Läkemedelsverket

Termkatalogen MedDRA översatt till svenska

Dela

MedDRA (Medical Dictionary for Regulatory Activities), är en standard för medicinsk terminologi och används bland annat vid beskrivning av biverkningar.

MedDRA kan beskrivas som ett träd bestående av cirka 80 000 medicinska termer, strukturerade i huvudtermer och undertermer. Officiell svensk översättning har hittills saknats vilket innebär att olika ord för samma sak (till exempel hypertoni/högt blodtryck) ibland har använts i exempelvis produktinformation för läkemedel.

MedDRA har översatts och förvaltas av MedDRA-organisationen och översättningen har kvalitetssäkrats av Läkemedelsverket. Översättningen finns tillgänglig för företag och myndigheter via MedDRA-webbläsare efter inloggning.

MedDRA finns sedan tidigare på följande EU-språk: engelska, tjeckiska, holländska, franska, tyska, ungerska, italienska, portugisiska och spanska.

Snart på alla EU-språk

Enligt den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har Sveriges initiativ inspirerat till att koordinera översättning även till övriga EU-språk inom en period på fyra år.

Formellt fastställda översättningar av MedDRA på samtliga EU-språk kommer att underlätta arbetet med elektroniskt strukturerad produktinformation. Det finns även andra vinster med harmoniserat översatta termer inom arbetet med rapportering av misstänkta biverkningar.

Relaterad information

MedDRA (Medical Dictionary for Regulatory Activities)

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande

Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum