Svenska kyrkan

Tio tips för hemesterfirare

Dela

För många blir det ännu en sommarsemester i Sverige i och med pandemin som inte riktigt släppt taget. Det är aldrig långt till en öppen kyrka med aktiviteter anpassade för alla åldrar och intressen. Här är tio tips på vad som händer i landets församlingar i sommar.

Foto: Henrik Zetterberg
Foto: Henrik Zetterberg

Natursköna upplevelser för kropp och själ

Många har under det senaste året fått ett nyfött intresse för vandring och utflykter i naturen. I Sverige finns 30 pilgrimsleder som ofta har en intressant historia i sig att berätta. Nu har många leder rustats upp och flera pilgrimscenter har öppnat.

1) Världens nordligaste pilgrimsvandring

Sveriges motsvarighet till den kända pilgrimsfärden El Camino de Santiago de Compostela i Spanien är S:t Olavsleden. Det är världens nordligaste pilgrimsvandring som sträcker sig 580 km från Selånger utanför Sundsvall i Sverige till Nidarosdomen i Trondheim i Norge. Utöver den finns ytterligare ett 30-tal vackra och intressanta pilgrimsvandringar att välja bland.

Mer information pilgrimsvandringar.
Mer information om S:t Olavsleden. Gränsen mellan Sverige och Norge är för tillfället stängd på grund av coronaviruset. 

2) Barnens pilgrimsvandring

Prova att vara pilgrim för en dag med barnen. Den så kallade Kyrkstigen i S:t Olavsleden erbjuder vandring i miniformat med åtta stationer, varav sju symboliserar olika platser längs med den riktiga leden. Vid varje station finns en QR-kod. Via koderna följer vandrarna Emma och Magnus och lär sig mer om Sankt Olavs liv år 1030 och att vara pilgrim år 1339. Lämplig för barn ca 7-12 år i vuxet sällskap. Barnens pilgrimsvandring finns även längs med Pärlstigen i Sunne utanför Östersund i Jämtland från och med 7 juni.

Mer information om barnens pilgrimsvandring.

3) Vandra till naturkyrkan vid Kroppefjäll i Dals Rostock

Naturkyrkan ligger på Kroppefjälls östra sluttning i anslutning till Kroppefjäll i Dals Rostock. Kyrkan är ett naturrum, med sten till altare och bänkar och trädens löv till tak. En kort promenad i naturskön omgivning med bergsklyftor och bergknallar, högrest barrskog, idegranar och lövträd och utsikt över Dalboslätten. Här anordnas friluftsgudstjänster, bröllop och dop. Missa inte Valas storharpa – Eolsharpan som du kan spela på med en käpp.
Mer information om naturkyrkan.

Upptäck historierna och fascineras av arkitektur

Kyrkobyggnaderna tillhör oss alla och de berättar om kristen tro, men också om landets och den lokala platsens arkitektur och historia. I Sverige finns ungefär 3 400 kyrkobyggnader, varav nära 3000 är kulturminnesskyddade.

4) Besök kulturarvet i Sveriges sommarkyrkor

Många kyrkor har sommaröppet för den som vill upptäcka kulturarvet. På flera håll ordnas också café i anslutning till kyrkan. Hitta rätt med hjälp av appen Kyrkguiden eller sommarkyrkokartan.

Mer inspiration och information finns på Kulturarvets instagram.


5) Trädkyrkan med himlen som tak
Trädkyrkan på Berthåga kyrkogård är en utomhuskatedral belägen strax utanför Uppsala och starkt inspirerad av Uppsala domkyrka. Sidokor, mittgång och pelare – allting finns där, men himlen är tak, avenbokshäckarna väggar och lindarna är valv och stenpelare. I koret står ett stabilt stenaltare bakom en spegeldamm.

Mer information om trädkyrkan.


6) Klimatvandra genom Lunds historia

Pilgrim's Walk for Future är en stor manifestation på nästan 200 mil där alla kan delta. I 100 dagar pilgrimsvandrar människor genom Sverige, Danmark, Tyskland, Nederländerna och Storbritannien till klimattoppmötet i Glasgow som startar i början av november. Färden över vattnet sker med segelbåt. I augusti passerar manifestationen Lund där Svenska kyrkan genomför ett antal aktiviteter. Bland annat en klimatvandring genom Lunds historia, som är anpassad för alla åldrar. Med hjälp av en digital karta i telefonen kan deltagarna leta upp platser i centrum med frågor/information/tips som har både med klimatet och Lunds historia att göra. Ta hjälp av mobilen och scanna QR-koderna på plats.

Mer information om pilgrimsvandringen Walk for Future.

Mer information om att klimatvandra i Lund.

Kultur och nöje för vuxna och barn

Svenska kyrkans församlingar anordnar aktiviteter för både vuxna och barn runt om i landet. Alltifrån föreställningar, utställningar och konserter till sommaraktiviteter för barn. Flera församlingar anordnar även drop-in vigslar.


7) Tipspromenad med QR-kod för vuxna och barn i Nylöse Församling

Nylöse församling norr om Göteborg erbjuder en tipspromenad för vuxna och barn där deltagarna tar hjälp av mobilens QR-kod.

Mer information om tipspromenaden.

8) Läs hemliga kärleksbrev från 1700-talet

I Strängnäs domkyrka pågår utställningen ”Ändå älskar jag dig” i sommar. Här har Strängnäsborna bidragit med fotografier, dikter, teckningar och brev som tillsammans med fynd från kärlekspar från 1700-talet visas. Brudklänning av återbruk skapad av Remake Stockholm visas tillsammans med andra bröllopsföremål. Även konserter och drop in-vigsel anordnas. I utställningen samverkar Strängnäs domkyrkoförsamling med Aspö och Kungliga biblioteket och Strängnäs kommun. Utställningen pågår 20 juni-31 augusti.

Mer information om sommarutställningen.

9) Träffa kyrkan på badplatsen

I Sandviken åker Svenska kyrkan runt till lek- och badplatser och bjuder in till aktiviteter för barn i olika åldrar - oavsett väder. Ta med egen picknick och matsäck. 

Mer information om kyrkan på lekplatsen.

Mer information om kyrkan på badplatsen. 

10) Drop in- vigsel under Pride Helsingborg 6-7 augusti

Mycket har fått stå på paus under pandemin. Men inte kärleken. Nu bjuder Svenska kyrkan in till drop in-vigsel den 6-7 augusti, under Pridefestivalen i Helsingborg.

Mer information om drop in-vigsel i Helsingborg.

För mer information om alla aktiviteter som genomförs av Svenska kyrkan i sommar, besök www.svenskakyrkan.se/sommar.

Kontakter

Bilder

Foto: Henrik Zetterberg
Foto: Henrik Zetterberg
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Ny Expo-rapport och digitala utbildningar rustar Svenska kyrkan i demokratifrågor18.10.2021 09:50:04 CEST | Pressmeddelande

Hur bemöter Svenska kyrkan individer och grupper som agerar antidemokratiskt eller som har åsikter som utmanar Svenska kyrkans värdegrund? Programmet Social hållbarhet fokus Tillit och Demokrati rustar nu ytterligare medarbetare och förtroendevalda i demokrati-frågor. En ny rapport från stiftelsen Expo lyfter hur extrema anspråk på kristna värden och kristendom tar sig uttryck och i höst kompletteras programmets erbjudanden med flera digitala utbildningskoncept.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum