Natur & Kultur

Teresa Glads "Farbröder" nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023

Dela
Teresa Glad har intervjuat farbröder om deras liv och vad som har format dem. I "Farbröder" skildrar hon deras livsberättelser i text och bild. Nu är boken nominerad till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2023.
Teresa Glad. Foto Pär Berg
Teresa Glad. Foto Pär Berg

I "Farbröder" får läsaren ta del av riktiga farbröders liv. Som Jon som höll på att dö när han var elva år, Lasse som ibland är Lisa, Pär som har så mycket gråt inom sig och Dick som vill lukta på allt.

"Utan att [Teresa Glad] dämpar eller lägger till rätta får vi möta död, svår sorg, syskonavundsjuka och grymhet. Även när människor handlar som de inte borde anar vi vad det beror på. Men här finns också både tröst och hopp – den som kämpar och har en stark vilja kan trots svåra förutsättningar förverkliga sina drömmar, den som känner sig annorlunda kan få ett fungerande liv. Det blir tydligt att barn blir vuxna och att alla vuxna har varit små. Alla frågor får inte svar, livet fortsätter att vara gåtfullt."
– ur Nordiska rådets prisjurys motivering.

"Farbröder" sträcker sig över genregränser och strikta åldersindelningar.

–  Det är en allåldersbok och ett allkonstverk. Teresa Glad berättar ömsint om några riktiga farbröders liv, om hur barndom och uppväxt präglat dem, om val de gjort och annat som bara blev. Precis så som livet är och det är oändligt fascinerande för såväl liten som stor att få ta del av deras olika livsöden, säger Marie Augustsson, förläggare och publicistiskt ansvarig för barn- och ungdomslitteratur på Natur & Kultur.

Sedan utgivningen i januari 2022 har boken fått ett fint mottagande och visades som en av 100 ”outstanding picturebooks” på årets barnboksmässa i Bologna.

Teresa Glad är illustratör, animatör, författare och manusförfattare. Hennes debutbok "Pella och pinnarna" kom 2016. Hösten 2023 är hon aktuell med "Hemliga boken" som tar avstamp i Teresas egen uppväxt i Orminge. Hon undervisar inom alla sina tre områden och startade bland annat en ettårig bilderboksutbildning på Sörängens folkhögskola 2018.

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris firar 10 år i 2023. Priset går till ett skönlitterärt verk för barn och unga som skrivits på ett av de nordiska språken och uppfyller höga litterära och konstnärliga krav. Totalt är 14 nordiska bilderböcker, barnböcker och ungdomsromaner nominerade. Vinnaren offentliggörs på prisutdelningen den 31 oktober i Oslo i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 300 000 danska kronor.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Teresa Glad. Foto Pär Berg
Teresa Glad. Foto Pär Berg
Ladda ned bild
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ladda ned bild
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ladda ned bild
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ladda ned bild
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ladda ned bild
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ur Farbröder av Teresa Glad
Ladda ned bild

Om

Natur & Kultur
Natur & KulturVarje gång du väljer förlaget Natur & Kultur är du med och bidrar till något större. Vi är en oberoende stiftelse som ska göra skillnad i samhället. Förutom att inspirera till läsande och lärande stärker vi röster i det demokratiska samtalet genom priser, stipendier och stöd. Vi ger ordet till fler.

Följ Natur & Kultur

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Natur & Kultur

Förläggaren Jenny Franke till Natur & Kultur29.5.2023 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

De senaste åren har Natur & Kultur prisats och uppmärksammats för sin kvalitetsutgivning av barn- och ungdomsböcker. Nu stärker förlaget utgivningen ytterligare genom att anställa Jenny Franke som förläggare. – Att få vara en del av den viktiga satsning som Natur & Kultur nu gör är ett förtroende som jag är väldigt glad över. Kvalitetslitteratur för barn behövs nu mer än någonsin, säger Jenny Franke.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum