Åre 2019

THOMAS BACH, IOK PRESIDENT: “SVERIGE HAR ALLT”

Dela

Internationella Olympiska Kommitténs president Thomas Bach besökte under fredagen Audi FIS Ski World Cup Finals 2018 i Åre. Förutom att närvara vid den alpina lagtävlingen, var president Bachs besök en del i Stockholms potentiella ansökan för Olympiska Spelen 2026, där Åre skulle stå som värd för eventen inom alpint, freestyle och snowboard.

– När det kommer till vinter sport, har Sverige allt: arenorna, erfarenheten, människorna och en stor entusiasm. Landets erfarenhet används varje år i organisationer för olika stora event. Följaktligen, alla förutsättningar för all vinter sport finns redan i Sverige, sa president Bach under en presskonferens i Åre.

– Anledningen till mitt besök i Åre är för att lära mig mer om förutsättningarna för möjligheterna till ett Olympiskt Spel i Stockholm 2026 och med eventen här i Åre.

Foto Nisse Schmidt

Gunilla Lindberg, ordförande i IOC Coordination Commission för OS i PyeongChang 2018, och som också är Generalsekreterare i den Svenska Olympiska Kommittén, fortsatte:

– Genom åren har Sverige haft många Olympiska kandidaturer, men har antagligen inte haft rätt koncept. Med de nya reglerna och den nya processen för en kandidatur, och med de arenorna där vi årligen arrangerar sportevent, vet vi att vi kan arrangera ett väldigt bra OS.

– Vi har bra aktiva, bra volontärer och mycket folk som älskar sport. Vi jobbar hårt och ser en positiv öppning. Kombinationen med Stockholm och Åre ser väldigt lovande ut, säger Lindberg.

Det koncept som just nu är aktuellt med Stockholm 2026 OS ansökan förklarades av Peter Reinebo, verksamhetschef SOK:

– Vi har satt ett koncept för Stockholm 2026, där Stockholm skulle arrangera is-sporterna medan den alpina lagtävlingen skulle hållas i Hammarbybacken och alla ceremonier på Olympiastadium från 1912, vilket skulle vara en väldigt fin historisk berättelse. Falun och Åre blir huvudorterna för skidsporterna, och glidsporterna så som bob, skeleton mfl skulle arrangeras i ett närliggande land.

– Vårt koncept är bra för framtiden och för hållbarheten, sa Reinebo

– Vi vill ansöka eftersom ett Olympiskt Spel i Stockholm 2026 skulle bli en katalysator för utvecklingen av sport och utveckling av turism. Nu behöver vi bara övertyga folket i Sverige och politikerna att ett Olympiskt Spel i Stockholm skulle vara bra för utvecklingen av Sverige.

Bilder

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum