Carl Johans pastorat

Tio minuter lång klockringning på nyårsafton

Dela

Gemensam klockringning

Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka, Carl Johans kyrka och Högsbo kyrka ringer i klockorna för att hedra de som dött under pandemiåret 2020.
Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka, Carl Johans kyrka och Högsbo kyrka ringer i klockorna för att hedra de som dött under pandemiåret 2020.

Carl Johans pastorat kommer att delta i klockringning för dem som dött under 2020, året som färgats så starkt av coronapandemin. Alla landets domkyrkor, däribland Göteborgs domkyrka, har tillsammans kommit överens om att göra en särskild klockringning på nyårsafton för att hedra dem som dött under året och för att samla tankar och känslor kring det som förenar oss. Carl Johans pastorat ansluter sig initiativet och deltar i den tio minuter långa ringningen.

– Det år som ligger bakom oss har varit mycket annorlunda. Det känns viktigt att stanna upp inför alla människor som lämnat oss, och alla som lämnats kvar i sorg, säger biskop Susanne Rappmann, i ett pressmeddelande från Göteborgs stift.

Högsbo, Linnéstan, Masthugget och Majorna

Klockringningen kommer att höras i stora delar av Göteborg. Pastoratets kyrkor som deltar i den särskilda klockringningen är:

Oscar Fredriks kyrkaMasthuggskyrkanCarl Johans kyrka och Högsbo kyrka.

 

NYÅRSAFTON 31 DECEMBER 2020

KL. 18-18.10

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka, Carl Johans kyrka och Högsbo kyrka ringer i klockorna för att hedra de som dött under pandemiåret 2020.
Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka, Carl Johans kyrka och Högsbo kyrka ringer i klockorna för att hedra de som dött under pandemiåret 2020.
Ladda ned bild

Om

Carl Johans pastorat
Carl Johans pastoratSvenska kyrkan i Högsbo, Majorna och Linné.

Carl Johans pastorat består av fyra församlingar; Carl Johan, Högsbo, Masthugg och Oscar Fredrik. I de olika församlingarna finns gedigna verksamheter för både vuxna, barn och äldre. Inom pastoratets gränser ligger Masthuggskyrkan, Oscar Fredriks kyrka, S:ta Birgittas kapell, Carl Johans kyrka, Kungsladugårds kyrka, Högsbo kyrka och Kaverös kyrka.

Följ Carl Johans pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Carl Johans pastorat

Allhelgonafirande med plats för fler28.10.2020 11:15:00 CETPressmeddelande

Kyrkorna är öppna längre - plats för fler I år har vi blivit särskilt påminda om livets skörhet, och att stanna upp inför livet och minnas dom vi saknar blir extra viktigt. Kyrkorna i Carl Johans pastorat (Majorna, Masthugg, Linné, Högsbo) är öppna stora delar av helgen, och fler gudstjänster än vanligt firas för att ge plats åt alla. Nytt för i år är att Masthuggskyrkan firar minnesgudstjänst både i kyrkan och utanför. Musik i Oscar Fredrik igen Oscar Fredriks kyrka som öppnade i våras efter renovering satsar på att hålla kyrkan öppen både lördag och söndag, så att besökare kan komma förbi när det passar. Tända ett ljus, sitta själv en stund eller prata med en diakon eller präst på plats. Församlingen är känd för sitt rika musikliv, och på lördagen samlas körer och orkester för att för första gången på ett och ett halvt år spela och sjunga i kyrkan. Vid varje ny halvtimme mellan kl. 13.30 och 17 framför en ensemble levande musik i kyrkan. Allhelgona för barnfamiljer "Får alla vingar n

Sofie Strid blir första döva kvinnan som prästvigs i Sverige11.6.2020 11:51:00 CESTPressmeddelande

Hela 14 år efter att den första döva mannen prästvigdes i Sverige är det äntligen dags för Sveriges andra dövpräst, en kvinna. Sofie Strid prästvigs söndag den 14 juni i Gustavi domkyrka i Göteborg. Den första döva prästen heter Johan Selin Wisser och han vigdes år 2006. Sofie Strid har varit aktiv ideellt och jobbat timmar i den teckenspråkiga verksamheten under flera år och vi är glada över att hon ska påbörja sin tjänst som pastorsadjunkt i teckenspråkiga verksamheten i Göteborgs stift som utgår från Carl Johans pastorat. Den teckenspråkiga verksamheten firar gudstjänster och ordnar träffar på teckenspråk i hela Göteborgs stift. Alla i det teckenspråkiga arbetslaget är döva och det är unikt i hela Svenska kyrkan.

Masthuggskyrkans tupp och spira restaureras27.5.2020 13:43:00 CESTPressmeddelande

Masthuggskyrkan på toppen av Stigberget, med sitt 62 meter höga kyrktorn mäter 127 meter över havet, och är Göteborgs högsta punkt. Spiran och tuppen högst upp i kyrktornet plockas under dagen ned för att restaureras. Även de fyra mindre spirorna ska monteras ned för att undersökas och förbättras. Det är ett unikt uppdrag och många inblandade professioner finns på plats för att göra jobbet. ”Vi uppskattar att den stora spiran väger ungefär 500 kg, berättar Denis Ajdukovic på Göteborgs Maskinteknik, som är en av flera inblandade i nedmonteringen. Det blåser 6-7 sekundmeter, men det kan ju öka snabbt här. Det är ett utsatt läge.” Svenska kyrkans medlemmar gör det möjligt Masthuggs församling har sökt kyrkoantikvarisk ersättning, som är ett statligt bidrag men tyvärr fått avslag. Alla som är medlemmar i Svenska kyrkan, är med och bidrar så att kyrkan kan bevaras också för kommande generationer. ”Masthuggskyrkan har inte bara stort kulturhistoriskt värde, utan är en signaturbyggnad för hel

Oscar Fredriks kyrka öppnar igen efter renoveringen19.5.2020 14:58:00 CESTPressmeddelande

Den 6 januari 2019 hölls en sista gudstjänst i Oscar Fredriks kyrka innan den stängde för omfattande renovering. Det har gått nästan ett och ett halvt år, och den 1 juni öppnas kyrkan igen för besökare. Kyrkan, som byggdes 1893, har under de 127 år den stått på kullen ovanför slutet av Värmlandsgatan, genomgått flera renoveringar. Den som nu avslutas, har bland annat omfattat omläggning av skiffertaket med det hantverk det inneburit att i stark lutning lägga om varje skifferplatta i det intrikata mönster vi kan se, om vi tittar upp på taket. Insidan av kyrkan har fått en rejäl uppfräschning, och mindre förändringar är gjorda i kyrkorummet. Coronapandemin medför att vi inte kan öppna på det storslagna sätt vi önskat. Nu smyger vi i stället igång genom att öppna kyrkan från 1 juni. Då är kyrkan öppen för besök vardagar kl 9-15 samt just nu söndagar kl 10-13. Man kan komma in för att titta på katedralen, för att be en bön eller tända ett ljus. Just nu är gudstjänsterna stängda på grund av

Antje Jackelén gäst i podcasten Darwins stege8.4.2020 16:21:00 CESTPressmeddelande

Att tro för att förstå Hur väcktes ärkebiskopens intresse för naturvetenskap? Vad är hopp, och hur hänger tid och evighet ihop? Om detta och mycket mer pratar Antje Jackelén och Pontus Nilsen i det sjunde avsnittet av Darwins stege – en podcast om tro, vetenskap och fantasi. Inspelat 3 mars 2020. Antje Jackelén skulle ha medverkat seminariet ”Hopp i en evolutionär och revolutionär värld” tillsammans med professor Ted Peters från GTU Berkeley och professor Hans Liljenström, SLU, under Vetenskapsfestivalen. Podd istället för festival Årets Vetenskapsfestival är inställd på grund av Corona-pandemin, men i podcasten Darwins stege intervjuar projektledaren och prästen Pontus Nilsen de tänkta medverkande med utgångspunkt i tro, vetenskap och fantasi. Alla avsnitt finns där poddar finns, på Spotify och blogg.svenskakyrkan.se/darwinsstege . Tidigare medverkande i Darwins stege Torbjörn Tännsjö - Ond tro och allsmäktighet Johan Söderman - Hiphop & vetenskap Catherine Keller - The God with many

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum