Läkemedelsverket

Tillfällig brist på febernedsättande läkemedel i flytande form – råd till dig som förälder

Dela
Just nu råder det brist på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form. I dagsläget finns alternativa formuleringar som munsönderfallande tabletter och suppositorier.

Det är framför allt mindre receptfria förpackningar av oral lösning som är påverkade. Enligt tillverkarna kommer delleveranser kontinuerligt och de uppgifter Läkemedelsverket har fått från företagen är att bristen ska vara åtgärdad under mars. För närvarande råder ingen generell brist på ibuprofen och paracetamol i Sverige.

Tips till dig som förälder

  • Kontakta din vårdgivare om du eller ditt barn är akut sjukt och följ råden från vårdpersonal och 1177.
  • Fråga efter alternativ på apoteket.
  • Köp inte mer än vad du behöver för stunden. Den bakom dig i kassan kanske också har ett febrigt barn hemma.

Brist i hela Europa

En kraftigt ökad efterfrågan under de gånga vintermånaderna och otillräcklig produktionskapacitet har gjort att tillgången på receptfria febernedsättande läkemedel i flytande form är påverkad i hela Europa.

Information om restsituationer

En restsituation uppstår när ett företag under en period inte kan leverera läkemedel i den volym/omfattning som behövs för att möta efterfrågan på nationell nivå. Läkemedelsverket tar emot, utreder, sammanställer och förmedlar information om inkomna restanmälningar. Sammanställningen innehåller även uppgifter om möjliga läkemedelsalternativ, när sådana finns. Värt att påminna om är att Läkemedelsverket varken ansvarar för inköp eller lagerhållning av läkemedel.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum