Stockholms stad

Tillsammans för ett tryggare Farsta

Dela

Efter fyra år av framgångsrikt samarbete utökar Farsta stadsdelsförvaltning samarbetet med allmännyttiga Familjebostäder avseende trygghetsvärdar i Farsta. Den här gången i regi av Skyddsvärnet. Det nya avtalet började att gälla 1 december.

– Trygghetsvärdarna arbetar under tider då vi har få andra resurser på plats. De är ett viktigt verktyg som ger oss en bättre bild av vad som händer inom stadsdelsområdet och som kompletterar övrig verksamhet, säger Tomaj Keivany, verksamhetsutvecklare trygghet och stadsutveckling.

Stadsdelsförvaltningen står som upphandlande part. Familjebostäder och förvaltningen har i sin tur slutit ett nytt avtal som börjar gälla den 1 december. Trygghetsvärdar från Skyddsvärnet kommer under fyra kvällar i veckan att besöka offentliga platser som gator och torg, centrum samt kända platser och utemiljöer - så kallade riskmiljöer.

Trygghetsvärdarna är till för Farstaborna, de kommer att kunna nås på ett särskilt nummer under bemannade tider och i uppdraget ingår att knyta kontakter med boende och näringsidkare inom Farsta stadsdelsområde. Uppdraget lägger även stort fokus på rondering av Familjebostäders portar, trapphus, källare och cykelförråd på utvalda adresser. Allt inom Farsta stadsdelsområde.

– Trygghetsvärdarna i Farsta är en trygghetsskapande och brottsförebyggande satsning som för Familjebostäder framförallt ger ett förstärkt fokus på rondering i och kring våra fastigheter kvällar och nätter, säger Lotta Vidén, projektledare social hållbarhet på Familjebostäder.

Efter varje arbetspass sker en återrapport till stadsdelen och bostadsbolaget med konkreta exempel på avvikelser att åtgärda.

Trygghetsvärdarna kommer även att göra orosanmälningar när det krävs och rapportera avvikelser löpande efter varje arbetspass. Vid större särskilda händelser i stadsdelsområdet kan trygghetsvärdarna finnas närvarande för att ge extra stöd och information till boende i området.

Fakta om Skyddsvärnet

Skyddsvärnet grundades 1910 och är en idéburen, partipolitiskt och religiöst obunden organisation som arbetar för att förebygga social utslagning och skapa bättre förutsättningar för människor. https://www.skyddsvarnet.se/

Skyddsvärnet har sedan 2013 arbetat framgångsrikt i Stockholms innerstad med ett liknande koncept kallat ”SAFE trygghetsvärdar”. I Farsta kommer de inledningsvis arbeta 18:00-22:00 onsdagar och torsdagar samt 18:00-24:00 fredagar och lördagar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

08 508 290 00http://start.stockholm

Farsta stadsdelsförvaltning ansvarar för en stor del av den kommunala servicen inom Farsta stadsdelsområde. Stadsdelsförvaltningen ansvarar för: kommunal förskola, äldreomsorg, stöd och service till personer med funktionsnedsättning, stadsmiljöarbete (till exempel skötsel av parker), socialpsykiatri, individ- och familjeomsorg, konsumentvägledning, fritids- och kulturverksamhet.

Det är de förtroendevalda i stadsdelsnämnden som beslutar vad som ska prioriteras för de kommunala verksamheter inom området. Stadsdelsförvaltningen ska sedan genomföra nämndens beslut.

I Farsta stadsdelsområde ingår stadsdelarna:
• Fagersjö
• Farsta
• Farstanäset
• Farsta strand
• Gubbängen
• Hökarängen
• Larsboda
• Sköndal
• Svedmyra (del av)
• Tallkrogen

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum