Umeå kommun

Terapihund bryter svår social isolering

Dela

Angelica Johansson är sjuksköterska och tillsammans med terapihunden Stihl jobbar hon med funktionshindrade på LSS-boenden. Under hösten har hundteamet jobbat med några brukare som är oerhört isolerade. Personal och närstående ser tydliga effekter av hundteamets arbete.

Terapihunden Stihl.
Terapihunden Stihl.

Ett av barnen som fått prova den här vårdformen är oerhört isolerat på sitt rum. Barnet har svårt att stiga upp eller att sitta upp i sängen, utan är sängliggande större delen av dagen. Under hösten har hundteamet besökt brukaren en gång i veckan under totalt tio timmar. Det har gett resultat. Oavsett vilket humör hen är på eller hur hen ligger i sängen kan hunden alltid ta sig fram och beröra hen. Det ger motivation till att sätta sig upp eller gå till bordet en stund.

- Brukare som i stort sett spenderar all sin lediga tid inne i lägenheten har för första gången deltagit i gemensamma aktiviteter. Just det är en fin nyckel, att kunna öppna dörrar med hunden för att sedan låta personal på boendet ta vid, säger Angelica. 

Små saker har stor betydelse

Tillsammans med hundteamet kan hen spela spel eller få Stihl att göra konster. Angelica följer och dokumenterar varje besök i vårdplanen men dokumenterar också i bilder som hon sedan lämnar till brukaren. 

- Det är en sån glädje. Det är små saker, som att hen kan ringa till oss efter ett besök från hundteamet för att berätta vad dem har gjort, men för oss är det en jättegrej, säger en mamma.

Om projektet

Hösten 2022 har hundteamet arbetat på halvtid med detta samtidigt som Stihl utbildats till terapihund. Under våren kommer hundteamet att utöka arbetet med fler brukare.

Arbetet ingår som en del av projektet God och nära vård och har förlängts fram till sommaren 2023 när en utvärdering av projektet ska göras och finansieringen ska ses över.

Om Stihl

Stihl är av rasen australian shepherd. Han är utbildad besöks- och terapihund. 2022 nominerades han som en av tre hundar till Årets sociala tjänstehund av Svenska kennelklubben.

 

Kontakt

Angelica Joh​ansson
Sjuksköterska, LSS Hälso och sjukvård
Umeå kommun
070-210 30 79

Mia Tegström
HSL-chef LSS hälso- och sjukvård
070-611 25 79
mia.tegstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Terapihunden Stihl.
Terapihunden Stihl.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum