaveckan Om Psykisk Hälsa lyfter frågor om skuld, skam och stigma

Dela

Hur mår ungdomar i Östergötland? Det är en av många frågor som kommer att diskuteras under temaveckan Om Psykisk Hälsa den 16-18 november. Evenemanget vänder sig till personer som har erfarenhet av psykisk ohälsa eller psykisk sjukdom, är anhörig eller arbetar med psykisk hälsa. Föreläsningarna, som kan följas live eller i efterhand, innehåller bland annat namn som Thomas Gunnarsson och Selene Cortes.

Psykisk ohälsa och psykisk sjukdom är många gånger fortfarande ofta förknippat med skuld, skam och stigma. Det är också temat i årets program för temaveckan Om Psykisk Hälsa. En av föreläsarna är Malin Fröling, webb- och medlemsansvarig på Frisk&Fri, riksföreningen för ätstörningar. Hon ska berätta om sin väg ut ur sin ätstörning.

– Jag önskar att det skulle finnas mer kunskap om hetsätningsstörning, både i primärvård, psykiatri och samhället i stort. Det tog lång tid innan jag själv förstod att jag hade en ätstörning. Jag trodde att det mer handlade om att jag hade dålig karaktär, och skammen att prata om det var stor. Jag hade behövt att någon uppmärksammade sjukdomen betydligt tidigare, till exempel när jag var i kontakt med vården med problem som faktiskt var utlösta av min hetsätningsstörning, säger hon.

Andra föreläsare är till exempel Selene Cortes som har bred såväl praktisk som teoretisk kunskap om psykisk ohälsa, och som 2020 gav ut boken Man dör inte av stress: man slutar bara att leva. Thomas Gunnarsson är en flitig föreläsare som under många år arbetat med ledarskapscoachning och grupputveckling. Hans föreläsning kommer handla om hur man tränar den inre konditionen för att lyfta sig själv och andra.

– Årets temadagar har ett brett, fylligt och intressant program. Det är viktigt att belysa psykisk hälsa inom många områden, sänka tröskeln för att be om hjälp och främja en kultur i samhället och på arbetsplatser där man vågar prata om psykisk hälsa, säger Ann-Christin Briby, sakkunnig på vård- och omsorgskontoret, Norrköpings kommun.

Föreläsningarna kommer att sändas på norrkoping.se/ompsykiskhälsa
Där kan du också läsa mer om temaveckan och ta del av programmet.

Om Psykisk Hälsa arrangeras i samarbete mellan Finspångs, Norrköpings, Söderköpings och Valdemarsviks kommuner, Region Östergötlands psykiatriska klinik i Norrköping samt NSPH Östergötland - Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

Kontakt:

Maja Engström
Titel: verksamhetsledare, föreningen Frisk & Fri, del av Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa
Telefon: 0737-70 08 82

Ann-Christin Briby
Titel: sakkunnig, vård- och omsorgskontoret Norrköpings kommun
Telefon: 011-15 29 58

____________________________________________________

Avsändare: Helena Jalkner, presskommunikatör
Telefon: 0725-97 09 00

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Norrköpings kommun har omkring 143 500 invånare, varav cirka 68 000 är förvärvsarbetande. I kommunen finns drygt 9 000 företag i starka branscher som pappersindustri, transport och logistik, energi, visualisering, medieteknik samt besöksnäring. Dessutom finns många företag inom de gröna näringarna. Med drygt 11 000 anställda är Norrköpings kommun den största arbetsgivaren i Norrköping. Under mandatperioden 2018-2022 styrs Norrköpings kommun av en kvartett, som består av S, L, C och KD. 

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Invigning av Norrköping Light Festival24.11.2021 10:09:23 CET | Pressmeddelande

Fredag den 26 november klockan 16:00 invigs Norrköping Light Festival 2021. För sjunde året i rad hälsar Norrköpings kommun alla välkomna till detta uppskattade evenemang, som skänker ljus och glädje till både Norrköpingsbor och besökare. Invigningen livesänds digitalt på Visit Norrköpings och Norrköping Light Festivals facebooksidor. Samtidigt blir Norrköping ljusare genom satsningen Tillsammans lyser vi upp Norrköping.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum