Testning blir lidande när regionerna snålar med löner
Regionerna har brist på och svårt att rekrytera biomedicinska analytiker, som bland annat analyserar covid-19 tester. Trots det erbjuds de inte marknadsmässiga löner, utan får nästan halva lönen jämfört med privat sektor. - Helt fel tid att snåla med lönen till denna profession säger Per Klingbjer, förbundsdirektör på Naturvetarna.
Fackförbundet Naturvetarna har genomfört en undersökning om lön och arbetsmiljö bland biomedicinska analytiker i regionerna.
9 av 10 känner sig inte värdesatta
Studien visar att 9 av 10 inte känner sig värdesatta av sin arbetsgivare, då löneläget är för lågt. 8 av 10 svarar att löneförhöjningarna inte speglar deras goda prestationer. Runt hälften uppger att det finns få möjligheter till att göra karriär inom regionen.
Enligt en nyutkommen rapport från Saco har denna yrkesgrupp en så låg lön sett under en livstid, att deras studier inte betalar sig. De hade tjänat mer på att gå in i ett annat yrke direkt efter gymnasiet.
Många lämnar för privat sektor
Dessa faktorer gör att många väljer att gå över till privat sektor. Närmare 25% har bytt från att arbeta inom regionen till privat sektor under de senaste åren.
- Det här är ett stort problem för sjukhusen. De behöver både behålla och rekrytera fler BMA. Att då inte erbjuda marknadsmässiga löner är en strategi dömd att misslyckas, både vad gäller nyrekrytering som att behålla befintlig personal, säger Per Klingbjer.
Cheferna delar bilden att lönen är för låg
Naturvetarna har också ställt frågor till ett femtontal chefer i regionerna. De uppger att biomedicinska analytiker har en central kompetens inom hälso- och sjukvården. Över 90% av de tillfrågade säger att det råder stor brist på kompetensen. De delar också bilden av att lönen är för låg.
Att det råder stor brist på utbildad personal inom området, skapar stress och påverkar arbetsmiljön negativt i regionerna. I den pressade situationen under pandemin har denna problematik förstärkts.
Ny lönestrategi krävs
Naturvetarna anser att regionerna nu bör tänka om gällande sin lönestrategi för biomedicinska analytiker, och i stället ge denna yrkesgrupp en marknadsmässig lön. På så sätt kommer man kunna bibehålla och nyrekrytera denna viktiga resurs, och en större bemanning kommer i sin tur leda till en bättre arbetsmiljö för medarbetarna.
- Ett första steg i detta arbete är att säkerställa att denna grupp prioriteras vid kommande lönerevision och får ett påslag som är bättre än märket, säger Per Klingbjer.
Nyckelord
Kontakter
Kristofer JervingePressansvarig
Tel:073-366 24 25kristofer.jervinge@naturvetarna.sePer KlingbjerFörbundsdirektör
Tel:073-366 24 38per.klingbjer@naturvetarna.seLänkar
Om
Naturvetarna är fackförbundet för akademiker inom naturvetenskap. Vi coachar, företräder och stöttar naturvetare på hela arbetsmarknaden, från studietiden och genom hela arbetslivet.
Vi har cirka 33 500 medlemmar inom life science, jord, skog och miljö, de fysiska vetenskaperna, matematik och data. Som expert på naturvetares kompetens och arbetsmarknad erbjuder vi specialiserad service och rådgivning kring karriär, lön och arbetsvillkor. Tillsammans med andra fackliga organisationer förhandlar vi kollektivavtal som reglerar villkoren på svensk arbetsmarknad.
Naturvetarna är ett partipolitiskt obundet fackförbund inom Saco, Sveriges akademikers centralorganisation, vars förbund organiserar medlemmar efter utbildningsområde.
Följ Naturvetarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturvetarna
Brist på personal ger haltande testning4.1.2021 09:39:39 CET | Pressmeddelande
En av anledningarna till att covid 19-tester inte analyseras i den takt som behövs, är att det saknas rätt kompetens i labben. Regionerna har brist på och svårt att rekrytera biomedicinska analytiker, visar en undersökning från Naturvetarna, som intervjuat såväl personal som arbetsgivare i regionerna.
Ett steg närmre fler fasta forskartjänster17.12.2020 18:23:58 CET | Pressmeddelande
Tryggare anställningsvillkor i högskolan är ett av de förslag som lades fram i regeringens forskningsproposition i dag. - Äntligen. Fler fasta tjänster och bättre anställningsvillkor behövs för att vi ska få rätt kompetens och att forskarna ska ha en rimlig arbetssituation, säger Per Klingbjer förbundsdirektör på Naturvetarna.
Yrken som garanterat ger jobb24.11.2020 14:34:14 CET | Pressmeddelande
Möjligheten att få jobb är en viktig faktor inför valet till högskolan. Naturvetarnas senaste arbetsmarknadsanalys visar att det finns några yrken där framtidsutsikterna är mycket goda på fem års sikt, bland annat dietister, biomedicinska analytiker och lärare i naturvetenskap.
Hot och våld mot livsmedelsinspektörer under pandemin3.11.2020 18:45:46 CET | Pressmeddelande
Många livsmedelsinspektörer uppger att de utsatts för hot och i vissa fall även för våld när de utövat tillsyn på krogar och klubbar under pandemin. Mer än hälften säger att arbetsmiljön försämrats och nio av tio att de ordinarie livsmedelskontrollerna blivit lidande.
Idé om mindre matsvinn vann ThinkTank 203027.10.2020 17:57:23 CET | Pressmeddelande
Billigare mat ju närmre utgångsdatum du kommer. Vinnaren av hållbarhetstävlingen ThinkTank 2030 har tagit fram ett dynamiskt prissättningssystem av livsmedel.
”Utredningen spiken i kistan för svenska modellen”26.10.2020 17:22:08 CET | Pressmeddelande
Det är beklagligt och olyckligt om regeringen väljer att köra över parterna och går vidare med LAS-utredningens förslag. Det anser Per Klingbjer, förbundsdirektör för Naturvetarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum