Civil Rights Defenders

Tidöavtalet leder Sverige i en mer repressiv och antidemokratisk riktning – läs Civil Rights Defenders granskning

Dela

Tidöavtalet innehåller en rad åtgärder som undergräver de mänskliga rättigheterna och rättssäkerheten, visar en granskning av Civil Rights Defenders. Avtalet leder Sverige i en mer repressiv och antidemokratisk riktning.

John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders
John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders

– Som människorättsorganisation är vi mycket oroade. Innebörden av Tidöavtalet visar att den globala trenden med populism och demokratisk nedmontering närmar sig även Sverige, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders. 

Bryter mot internationella dokument som Sverige är bundet att följa 

Civil Rights Defenders granskning visar att Tidöavtalet saknar ett rättighetsbaserat förhållningssätt. Det innehåller en rad åtgärder som tydligt strider mot internationella dokument och konventioner som Sverige förbundit sig till samt mot grundlagen.    

– Grundläggande fri- och rättigheter skulle inskränkas om Tidöavtalet blir verklighet, säger John Stauffer. 

Slår hårdast mot samhällets mest utsatta grupper  

Om avtalets förslag blir verklighet kommer Sverige att få ett samhälle som inte längre vilar på rättsstatens grundläggande princip om allas likhet inför lagen. Rättigheter kommer inte att baseras på behov, utan på grupptillhörighet, vilket i sin tur skapar en hierarki mellan människor – personer med medborgarskap i toppen och utsatta grupper, etniska minoriteter samt människor som rasifieras i botten.  

Kort om granskningen 

Granskningen av Tidöavtalet har genomförts av Civil Rights Defenders juridiska avdelning, som analyserat avtalet utifrån kriminalpolitik, migrationspolitik och rättssäkerhet. 

Granskningen utgår från mänskliga rättigheter och lyfter de delar av avtalet som inte ligger i linje med stärkta fri- och rättigheter i Sverige. Avtalet har granskats utifrån internationella konventioner och dokument samt nationella grundlagar som Sverige idag är bundet att följa.Till exempel FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna, FN:s konvention om medborgerliga och politiska rättigheter samt Europakonventionen.  

Läs Civil Rights Defenders granskning av Tidöavtalet 

Klicka här för att läsa hela granskningen. 

Kontakta oss 

Kontakta oss för en kommentar om Tidöavtalet. Vi kan svara på frågor som: På vilket sätt påverkar Tidöavtalet mänskliga rättigheter? Vilka rättigheter berörs? Vilka grupper kommer främst att drabbas? Vilka lagar och konventioner bryter Tidöavtalet mot? Vi kan även sätta Tidöavtalet i en global kontext om ökad populism och demokratisk nedmontering, där Sverige inte är ett undantag.  

Ni når oss på +46 (0)76 576 27 62 / press@crd.org 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders
John Stauffer, chefsjurist, Civil Rights Defenders
Ladda ned bild

Om

Civil Rights Defenders
Civil Rights Defenders
Östgötagatan 90
SE-116 64 Stockholm

+46 (0)76 576 27 62https://crd.org/sv/

Civil Rights Defenders är en internationell människorättsorganisation som grundades i Sverige 1982. Vi arbetar för och tillsammans med tusentals människorättsförsvarare som kämpar för att demokrati ska gälla och de mänskliga rättigheterna respekteras världen över. Vår uppgift är att se till att de kan arbeta säkrare, smartare och snabbare. Vi håller även makthavare i Sverige ansvariga när de kränker mänskliga rättigheter på hemmaplan.

Läs om vilka länder och regioner vi bevakar här.

Läs om vårt uppdrag och våra arbetsmetoder här.

Följ Civil Rights Defenders

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Civil Rights Defenders

Diktaturkompensation för turister ska öka demokratin i svenskarnas semesterparadis 21.11.2022 09:51:34 CET | Pressmeddelande

Svenska turister uppskattas bidra med närmare två miljarder i intäkter till världens diktaturer – varje år. Nu vill människorättsorganisationen Civil Rights Defenders få svenskarna att diktaturkompensera sina semesterresor. Med hjälp av ett nytt verktyg kan resenärer själva räkna ut hur stort beloppet blir. Ju sämre demokrati desto större kompensation. Kompensationen ska bidra till att stötta det globala demokratiarbetet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum