Grums kommun

Tillväxtraketen från Grums kommer tillbaka!

Dela

Vi har besökt Wraptech Svenska AB, familjeföretaget från Grums som tillfälligt befinner sig i exil i Karlstad efter att ha flyttat ut från det tidigare huvudkontoret i Grums i väntan på att börja bygga på bolagets nya fina tomt på Nyängen.

Försäljningschef Daniel Wiik och VD Lars Vik flankeras av Grums näringslivschef Maria Röhr och kommunalråd Leif Haraldsson (S).
Försäljningschef Daniel Wiik och VD Lars Vik flankeras av Grums näringslivschef Maria Röhr och kommunalråd Leif Haraldsson (S).

Wraptech Svenska AB levererar teknisk utrustning som till exempel vågar, förpackningsutrustning och hyllmärkningssystem till främst dagligvaruhandeln. En måndag i november styrde vi kosan mot det tillfälliga kontoret på Örsholmen i Karlstad för att träffa VD Lars Vik och försäljningschef Daniel Wiik för att gratulera till topplaceringen i Almis Tillväxtliga och samtidigt få höra mer om verksamheten.

Väl på plats togs vi emot av Lars Vik som dukade upp ett digert fat med wienerbröd till kaffet samtidigt som han tackade för gratulationerna och berättade att det varit roligt att bli uppmärksammade i Almis Tillväxtliga. När andra etappen tillkännagavs i oktober låg Wraptech i topp bland länets snabbast växande företag i kraft av en mycket stark omsättningsökning på hela 134 procent mellan 2017 och 2018, något som inte varit helt utan utmaningar enligt Lars.

– Vi har fått ändra en massa planer under resans gång. Vi köpte den här tomten på Nyängen – vi är ju Grumsbor och ska tillbaka till Grums – men när spaden skulle i marken i somras fanns det helt enkelt inte tid att starta den processen, utan vi fick helt enkelt aktivera den passus i kontraktet med byggherren som gav oss rätt att skjuta på starten, säger Lars, innan han ger ett lugnande besked om någon eventuellt skulle tvivla på bolagets intentioner om att återvända till rötterna i Grums.

– Det har ringt minst 10–15 intressenter och velat köpa tomten, och om vi inte bestämt oss för att flytta tillbaka hade vi naturligtvis släppt iväg den. Tillväxten har varit som den har varit med den våldsamma växtvärk det innebär, och vi ligger kvar på samma nivå trots att vi siktade på att vika 2019 åt konsolidering, berättar Lars.

När vi andra i princip med en mun ställer frågan om när Wraptech kommer tillbaka, låter Lars svar inte vänta på sig, och man kan nästan höra en lättnadens suck från både Maria och Leif vid det lugnande beskedet om att spaden kommer att sättas i marken redan sommaren 2020!

Vid det här laget ansluter bolagets försäljningschef och tillika Lars son, Daniel Wiik, och med telefonen i ena handen för att hjälpa en kund som behöver kompletteringsbeställa hållare till elektroniska hylletiketter samtidigt som han med andra handen fyller på våra kaffekoppar, är det tydligt att han är van att hålla många bollar i luften. En egenskap som kom väl till pass när han fick det delikata uppdraget i somras att hantera alla praktiska frågor gällande den uppskjutna flytten…

Lars andra son, Henrik Wiik, är även han engagerad i Wraptech som teknisk chef och just den här dagen hade han inte möjlighet att närvara. Att bolaget är inne i en intensiv fas blir snabbt väldigt tydligt. För att kunna serva de cirka 2 000 butiker som installerat företagets system, från Skanör/Falsterbo i söder till Riksgränsen i norr, har Wraptech Svenska AB lokalkontor i Göteborg, Västerås, Malmö och från 1 december även i Luleå. 

Utöver detta anlitar man externa tjänstebolag med ett tjugotal servicetekniker runtom i landet för att bistå kunderna, dock alltid under Wraptechs varsamt vårdade varumärke på allt från bilar till tjänstekläder. Precis som varumärket Jeep en gång i tiden blev synonymt för en hel bilmodell, pratar många butiker idag om Wraptech-maskiner istället för vågar och packmaskiner. Bolaget har även en fysisk närvaro i Danmark via ett eget dotterbolag, man är på väg in i Tyskland och dessutom har man också nyligen etablerat en samarbetspartner i Finland. 

Med tanke på hur intensivt tempot är och hur mycket de har att göra kan jag inte låta bli att ställa frågan hur det brukar se ut på släktmiddagar och inte minst kring det stundande julbordet; kan Lars, Daniel och Henrik överhuvudtaget slappna av och undvika att prata jobb hela tiden?

– Jag slappnar av hela tiden, så för mig är det inget problem, skrattar Lars och bollar över till Daniel.

– Ja, det där är svårt. Vi försöker ju säga att jobbet är här och inte där hemma, men så blir det naturligtvis inte alltid, säger Daniel innan han och Lars enas om att de åtminstone försöker avbryta i tid och inte dra ut det i några längre diskussioner när de inte är på jobbet. 

En stor del av det bolaget sysslar med handlar till syvende och sist om att minska matsvinnet genom att optimera hela processkedjan. Lars berättar att de genomförde en ganska stor och omfattande miljöstudie för ett tag sedan, där man tittade specifikt på staden San Francisco i USA . Det visade sig, hör och häpna, att miljöpåverkan bara från matsvinnet i San Francisco var större än påverkan från hela transportsektorn i Kalifornien, inklusive flyget! 

Vi kan inte låta bli att imponeras av att ännu ett Grumsföretag faktiskt visar sig kunna göra en faktisk och reell skillnad i världen vad miljön anbelangar, och vi önskar dem all lycka i framtiden och varmt välkomna tillbaka till Grums!

Text och foto: Stefan Vänersand

Nyckelord

Kontakter

Stefan Vänersand
Kommunikatör
0555-42014
stefan.vanersand@grums.se

Bilder

Försäljningschef Daniel Wiik och VD Lars Vik flankeras av Grums näringslivschef Maria Röhr och kommunalråd Leif Haraldsson (S).
Försäljningschef Daniel Wiik och VD Lars Vik flankeras av Grums näringslivschef Maria Röhr och kommunalråd Leif Haraldsson (S).
Ladda ned bild
Hockeyintresset märks tydligt inne på Daniels kontor...
Hockeyintresset märks tydligt inne på Daniels kontor...
Ladda ned bild
Grums kommunalråd Leif Haraldsson tackar Wraptechs VD Lars Vik för ett trevligt besök.
Grums kommunalråd Leif Haraldsson tackar Wraptechs VD Lars Vik för ett trevligt besök.
Ladda ned bild

Om

Grums kommun
Grums kommun
Sveagatan 77
664 80 Grums

0555-420 00https://www.grums.se/

En Vänerkommun i Karlstadsregionen

Grums kommun är en del av Karlstadsregionen och ligger vid Vänerns nordvästra strand. Här bor cirka 9 000 invånare i och omkring orterna Grums, Borgvik, Värmskog, Segmon, Liljedal och Slottsbron. Kommunen är den största arbetsgivaren och därefter BillerudKorsnäs AB. Vid det växande handels- och industriområdet Nyängen möts E18 och E 45.

Följ Grums kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Grums kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum