Umeå kommun

Tillsammans för Umeå – Umecom

Dela

Umecom är Umeås nya medborgarverkstad, ett community där vi samlas för att tillsammans lösa samhällsutmaningar. Temat för i år är klimatet, men i framtiden kan det också handla om andra teman som till exempel barnfattigdom, psykisk ohälsa, integration eller äldreomsorg.

Bakgrund

För en tid sedan besökte några tjänstepersoner från Umeå kommun Kamakura i Japan. Där anordnades en månadsvisa träffar som förenade stadens medborgare, föreningar, företag och kommunen för att organisera sig och tillsammans åstadkomma förändring kring olika samhällsproblem. Varje träff avslutades med en fest!

Under vintern 2020–2021 fick Ida Hillebjörk, lokal entreprenör och kreatör, uppdraget av Umeå kommun att försöka hitta formerna för något liknande här i Umeå.

-Jag fick en vision om en festival med föreläsningar, workshops, foodtrucks, öltält, vimplar och skrotkonstskulpturer som kan spruta eld, men av förklarliga skäl får den vänta till nästa år då vi förhoppningsvis kommer kunna umgås lite mer som vanligt, säger Ida.

Digital festival i september

Denna första festival kommer vara digital och den består av några olika delar. Under sommaren har allmänheten fått skicka in sina idéer på vad de skulle vilja se i Umeå, för att vi som bor här ska kunna bidra till målet att bli en klimatneutral stad senast 2030. Det kunde vara en tjänst, en kampanj, en service, funktion, en önskedröm eller ett konkret förslag. 

Lördag 11 september mellan klockan 19.00-20.00 sänds ett slags TV-magasin. Där kommer du att få lyssna på intressanta föreläsningar, panelsamtal, lyssna på musik, laga klimatsmart mat och få inspiration till DIY-projekt att göra själv (Do it yourself) för att återbruka inredning. 

Söndag 12 september mellan klockan 9.00-12.00 arrangeras en digital workshop i fyra olika tema-rum: Min Bostad, Min mat, Mina resor och Min konsumtion. Målet är att ta de 46 idéerna som kommit in under sommaren och få fram minst ett konkret åtgärdsförslag med en tydlig mottagare. Workshopen kommer inte att sändas, men resultatet publiceras i slutet av söndagen på sociala medier och på webben umecom.se. 

Vad händer sen?

-Under den kommande veckan, efter att vi haft lite mer tid på sig att sammanställa och paketera resultatet från workshopen, kommer alla att kunna följa med när vi åker ut med de färdiga åtgärdsförslagen och lämna dem till olika mottagare via instagramkontot umecom_medborgarverkstad, berättar Ida och fortsätter; Tanken är sedan att följa upp hur det går med de olika åtgärderna under ett år framöver, och få presentera ett slutfört uppdrag under festivalen 2022. 

Förhoppningen är att med denna festival som startskott, bjuda in Umeås invånare att skapa ett communiy som vi tillsammans formar. Det kanske blir en förening, vi kanske startar en gemensam bilpool eller ger ut en receptbok. Det kan bli vad vi vill! Rädda världen är ju inget en gör på egen hand.

Hur går jag på den digitala festivalen?
Om du vill hänga med på den digitala festivalen håller du bara utkik på Umeå kommuns webb umea.se, umecom_medborgarverkstad på Instagram eller på Umecoms webb umecom.se
Där kommer det finnas en länk för att se festivalsändningen och då är du med!

Nyckelord

Kontakter

Ida Hillebjörk
070-329 28 08
Umeå kommun
ida.hillebjork@umea.se

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Få mer kött på benen om Umecom på https://umecom.se/

Mer info om festivalen: https://umecom.se/festival
Festivalens Facebookevent: https://www.facebook.com/events/1250143782099199

Följ Umecom på Instagram: https://www.instagram.com/umecom_medborgarverkstad/

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum