Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Tim Schüberg - Årets Försvarare i SBL Herr

Dela

Under slutspelet i Svenska Basketligan Herr delar vi ut årets utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen 2021-2022. Idag delar vi ut priset Årets Försvarare - som går till Tim Schüberg, Norrköping Dolphins!

Alla utmärkelser i SBL Herr röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter, och för första gången har även supportrar varit med och lagt sina röster på årets utmärkelser. Fansens röster räknas om till 25% av det sammanlagda röstresultatet, och coacher, lagkaptener och medias röster står för 75% av rösträkningen.

Utmärkelserna Årets Lyft, och Årets Matcharrangemang (delas ej ut 2022), delas ut av Svenska Basketbollförbundet. 

Årets Försvarare: Tim Schüberg, Norrköping Dolphins

I sin åttonde SBL-säsong har 26-årige Schüberg spelat och startat alla 32 matcher i grundserien för de regerande mästarna Norrköping Dolphins. Som point guard och lagkapten har han lett sitt lag till grundseriesegern, med endast 5 förluster på hela säsongen. 

I försvarspelet sätter han tonen för Dolphins med sin uppoffrande spelstil och hårda försvarsspel på motståndarnas guards. Han snittar själv 1.1 steals per match (tangerat karriärsbästa), och Norrköping leder ligan i steals med 9.7 per match.

Laget släpper in näst minst poäng i SBL Herr (77.8), som tillsammans med deras effektiva anfallsspel (95.0) gör att de vunnit sina matcher med 17.2 poäng i snitt - 7 poäng mer än tvåan Jämtland Basket.

Under säsongen har Schüberg även snittat 9.3 poäng, 4.9 assists (6:a i SBL Herr) och 2.8 returer per match, samtidigt som han satt 50.4% av sina skott och 84.4% av sina straffkast. 

I omröstningen för Årets Försvarare fick Tim Schüberg nästan en tredjedel av rösterna (31.8%), och fick flest röster både hos fansen och bland coacher, lagkaptener och media.

Kommentar till utmärkelsen:
"Han har satt tonen i försvarsspelet för de regerande mästarna, som kapten och genom sin uppoffrande spelstil."

Röstresultat Topp 5 - Årets Försvarare

    Coacher, Lagkaptener & Media Fans  
# ÅRETS FÖRSVARARE 75 % 25 % TOTALT (100%)
1 Tim Schüberg, Norrköping Dolphins 25 6,8 31,80%
2 Pierre Hampton, Jämtland Basket 16,6 5 21,60%
3 Andrew Smith, BC Luleå 13,9 6,6 20,50%
4 LaDarien Griffin, Norrköping Dolphins 13,9 2,8 16,70%
5 Dominic Robb, Köping Stars 5,5 2,4 7,90%
- Övriga - 1,4 1,40%

Regler för omröstningen
- Coacher, Lagkaptener och Medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
- Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.
- Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.
- Endast coacher och spelare som deltagit i 19 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslaget samlas för juniläger10.5.2022 14:22:31 CEST | Pressmeddelande

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och förbundscoacherna har valt att ta ut en ung trupp som ska få chansen att visa upp sig inför fortsättningen av EM-kvalet. – Det är en mix av collegespelare, SBL-spelare och några yngre utlandsproffs som varit med tidigare. Att vi inte har några kvalmatcher i sommar ger oss nu chansen att få jobba med dessa spelare och se vilka som kan slå sig in i truppen i november, säger förbundscoach Ira Otamiri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum