Linköpings kommun

Tillsammans möter vi framtiden!

Dela

Nu är ännu en pusselbit på plats i arbetet med att skapa framtidens vård och omsorg i hemmet.

På fredagen beslutade äldrenämnden om vilka utförare som tillsammans med kommunen ska förverkliga den nya modellen för områdesbaserad hemtjänst, hemsjukvård och hemrehabilitering.

– Nu finns det mycket bra förutsättningar för att bygga upp framtidens vård och omsorg i hemmet enligt den modell som vi tidigare fattat beslut om. De utförare som vunnit upphandlingen kan nu tillsammans med oss påbörja arbete med att utveckla koncept som gynnar våra brukare, säger äldrenämndens ordförande Liselotte Fager (KD).

Den nya modellen syftar till att utveckla och förbättra vården och omsorgen i hemmet och bygger på att kommunen delats upp i geografiska områden.

En och samma utförare kommer att ansvara för hemtjänst, hemsjukvård, hemrehabilitering och de biståndsbedömda trygghetsboendena (nuvarande kommunala trygghetsboenden och servicehus) inom sitt område.

Modellen ger förutsättningar att ta tillvara resurser för att det ska bli så bra som möjligt för Linköpings invånare, bland annat genom att olika professionerna ska samarbeta i team och tillsammans ta ansvar för individens behov.

Modellen innebär en ekonomisk satsning för äldrenämnden som kommer att lägga 50-60 miljoner kronor mer per år på äldreomsorgen än vad nämnden gör i dag.

– Vi är glada för att intresset för att vara med i upphandlingen och förverkliga modellen har varit stort. Nu kan vi bygga upp en vård och omsorg som är ännu bättre än i dag, med rätt kompetens och med god kvalitet i hela Linköpings kommun, säger Liselotte Fager.

De utförare som ska bedriva den områdesbaserade hemtjänsten, hemsjukvården och rehabiliteringen är:

  • Område Nordväst: Kärna, Ljungsbro, Ryd: den kommunala utföraren Leanlink
    (verksamhetsuppdrag)
  • Område City Nord: Aspen, Blandaren, Östgötagatan, Trädgårn: den kommunala
    utföraren Leanlink (verksamhetsuppdrag)
  • Område Nordost: Åkerbo, Tannefors, Möjetorp/Ekbacken: den kommunala utföraren Leanlink (verksamhetsuppdrag)
  • Område Sydvästra: Vikingstad, Nykil/Ulrika, Lambohov, Skäggetorp: Attendo
  • Område City syd: Berga/Ramshäll, Stolplyckan, Valla, T1: Bräcke Diakoni
  • Område Sydost: Ekholmen, Ullstämma, Johannelund, Sturefors, Bestorp/Brokind: Vardaga

Inom Social- och omsorgsförvaltningen har ett “införandeprojekt” startats för att allt ska vara på plats när den nya modellen tas i bruk våren 2023. Projektet innehåller flera delprojekt som genomför förberedelsearbetet och säkerställer en säker och smidig omställning till en områdesbaserad vård och omsorg i hemmet.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 43
582 23 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum