Fastighetsägarna

Tillväxt i Ulricehamns stadskärna trots pandemi

Dela

Omsättningen i Ulricehamns stadskärna växte med 1,8 procent under pandemiåret 2020, vilket är en godare utveckling jämfört med andra mindre städer i landet. Modebranschen hade det tuffast, medan försäljningen av dagligvaror och övrig detaljhandel ökade. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Dagligvaruhandeln i Ulricehamns stadskärna ökade sin omsättning med 11,3 procent under 2020, vilket är en starkare utveckling än i andra jämförbara städer som i snitt ökade med 7,1 procent. Försäljningen av hem- och fritidsvaror, där byggvaror, elektronik och möbler ingår, ökade med hela 6,2 procent, samtidigt som andra mindre städer tappade i snitt 3 procent och snittet för samtliga svenska stadskärnor visade ett tapp på hela 8,5 procent i samma kategori.

– Många har passat på att uppgradera hemmet under pandemin, vilket har bidragit till handelns tillväxt. Vi har även sett en ökad efterfrågan på varor för hemaktiviteter så som pyssel, böcker och pussel. Sedan gjorde exempelvis ICA Tornet ett jättebra jobb med att få igång sina matkassar, vilket gjorde att fler kunde handla lokalt utan att riskera trängsel, säger Linda Fritzson, Handelsstrateg på Näringsliv Ulricehamn.

Precis som i resten av landet har modebranschen haft det fortsatt tufft, i Ulricehamn minskade försäljningen med 31,1 procent i stadskärnan. Det är en något sämre utveckling än i andra jämförbara städer som i snitt tappade 21,6 procent. Hotell- och restaurangnäringen tappade 25,7 procent, vilket är mer än vad liknande städer tappade i snitt, men mindre i jämförelse med rikssnittet. Omsättningen inom kommersiell service, som består av flera olika typer av aktörer, exempelvis frisörer, barberare, skönhetssalonger, kemtvätt och skräddare, klarade sig dock betydligt bättre och minskade endast med 3,7 procent.

– Coronapandemin har förstås påverkat hur människor har rört sig i staden. Men med minskade restriktioner och ökat kontorsarbete syns nu stadskärnornas återkomst tydligt i flödesstatistiken. De städer som bäst arbetar tillsammans kommer att dra störst nytta av denna utveckling när pandemin släpper greppet, säger Anna Liljenby, expert stadsutveckling på Fastighetsägarna.  

Sammantaget har Ulricehamn inte bara behållit en större andel av sin omsättning än andra jämförbara städer, man har trots pandemin sett en tillväxt på 1,8 procent i stadskärnan under 2020. Detaljhandelsförsäljningen har ökat mer i stadskärnan än i kommunen som helhet och står för hela 33 procent av kommunens totala detaljhandelsomsättning. Det är en större andel än i jämförbara städer.

– Ulricehamnsborna har varit lojala och prioriterat att handla lokalt, vilket känns otroligt glädjande. Sen har även verksamheterna i stadskärnan lyckats väl med att ställa om och möta de nya behov som pandemin ställt oss inför, avslutar Linda Fritzson.

Om Cityindex

Cityindex är en objektiv, heltäckande och mellan stadskärnor helt jämförbar kartläggning av den kommersiella utvecklingen i samtliga Sveriges 107 stadskärnor. Cityindex är ett samarbete mellan Fastighetsägarna Och HUI. 

5 trender Fastighetsägarna spår i framtidens stadskärnor

1. Den hållbara staden 
En byggnad behöver inte bara ha en funktion. Vi kommer att se hur platser och byggnader samnyttjas och används under en längre period över dygnet, veckan etc.

2. En mindre ensam stad
Stadskärnan bär en viktig funktion som mötesplats. Vi vill ha tillgängliga städer för alla åldrar med t ex väderskyddade sittplatser, grönytor och aktiviteter som skapar generationsöverskridande stadsrum.

3. Levande gröna ytor
Pandemin har fått många att återupptäcka naturen och umgås i stadens parker och grönytor. Stråken till dessa platser behöver aktiveras och utrymmena mellan husen i stadskärnan kan kompletteras med grönska.

4. Framtidens urbana kontor
Utbudet i närområdet är en viktig del i vad som gör kontoren attraktiva. I framtiden behöver stadens olika funktioner samverka och dra nytta av varandra.

5. Stadskärnans unika identitet
Stadens historia, miljö och kultur skapar unika stadskärnor som inte kan återskapas någon annanstans. Kultur, nöjen och fritidsliv blir en aktiv del av stadskärnans utbud.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Fastighetsägarna
Fastighetsägarna
Drottninggatan 33, Box 16132
103 23 Stockholm

https://www.fastighetsagarna.se/

Vi arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad


Fastighetsägarna är branschorganisationen som arbetar för en väl fungerande fastighetsmarknad. Våra 15 000 medlemmar äger och hyr ut bostäder och lokaler över hela landet. Vi representerar såväl de största börsnoterade fastighetsbolagen, kommunägda bostadsbolag som privata fastighetsföretag och bostadsrättsföreningar.

Följ Fastighetsägarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Fastighetsägarna

Gör det lättare att vräka kriminella lokalhyresgäster30.10.2021 11:01:20 CEST | Pressmeddelande

På Socialdemokraternas partikongress i veckan som kommer ska förslag om att göra det enklare att vräka kriminella bostadshyresgäster diskuteras. Men i debatten glöms bort att en stor del av den organiserade ofta äger rum i hyrda lokaler. Här är det mycket svårt att bli av med kriminell verksamhet. Det måste bli ett stopp på att utnyttja fastigheter och affärslokaler för avancerade brottsupplägg utan att fastighetsägaren har möjlighet att bli av med lokalhyresgästen. Det måste bli lättare att säga upp brottsliga lokalhyresgäster. Vi föreslår fyra konkreta åtgärder.

Omsättningen i Borås stadskärna följde pandemins vågor – men Knalleland höll emot28.10.2021 09:30:00 CEST | Pressmeddelande

Omsättningen i Borås stadskärna minskade med 18,4 procent under pandemiåret 2020, vilket är ett lite större tapp än i andra jämförbara städer. Knalleland behöll däremot större delen av sin omsättning och såg endast en marginell minskning på 0,2 procent. Hotellbranschen har haft det tuffast, medan försäljningen av dagligvaror har ökat såväl i stadskärnan som i Knalleland. Det visar rapporten Cityindex som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

Så klarade Limhamns centrum pandemiåret 202027.10.2021 10:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemiåret 2020 ökade den totala omsättningen i Limhamns centrum med 1,4 procent. Bäst gick det för försäljningen av dagligvaror som ökade under 2020. En större utmaning var det för restaurangerna som tappade mest i omsättning. Trots ett tufft år med restriktioner klarade sig Limhamns centrum bra i jämförelse med de 107 stadskärnor som finns med i undersökningen Cityindex 2021. Limhamns centrum mäts som en särskild del av Malmös Cityindexrapport. En rapport som HUI Research har tagit fram i samarbete med Fastighetsägarna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum