Svenska Cykelförbundet

Tio svenska E-cyklister ska tävla för Movistar eTeam

Dela

Sverige har varit framgångsrikt inom E-cycling. Nu kommer inte mindre än tio svenska cyklister kommer tävla tillsammans med World Tour-laget Movistar Teams e-sportssektion (Movistar eTeam) i den nya elitserien Zwift Grand Prix. Samarbetet utgår från det svenska E-cyclinglaget Team Swedish Zwifter (Team SZ).

Denna yngsta gren inom cykelsporten spås en fortsatt tillväxt och snabb utveckling nu i vinter. Flera nationella tävlingar kommer anordnas, inklusive SWE Cup-serien och ett SVT-sänt SM i Skövde. Internationellt kommer fokus vara på den nya elitserien, Zwift Grand Prix, på kvalificeringslopp och VM-finalen, UCI Cycling Esports World Championship.

Det är i Zwift Grand Prix som den nya svenska sektionen av Movistar eTeam har som huvudmål. Rollen som manager och teamcar för den svenska delen av Movistar eTeam får Jerry Eriksson respektive Linda Tufvesson. Jerry Eriksson, som är team manager för satsningen, sammanfattar den så här:

”Våra svenska åkare, fem damer och fem herrar, kommer komplettera Movistar eTeams befintliga trupp. Vi kommer att samarbeta kring planering, lagledning, stöd till åkare och strategival för tävlingarna. Både åkare och lagledning ser mycket fram emot denna möjlighet att få tävla tillsammans med ett professionellt cykellag.”

Zwift Grand Prix är en lagtävling i en serie om sex stycken lopp där nya tävlingsformat, exempelvis sprintlopp med utslagningsförfarande, kommer testa åkarnas förmågor – både individuellt och som lag.

Tävlingarna kommer vara utspridda över hösten och vintern, sändas via Youtube på fredagar med start 23 september.

Juan Pablo Morinero, marknadschef för Movistar Team, säger så här om satsningen:

”Detta handlar inte bara om att dela på våra åkare. Det är en mycket mera djupgående överenskommelse. Vi vill dela kunskap, organisationsstruktur och det redan bevisat framgångsrika konceptet som det svenska laget utvecklat, för att skapa ett verkligt globalt esportlag. Vi kommer ha roligt när vi cyklar inomhus och bidra till att sporten växer.”

Conny Björnehall, grengruppsansvarig för E-cycling på Svenska Cykelförbundet är glad över att se fler svenska åkare i internationella sammanhang:

”Våra svenska cyklister är mycket duktiga och det känns extra kul att man uppmärksammas av internationella lag. Detta är bra för både Sverige och sporten.”

De svenska åkarna består huvudsakligen av tävlingsaktiva cyklister från både landsvägs- och mountainbikesidan men också några rena E-cyclingspecialister, såväl som en triathlet. Flera är mycket erfarna med tidigare meriter från tävling på de allra högsta nivåerna inom E-cycling.

Svenska cyklisterna i Movistar eTeam:

Marlene Bjärehed
Lisa Hermansson
Jessica Edqvist
Mika Söderström
Sonja Cieciel
Samuel Brännlund
Martin Lindqvist
Johan Lindbom
Henrik Öijer
Jonas Bjärehed

Text: Svenska Cykelförbundet
Foto: Movistar eTeam (fria för publicering, ange cred)

Bilder

Om

Svenska Cykelförbundet
Svenska Cykelförbundet
Box 11016
100 61 Stockholm

08-699 60 00https://scf.se/

ALLA som på något vis är engagerade i cykelsporten, som elitcyklist, som tränare, som administratör, som styrelsemedlem, som förälder, som engagerad i en grengrupp, som medlem i en förening, som anställd på kansliet… Vi är alla Svenska Cykelförbundet!

Svenska Cykelförbundet (SCF) bildades den 18 februari 1900 och är ett av landets äldsta specialidrottsförbund. Vid bildandet och fram till 1938 var namnet ”Svenska Velocipedförbundet” och inträde till RF gjordes 1904. Förbundet består av 20 distriktsförbund och cirka 500 föreningar fördelade i hela landet som bedriver cykelsport inom de åtta grenarna Bancykel, BMX, Cykelcross, E-Cycling, Mountainbike, Landsväg, Paracykel och Trial. 

.

Följ Svenska Cykelförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Cykelförbundet

Stark Vilmer Ekman satte sig nio timmar i bil ner till världscup i Hulst efter SM-guldloppet27.11.2022 09:15:07 CET | Pressmeddelande

I svenska tävlingar avslutade Vilmer Ekman sin U16-tid med att imponera hela vägen till SM-guldet i cykelcross som officiellt gäller för 2023. Det är tidigt i cykelkarriären men bara det Vilmer Ekman visade på en fint varierad och krävande CX-bana under SM på Ring Knutstorp bådar gott för framtiden. Även viljan att skaffa sig internationell CX-erfarenhet är utöver det vanliga.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum