Dramaten

Tennessee Williams pjäs Orfeus stiger ner inleder teatervåren på Elverket

Dela

Orfeus stiger ner är en berättelse om konstens och passionens förmåga att ge livet mening, och om de mörka krafterna som kämpar mot livet. Det är modern amerikansk dramatik med en mytisk dimension, i regi av Runar Hodne. Premiär på Elverket den 25 januari.

Orfeus stiger ner. Foto: Therese Öhrvall
Orfeus stiger ner. Foto: Therese Öhrvall

En ung man med gitarr på ryggen gör entré i en liten amerikansk håla. Hans mystiska förflutna, öppna framtid och konstnärliga sinne väcker slumrande drömmar. Inte minst hos den gifta Lady, som anställer honom i sin butik. Hos andra invånare väcker han mörkare känslor.

- Orfeus stiger ner tar upp relevanta frågor kring etnicitet och maktstrukturer men den handlar primärt om känslan av utanförskap. Den är skriven i en annan tid men frågorna är lika relevanta idag. Det är en mycket personlig pjäs – vacker och poetisk, säger regissören Runar Hodne.

Orfeus stiger ner hade premiär på Broadway 1957 och har filmatiserats vid flera tillfällen, bland annat 1959 med titeln The Fugitive Kind med Marlon Brando i rollen som Val.

Runar Hodne är en norsk regissör som är flitigt anlitad vid Nationaltheatret i Oslo, där han också leder regilinjen vid Teaterhögskolan. I Sverige har han tidigare satt upp Gösta Berlings saga på Kulturhuset Stadsteater och Fäder och Söner på Dramaten.

Medverkande:
Björn Bengtsson – Val
Mia Benson – Dolly
Kicki Bramberg – Beulah
Sofia Helleday – Lady
Elin Klinga – Vee
Hannes Meidal – David
Örjan Ramberg – Jabe
Maria Salomaa - Miss Porter
Kirsti Stubö – Carol
Jan Waldekranz - Sheriff Tablot

Av: Tennessee Willams
Översättning: Pamela Jaskoviak
Originaltitel: Orpheus descending
Regi: Runar Hodne
Scenografi: Serge von Arx
Ljusdesign: Ellen Ruge
Ljuddesign: Björn Lönnroos
Mask och peruk: Sofia Ranow
Kostym: Magdalena Åberg

Introduktion:
Introduktion till föreställningen med dramaturg Anneli Dufva och ensemblen den 13 och  26 februari kl. 18.30.

Orfeus stiger ner, premiär 25 januari på Elverket.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Orfeus stiger ner. Foto: Therese Öhrvall
Orfeus stiger ner. Foto: Therese Öhrvall
Ladda ned bild
Björn Bengtsson . Foto: Dramaten
Björn Bengtsson . Foto: Dramaten
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten flyttar till Hötorget14.5.2019 10:15:00 CESTPressmeddelande

Samtidigt som Dramatenhuset renoveras bildar fem skådespelare familj och flyttar in i en evakueringslägenhet på Hötorget. Skådespelaren Rebecka Hemse är både idémakare och regissör för experimentet ”Evakuering: De förskräckliga föräldrarna” som kommer mynna ut i ett antal föreställningar. Gestaltningen är i konstant utveckling och därför finns inget premiärdatum, men den första föreställningen ges den 20 september. Den exakta adressen meddelas vid biljettköp. Biljetter till ytterligare tre föreställningar släpps idag, tisdagen den 14 maj.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum