Dramaten

Tio år med Spoken Word på Dramaten

Dela

Sedan starten för Spoken Word på Dramaten 2009 har både nybörjare och veteraner från Spoken Word- och musikscenen uppträtt för utsålda hus. Tioårsjubileet firas med fest för publik, poeter och musiker efter premiärföreställningen den 7 maj.

Spoken Word på Dramaten. Oskar Hanska, Charlotte Jansdotter, Rene Lobos, Farhiya Feysal, Sara Nazari och Niklas Mesaros. Foto: Märta Thisner.
Spoken Word på Dramaten. Oskar Hanska, Charlotte Jansdotter, Rene Lobos, Farhiya Feysal, Sara Nazari och Niklas Mesaros. Foto: Märta Thisner.

I tio år har poeter, rappare, musiker och skådespelare med sina ord lockat till både gråt och skratt på Dramaten. Niklas Mesaros har varit med sedan starten och står nu för regin.

Vårens första Spoken Word på Dramaten följs av fest i foajén vid Lilla scenen. Det blir ”open mike” där nya och gamla talanger i ett avslappnat sammanhang får möjlighet att läsa sin poesi. Poeter från tidigare föreställningar kommer även att finnas på plats.

Tioårsjubileet firas sedan under ytterligare tre kvällar i maj då Dramaten bjudit in nya röster som fått mycket uppmärksamhet den senaste tiden. Dessutom medverkar det svenska reggaebandet Partiet, och DJ Shaya. Det blir årets kanske mest välformulerade liveshow med musik, politik och kärlek och fest.

Medverkande alla vårens föreställningar:

Farhiya Feysal, Linköpingspoet som tog alla med storm och vann Ortens bästa poet 2018 och nockade publiken på Grammisgalan 2019. Farhiyas poesi är ohejdbar och skoningslöst ”to the point”.

Charlotte Jansdotter, väletablerad Uppsalapoet och bronsmedaljör i poetry slam-SM 2018. Charlottes poesi berör människans sårbarhet och det som skaver och sliter i oss. Brännande och närgånget, men med glimtar av ljus och hopp.

Sara Nazari har turnerat med föreställningen Ortens Verklighet och uppträtt på bland annat Unga Klara och i Dramatenbaren. Med poetisk briljans och ärlighet talar hon från hjärta till hjärta.

Rene Lobos levde som grovt kriminell. Under sin sista fängelsetid började han skriva poesi som han läste högt för sina medfångar genom dörrspringan från sin cell. När han kom ut 2016 kom han i kontakt med Fryshusets avhopparverksamhet. Våren 2020 är han aktuell med en dokumentär teaterföreställning, Bye Bye Bror, tillsammans med Teater Fryshuset och Riksteatern.

Oskar Hanska är inte bara en av Sveriges mesta estradpoeter. Han är också nybliven pappa och allt är uppskruvat till ”elva” med turnébesök i Norge, Sverige och Danmark i vår. Med en sårbar blick och pajad manlighet, sabbad uppväxt, klasskomplex och politisk ängslighet har Oskar aldrig varit så drabbande och febrig som nu.

Partiet har gjort över 300 spelningar i elva länder och är ett stort namn på den svenska reggaescenen. Få kan mäta sig med Partiet när det kommer till att blanda musik, politik och liveshow på ett nyskapande sätt. Politiken känns röd- grön-rosa, musiken låter röd-gul-grön.

Niklas Mesaros har medverkat sedan starten av Spoken Word och står numera för regi och presenterar föreställningen. Han bokdebuterade 2018 med relationsromanen Sjöhästar (Rabén & Sjögren).

DJ Shaya är Spoken Word-föreställningarnas egen hus-DJ. Hon får alltid salongen i stämning med det bästa urvalet av soul/funk och hip-hop.

Dramatens Spoken Word finns även på Youtube.  

Spoken Word på Dramaten genom åren
Zacke, Sara Parkman, Nina Rashid, Timbuktu, Rojda Sekersöz, Nino Ramsby, Mariama Jobe, Min stora sorg, Oskar Hanska, Cleo, Julia Frej, Tiffany Kronlöf, Thom Gisslén, Emma Broomé, Hanna Järver, My Vingren, Olivia Bergdahl, Kalle Haglund, Sanna Sundquist, Erik Stern, Björn Granath, STOR, Timimie Märak, Sam Bagra, Mustafa Kibar, Filip Alexanderson, Daniel Boyacioglu och Aladin Zakholi är några av de många artister som uppträtt under Spoken Word-kvällarna genom åren.

Arrangeras inom ramen för Dramaten&.

Spoken Word, den 7, 8, 21 och 22 maj, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Spoken Word på Dramaten. Oskar Hanska, Charlotte Jansdotter, Rene Lobos, Farhiya Feysal, Sara Nazari och Niklas Mesaros. Foto: Märta Thisner.
Spoken Word på Dramaten. Oskar Hanska, Charlotte Jansdotter, Rene Lobos, Farhiya Feysal, Sara Nazari och Niklas Mesaros. Foto: Märta Thisner.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramatens repertoar hösten 201924.4.2019 08:26:31 CESTPressmeddelande

I dag släpps biljetterna till höstens repertoar på Dramaten, som bjuder på flera klassiker. Karl Dunér regisserar Becketts I väntan på Godot med bland andra Jonas Karlsson och Johan Ulveson i rollerna. Tre grekiska dramer finns också på repertoaren, Fedra / Hippolytos i en ny version av Tora von Platen och i regi av Tatu Hämäläinen och Ifigenia i Aulis i regi av Nadja Weiss. Dramaten kommer även turnera i landet och evakueras till Hötorget. Till våren gör Stina Wirsén, Sarah Riedel och Anna Vnuk en musikal för Unga Dramaten.

Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i historiskt samarbete – sätter tillsammans upp Häxjakten17.4.2019 08:00:00 CESTPressmeddelande

De två största teaterhusen i Sverige: den moderna folkteatern vid Sergels torg och den anrika teatern vid Nybroplan gör för första gången någonsin en samproduktion. Arthur Millers Häxjakten får premiär den 14 september på Elverket. Regisserar gör Alexander Mørk-Eidem som slog igenom på Stockholms stadsteater och numera är knuten till Dramaten. I ensemblen på hela 19 skådespelare, som kommer från båda teaterhusen, ser vi bland andra Andreas Kundler, Karin Franz Körlof, Shanti Roney, Ellen Nyman och Shebly Niavarani. Biljetterna släpps idag den 17 april klockan 12.00.

Dramatenstjärnorna på Slottsteatern22.3.2019 08:30:00 CETPressmeddelande

Dramaten och Drottningholms Slottsteater samarbetar i höst. Johan Rabaeus och Andreas T. Olsson kommer att spela Beethoven och hans brorson i den nyskrivna pjäsen Dövheten av Niklas Rådström, med urpremiär den 5 september på Drottningholmsteatern. På den historiska scenen bjuder skådespelarna tillsammans med en stråkkvartett från Drottningholmsteaterns orkester på humor, värme och musik. Biljetter släpps i dag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum