Örnsköldsviks Kommun

Tillfälliga kostråd rekommenderas för fisk från Torsbölesjön och Tällvattnet

Dela

Fisk i Torsbölesjön samt Tällvattnet har vid analys uppvisat förhöjda halter av PFAS. Örnsköldsviks kommun lämnar därför tillfälliga kostråd för fisk från dessa sjöar.

På grund av förhöjda PFAS-halter införs tillfälliga kostråd gällande fisk från vissa sjöar.
På grund av förhöjda PFAS-halter införs tillfälliga kostråd gällande fisk från vissa sjöar.

Ämnet PFAS har hittats i fisk i Torsbölesjön samt Tällvattnet via provtagning och analys utförd av Länsstyrelsen Västernorrland. Halterna är förhöjda och kommunen lämnar, efter samråd med Livsmedelsverket, tillfälliga kostråd för fisk från dessa sjöar

PFAS är ett samlingsnamn för industriellt framställda kemikalier som kan ge negativa hälsoeffekter vid långvarig exponering. Under 2021/2022 genomförde Länsstyrelsen i Västernorrland provtagning av PFAS-föroreningar i ytvatten av sjöar och vattendrag samt i fisk i flera av länets kommuner. Syftet med kartläggningen är att öka kunskapen om var PFAS-föroreningar förekommer och att identifiera potentiella källor.  

Resultatet av Länsstyrelsens provtagningar visar bland annat på förhöjda halter av PFOS, ett PFAS-ämne förknippat med bland annat brandskumsanvändning, i fiskar fångade i Torsbölesjön i Arnäsvall och Tällvattnet i Kubbe. I fisk fångad i Torsbölesjön var medianhalten 59 μg/kg våtvikt och i Tällvattnet 16 μg/kg våtvikt. Det saknas idag kostbaserade gränsvärden för PFOS i fisk. Som temporär åtgärdsnivå rekommenderar Livsmedelverket att halterna av PFOS i fisk inte ska överstiga miljökvalitetsnormen, som är satt till 9,1 μg/kg våtvikt.

– Risken med ämnena är inte akut. Det är att äta fisk med höga halter under lång tid som du ska undvika, säger Åsa Westerlund, enhetschef på samhällsbyggnadsförvaltningens miljö- och hälsoenhet. 

Utifrån resultaten av Länsstyrelsens provtagningar samt rekommendationer från Livsmedelsverket väntas samhällsbyggnadsnämnden fatta beslut om tillfälliga kostråd vid sitt sammanträde 16 juni. Förslaget till det tillfälliga kostrådet anger följande rekommendationer:

Fisk fångad i Torsbölesjön bör inte ätas.
Fisk fångad i Tällvattnet (Kubbe) bör inte ätas oftare än cirka 2–3 gånger per år. 

Kostrådet rekommenderas att gälla fram till att underlag från ytterligare analyser eller Livsmedelsverkets riktlinjer förändras. 

Ytterligare provtagning planeras.

Nyckelord

Kontakter

Lena Hörnlund, miljöinspektör, samhällsbyggnadsförvaltningen, 0660-884 24.

Bilder

På grund av förhöjda PFAS-halter införs tillfälliga kostråd gällande fisk från vissa sjöar.
På grund av förhöjda PFAS-halter införs tillfälliga kostråd gällande fisk från vissa sjöar.
Ladda ned bild

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum