Teskedsorden

Teskedsorden och Handelshögskolan håller samtal om mångfald i litteraturen

Dela

SSE Literary Agenda välkomnar den 25 april Lovisa Fhager Havdelin, generalsekreterare för Teskedsorden, kulturjournalisten Yukiko Duke och förläggaren Susanna Romanus.

Sverige är idag ett mångkulturellt samhälle – men hur speglas det i den svenska samtidslitteraturen? Reproducerar skönlitteraturen stereotypa föreställningar, eller främjar den snarare förståelsen för människor med annan bakgrund än vår egen? 

Teskedsorden är en ideell organisation som arbetar för ett Sverige där allas rättigheter respekteras oavsett etnicitet, kön, sexualitet eller funktionalitet. Namnet är hämtat från Amos Oz bok Hur man botar en fanatiker. Oz skriver att den människa som vill släcka en eld hämtar en hink vatten. Om hon inte hittar någon hink tar hon ett glas vatten, och om hon inte hittar ett glas vatten tar hon en tesked. Budskapet är att om alla människor bidrar, om än bara med en tesked, kan till synes oöverstigliga problem övervinnas.

Lovisa Fhager Havdelin kommer att samtala med Yukiko Duke och Susanna Romanus om mångfaldsfrågor i skönlitteraturen. Yukiko Duke är översättare, journalist, redaktör och programledare. Hon är välkänd litteraturrecensent bland annat i Sveriges Television. Susanna Romanus är ett av den svenska bokbranschens mest välkända namn som i drygt 30 år arbetat på Bonnierförlagen, Natur & Kultur och Norstedts.

– Förlagsbranschen i Sverige är väldigt homogen, vilket vi är medvetna om, säger Susanna Romanus. För att litteraturen ska spegla den samtid vi lever i och vara fortsatt relevant för läsarna är det viktigt att vi breddar perspektiven, såväl i utgivningen som bland förlagsmedarbetarna.

Stiftelsen Natur & Kultur finansierar satsningen SSE Literary Agenda under en treårsperiod. Initiativet är öppet för alla Handelshögskolans studenter och inrymmer bokcirklar, författarsamtal och föreläsningar. SSE Literary Agenda leds av ek. doktor Erik Wikberg som forskar om digitaliseringens effekter på bokmarknaden.

Samtalet den 25/4 är kostnadsfritt, öppet för allmänheten och genomförs på engelska kl. 16.00-17.00 i Aulan. Anmälan sker via följande länk: www.hhs.se/en/about-us/calendar/2019/sse-literary-agenda-lecture/

Kontakter

För pressmaterial och intervjuförfrågningar: Lisa Bjurwald, Chef Opinion & Påverkan, Teskedsorden, telefonnummer +46 704 97 95 53, mail lisa.bjurwald@teskedsorden.se.

Om

Teskedsorden
Åsögatan 122
116 24 Stockholm

070 750 79 02http://www.teskedsorden.se

Teskedsorden är en svensk stiftelse som arbetar med mångfaldsfrågor genom kulturprojekt riktade till barn och ungdomar i skolan. Stiftelsen ändamål är att bidra till en öppen dialog och riva murar som förhindrar människor att ta del av samhället på grund av etnicitet, social ställning, kön, ålder, religion eller politisk inriktning. Teskedsorden är icke-vinstdrivande och finansieras genom stöd från företag, stiftelser och privatpersoner. Besök www.teskedsorden.se för mer information.

Följ Teskedsorden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teskedsorden

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum