Sveriges Museer

Till Blåkulla med museerna

Dela

Under påskhelgen brukar det vara rusning till svenska museer. I år har museerna som är öppna trängselfritt, men för att göra det smittsäkert även för de som inte kan komma så har riksförbundet Sveriges Museer samlat påskpyssel att göra hemifrån via nätet och utomhus.

Påsklovsverkstad på Skissernas Museums YouTube-kanal. Foto: Skissernas Museum.
Påsklovsverkstad på Skissernas Museums YouTube-kanal. Foto: Skissernas Museum.

– Nu våras det för museerna som ser möjligheten att smittsäkra och försiktigt öppna igen. Men för de som firar påsk hemma i år har vi samlat museernas bästa påskpyssel, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer.

Förra påsken hade ungefär hälften av de svenska museerna öppet, till skillnad från i många andra länder där de stängdes ner. Men sedan i november har även de flesta svenska museer haft stängt för publiken. Nu sedan 25 mars gäller tydligare föreskrifter för smittsäkring av museerna och en stor del av de som hållit stängt planerar enligt Sveriges Museer att återöppna under våren och inför sommaren. Särskilt planeras satsningar på publika utbud för den yngre publiken. Museerna har också under pandemiperioden arbetat extra med att tillgängliggöra samlingar och utställningar på nätet, till exempel genom digitala visningar, arkivmaterial, filmer och fotografier. 

– Pandemin har visat det stora intresset för museernas samlingar i museernas digitala utbud - förra året gjordes hela 216 miljoner besök via nätet. Det känns helt underbart att de som kan öppna nu får möjlighet att göra det smittsäkert. Museernas samhällsviktiga uppdrag uppfylls i sin helhet när det kan vara öppet, avslutar Jeanette Gustafsdotter.

Se hela listan med museernas påskpyssel på sverigesmuseer.se

Kontakter

Bilder

Påsklovsverkstad på Skissernas Museums YouTube-kanal. Foto: Skissernas Museum.
Påsklovsverkstad på Skissernas Museums YouTube-kanal. Foto: Skissernas Museum.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

"Viktigt att stöden kommer museerna tillhanda skyndsamt"1.4.2021 08:52:06 CEST | Pressmeddelande

Idag föreslog regeringen ytterligare 1,3 miljarder kronor för kris- och stimulansstöd 2021 till följd av de ekonomiska konsekvenser som uppstått på grund av pandemin. Samtidigt föreslogs 125 miljoner kronor i krisstöd till ett antal statligt finansierade kulturinstitutioner för uteblivna intäkter till följd av pandemin där bland annat Skansen, Tekniska museet, Nordiska museet, Prins Eugens Waldemarsudde ingick.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum