Åklagarmyndigheten

Tidigare ambassadör åtalas

Dela

Sveriges tidigare ambassadör i Kina har åtalats för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt. Åklagaren är tillgänglig för media på telefon i eftermiddag.

Ambassadören misstänks för att vid ett möte i Stockholm ha agerat utanför ramen för den behörighet som hon haft i det konsulära ärendet gällande den svenska medborgaren Gui Minhai som är fängslad i Kina. Vid mötet har ambassadören varit i kontakt med personer som företrädde kinesiska statens intressen.

– En ambassadör är en myndighetschef som har ett långtgående mandat att företräda Sverige. Trots det har även en ambassadör att följa vissa riktlinjer och instruktioner från Regeringskansliet och UD. I det här specifika konsulära ärendet har hon gått utanför sitt uppdrag och därmed gjort sig skyldig till brott, säger vice chefsåklagare Hans Ihrman vid Riksenheten för säkerhetsmål.

– Det har aldrig tidigare i modern tid väckts åtal med brottsrubriceringen egenmäktighet vid förhandling med främmande makt, säger Hans Ihrman.

Förundersökningen inleddes den 14 februari 2019 efter att Säkerhetspolisen upprättat en brottsanmälan.

Målnummer i Stockholms tingsrätt: B 3911-19.

Kontakt

Vice chefsåklagare Hans Ihrman är tillgänglig för korta samtal med media i dag måndag kl. 14-15 på 010-562 53 85.

Åklagaren har inte möjlighet att vara tillgänglig vid någon annan tidpunkt än denna i samband med att åtalet väckts.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20Nyckelord

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagaren utgör en viktig länk i rättskedjan – polis, åklagare, domstol och kriminalvård. Det är åklagaren som inom lagens ram avgör om åtal ska väckas. Det är också åklagaren som leder förundersökningen och för statens talan i domstolen. Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och människors trygghet ökar genom att se till att de som begår brott ställs till ansvar för sina handlingar och att detta sker på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum