Dramaten

The Door of No Return – en kväll till minne av avskaffandet av den svenska transatlantiska slavhandeln

Dela

Dramaten och National Black Theatre of Sweden presenterar en kväll till minne av den svenska slavhandelns avskaffande den 9 oktober 1847. Kvällen är en minnesceremoni som presenterar tre olika föreställningar för att uppmärksamma de miljontals afrikaner som försvann i den transatlantiska slavhandeln och som än idag är förslavade. Föreställningen sänds live och kan ses från Dramatens hemsida. The Door of No Return på Stora scenen den 8 oktober klockan 20.00.

Josette Bushell-Mingo  och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.
Josette Bushell-Mingo och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.

The Door of No Return är den dörr som de afrikanska slavarna gick igenom när de lämnade moderlandet bakom sig för alltid. Det var den dörr som skickade dem till andra sidan jordklotet och ett liv av fattigdom, förnedring, våldtäkt och mord.

Dramaten högtidlighåller nu, tillsammans med National Black Theatre of Sweden, minnet av alla de svarta människor som försvann i den transatlantiska slavhandeln, som än idag är förslavade och de som dödats på grund av rasism, nu senast George Floyd. Årets minnesdag tillägnas även alla de som fortsätter kampen mot rasism, för frihet och lika rättigheter för alla människor.

” The Door of No Return är idag en plats som vi som svarta aldrig mer återvänder till. Varje dag vandrar vi vidare på vår väg mot friheten, vårt öde och vår historia. Därför minns vi och firar”, sägerJosette Bushell-Mingo, konstnärlig ledare för National Black Theatre of Sweden och regissör för kvällen.

"Jag är väldigt glad att Josette och National Black Theatre of Sweden vände sig till mig om att få lägga denna viktiga minneskväll här på Dramaten. Det känns verkligen bra att kunna presentera detta med tanke på stämningar och konflikter som pågår just nu i världen. Nationalscenen måste alltid stå mitt i samtiden och ständigt vara öppen för att diskutera och ompröva historien. Vi arbetar även på att hitta nya och längre konstnärliga samarbeten mellan Dramaten och National Black Theatre of Sweden", säger Mattias Andersson, konstnärlig ledare och teaterchef.

Kvällens program, som framförs på både svenska och engelska:
Inledning av Josette Bushell-Mingo skådespelare, regissör och lektor vid Stockholms konstnärliga högskola och Dramatens konstnärliga ledare och teaterchef Mattias Andersson.

Black Ocean – En föreställning om minne och ritual, där drömmarna utforskas hos dem som gått till havets botten och dött på slavskeppen till havs. Medverkande: Kayo Mpoyi, Lamin Daniel Jadama, Nancy Ofori, Tarika Wahlberg, Senait Imbaye, Marque Gilmore, Raymond Peroti, Binyam Haile, Ruben Karsberg, Ama Kyei.

Morianen – Ett verk om en västindisk pojke som rövades bort och skänktes som gåva till drottning Lovisa Ulrika och blev en ny ”bror” till Gustav III. Verket uppmärksammar hans liv, de första minnena av hovet och kopplingen till Dramatens scen idag. Skriven och framförd av Joel Valois som går tredje och sista året på programmet för skådespeleri på Stockholms konstnärliga högskola.

Nubian Voices (Nubiska röster) – Ett collage med några av de viktigaste pjäserna från den afrikanska kontinenten och diasporan, framfört av Astrid Assefa, Richard Sseruwagi, Måns Clausén, Alexander Karim, Maria Salah, Ellen Nyman och Fransesca Quartey. Texter av bl.a. Lorriane Hansberry, Wole Soyinka, Winsome Pinnock och August Wilson.

And Still I Rise – Maya Angelous tidlösa dikt, framförd av Rebecca Drammeh och Kayo Shekoni.

På grund av maxantalet om 50 personer vid offentliga sammankomster kommer inga biljetter finnas till försäljning. Men föreställningen sänds live och kommer kunna ses från Dramatens hemsida.

National Black Theater of Sweden
är en konstnärlig plattform för såväl afrikanska klassiker, ny dramatik, scenkonst som multidisciplinära experiment. Läs mer här:
https://www.nationalblacktheatre.se/

The Door of No Return, den 8 oktober, klockan 20.00, Stora scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Josette Bushell-Mingo  och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.
Josette Bushell-Mingo och Mattias Andersson. Foto: Johanna Hanno.
Ladda ned bild
Morianen av och med Joel Valois. Foto: Jonas Jörneberg.
Morianen av och med Joel Valois. Foto: Jonas Jörneberg.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

En personlig berättelse om en flykt från en ö i Grekland till hemlandet Sverige21.10.2020 10:23:01 CESTPressmeddelande

Welcome to Sweden är en annorlunda föreställning om möten och vänskap där skådespelaren Lukas Orwin bearbetar sina erfarenheter som volontär på ett flyktingläger på ön Leros och en flykt hem till Sverige. Det personliga tilltalet förstärks av att publiken får lyssna till hans röst i hörlurar vilket skapar en speciell intimitet. Premiär på Elverket den 11 november.

Sista droppen. Belarus(sia) – en kväll till stöd för protesterna i Belarus19.10.2020 11:58:00 CESTPressmeddelande

Just nu pågår läsningar över hela världen av Andrej Kurejtjyks aktuella pjäs Insulted. Belarus(sia) som skrivits under de pågående protesterna i Belarus. Läsningarna sker till stöd för de människor som protesterar på gatorna i Belarus och för landets teaterbransch. Den 27 oktober görs läsningen, med efterföljande panelsamtal, på Dramaten i ett samarbete med Svenska Institutet. Närvarar gör bland andra dramatikern Andrej Kurejtjyk. Sista droppen. Belarus(sia) sänds live och kan ses på Dramaten Play.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum