Stockholms stad

Test av nya skyltar som visar vägen för gående

Dela

Stockholms stad ska bli en alltmer gångvänlig stad. Vägvisning för gående har hittills inte funnits i Stockholms stad. Mellan maj och september genomförs därför ett test med gångvägvisningsskyltar på sträckan Hornstull-Telefonplan.

Hornstull-Telefonplan är ett av fem viktiga gångstråk som finns utpekade i stadens gångplan. Det passerar ett stort antal viktiga målpunkter och förbinder Liljeholmen med Södermalm. Gångstråket är cirka fyra kilometer långt och det tar ungefär 45 minuter att gå hela sträckan från Hornstull i norr till Telefonplan i söder. Ett antal åtgärder för att göra stråket gångvänligare genomfördes 2017 och fler åtgärder kommer att genomföras 2018. Exempel på åtgärder är förbättring av gångbanor och gångtunnlar, förbättrad belysning och utplacering av sittmöbler.

Ett annat uppdrag i enlighet med stadens gångplan är att utveckla ett gångvisningssystem för gående. Längs sträckan ska därför tre olika skylttyper testas som sedan ska ligga till grund för framtida skyltning.

Tre skyltar är framtagna – på plats från 2 maj
Mellan Hornstull och Liljeholmen sitter från och med den 2 maj grå skyltar som är framtagna enligt skyltprogrammet för parker och torg (se skylt 1 i bifogad pdf).

Mellan Liljeholmen och Midsommarkransens T-bana blir det skyltar som ansluter till cykelvägvisningen i Stockholm. Dessa skyltar är en modifierad version av skyltar i Vägmärkesförordningen (se skylt 2 i bifogad pdf).

Mellan Midsommarkransens T-bana och Telefonplan placeras skyltar med ljusblå design (se skylt 3 i bifogad pdf).

Testprojektet föregås av en omvärldsbevakning och följs av en utvärdering. Testprojektet ligger till grund för den gångvägvisning som ska tas fram under hösten 2018.

Målet är att få fler människor att röra sig längs sträckan Hornstull-Telefonplan och göra den till ett sammanhängande stråk med hjälp av bland annat gångvägvisningen.

Mer information:

Projektledare: Johanna Eriksson, johanna.eriksson@stockholm.se, 08 508 262 36


Pressansvarig: Erik Söderberg, erik.soderberg@stockholm.se, 08 508 262 82

Nyckelord

Kontakter

TrafikkontoretErik Söderberg, pressansvarig

Trafikkontoret ansvarar för bland annat framkomlighet, trafiksäkerhet, städning, snöröjning, klottersanering, parkering och belysning. Dessutom utvecklar trafikkontoret attraktiva offentliga miljöer genom exempelvis blommor och träd samt hanterar tillstånd för olika typer av markupplåtelser och evenemang.

08-508 26 282

Bilder

Dokument

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Pressinbjudan: Grow Smarter - Invigning av smarta lösningar för hållbara städer i Slakthusområdet14.5.2018 09:37Pressinbjudan

Tisdagen den 15 maj klockan 11:30 inviger Stockholms stad smarta lösningar för hållbara städer som applicerats i Slakthusområdet. Arbetet har möjliggjorts genom EU-projektet Grow Smarter. Medverkar gör bland andra tre av stadens borgarråd; Katarina Luhr (miljöborgarråd), Daniel Helldén (trafikborgarråd) och Stefan Hansson (biträdande finansborgarråd). Intresserade journalister välkomnas till invigningen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum