TU - Medier i Sverige

Tidningsutgivarna: UD måste stötta Realtid i dag

Dela

Nu inleds den uppmärksammade rättegången i London mot Realtid, affärstidningens chefredaktör och två reportrar.

”Vårt utrikesdepartement bör visa sitt stöd för grundlagsskyddade svenska medier genom att närvara under förhandlingen i dag, precis som svenska diplomater krävt att få stötta Dawit Isaak i Eritrea och Gui Minhai i Kina”, säger Tidningsutgivarnas tf vd Thomas Mattsson.

Klockan halv tolv, svensk tid, på onsdagen börjar förhandlingen i High Court i London i målet mellan Realtid, chefredaktören Camilla Jonsson, reportrarna Annelie Östlund och Per Agerman samt den svenska affärsmannen Svante Kumlin och hans företagsgrupp Eco Energy World (EEW). 

”Ett svenskt grundlagsskyddat media som publicerar sig på svenska för en svensk publik och skriver om svenska förhållanden ställs i dag inför rätta i en engelsk domstol. Det är helt orimligt. Sveriges regering borde markera mot Storbritannien och visa journalisterna på Realtid sitt stöd”, kräver Thomas Mattsson. 

Bakgrunden är att Realtid publicerade en granskning av Kumlin och EEW. Affärsmannen, som bor i Monaco, svarade då med en stämning – i England. 

”Det här oskicket kallas för SLAPP, eller förtalsturism, och syftar till att skrämma oberoende journalister eller mediebolag från att rapportera. Tidningsutgivarna kräver att Sveriges regering protesterar mot att den brittiska lagstiftningen tar sig rätten att hålla processer mot tidningar som har grundlagsskydd i Sverige”, säger Thomas Mattsson. 

”Tanken på att tingsrätten i Linköping eller Lund skulle hålla ett förtalsmål mot en engelsk dagstidning är löjeväckande – och lika otillständigt är det förstås att en domstol i London ska pröva anklagelser mot en sajt i Stockholm.” 

Mer info: 

Thomas Mattsson: thomas.mattsson@tu.se och 070-728 82 53

Kontakter

Länkar

Om

TU - Medier i Sverige
TU - Medier i Sverige
Kungsgatan 62
111 22 Stockholm

08-692 46 00https://tu.se/

Följ oss gärna på Twitter och på Facebook!

TU – Medier i Sverige är en branschorganisation som arbetar för fria och konkurrenskraftiga medier för ett öppet och demokratiskt samhälle.

Läs mer om mediehusens branschorganisation.

Swedish Media Publishers' Association, Box 22500, SE-104 22 Stockholm.

Besöksadress: Kungsgatan 62, 3 tr. Tel: +46 8 692 46 00.

info@tu.se, www.tu.se, www.dagspress.se
 

Information om hur vi samlar in och använder personuppgifter i vår verksamhet finns i vår dataskyddspolicy >>

Följ TU - Medier i Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TU - Medier i Sverige

TU föreslår mediestödsreform – vill avskaffa driftsstödet, öka redaktionsstödet och slopa momsen12.4.2021 09:40:40 CEST | Pressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) presenterar i dag flera konkreta förslag om hur statens press- och mediestöd om totalt 932 miljoner kronor kan användas effektivare. Bland annat vill TU ersätta driftstödet med ett kvalificerat momsundantag för nyhetsmedier. ”Vi vill se en utveckling mot mer indirekta stöd som är teknik- och affärsmodellsneutrala”, säger styrelseordförande Victoria Svanberg.

TU föreslår mediestödsreform – vill avskaffa driftsstödet, öka redaktionsstödet och slopa momsen11.4.2021 21:04:34 CEST | Pressmeddelande

Tidningsutgivarna (TU) presenterar på måndagens DN Debatt flera konkreta förslag om hur statens press- och mediestöd om totalt 932 miljoner kronor kan användas effektivare. Bland annat vill TU ersätta driftstödet med ett kvalificerat momsundantag för nyhetsmedier. ”Vi vill se en utveckling mot mer indirekta stöd som är teknik- och affärsmodellsneutrala”, säger styrelseordförande Victoria Svanberg.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum