Svenska Orienteringsförbundet

Tiomila skjuts på framtiden eller ställs in

Dela

Årets Tiomila skulle enligt ursprunglig plan avgöras i Kungsängen den 2-3 maj. Nu står det klart att den klassiska orienteringstävlingen antingen flyttas framåt i tiden eller helt ställs in.

Med anledning av den rådande coronakrisen ställs i princip alla större arrangemang i närtid in, alternativt skjuts på framtiden.

Med målet att minska smittspridningen har regeringen förbjudit sammankomster med fler än 500 personer och Svenska Orienteringsförbundet har därefter förordat max 300 anmälda deltagare per tävling samt slagit fast att tävlingarna tills vidare endast öppna för aktiva som bor i aktuellt distrikt, för aktiva som bor i närhet till tävlingen och för aktiva som representerar en klubb i aktuellt distrikt.

Tiomila är ett jättearrangemang med över 1000 lag från när och fjärran.

Givet ovanstående har få räknat med ett Tiomila i början av maj, och nu är det alltså klubbat och klart; arrangemanget kommer antingen att flyttas eller ställas in.

- Det är ett väldigt tråkigt beslut att ta, men det fanns inget alternativ, säger Christer Nordström, ordförande i Föreningen Tiomilakavlen.

Tillsammans med Svenska Orienteringsförbundet förs nu diskussioner för att utröna om det finns någon möjlighet att flytta årets Tiomila till ett senare datum. Primärt undersöks datum under hösten, men uppgiften är långt ifrån enkel då tävlingskalendern redan är fylld av arrangemang, såväl nationellt som internationellt.

Även ekonomiska konsekvenserna för föreningar och deltagare kommer att snabbutredas, oavsett vilket scenario som blir verklighet.

Målsättningen är att inom kort kunna meddela om Tiomila kan flyttas samt informera om ekonomiska konsekvenser för föreningar och deltagare.

Sedan 1945, då tävlingen såg dagens ljus, har Tiomila bara ställts in en gång. Året var 1962 och då var anledningen en gulsotsepidemi. Inte heller 1993 kunde tävlingen genomföras som planerat, men då lyckades man flytta arrangemanget till hösten.

För mer information, kontakta Föreningen Tiomilakavlens ordförande Christer Nordström, telefon 010-480 55 70.

Bilder

Om

Svenska Orienteringsförbundet
Svenska Orienteringsförbundet
Heliosgatan 3
120 30 Stockholm

010-4765360http://www.svenskorientering.se/

Svenska Orienteringsförbundet består av 600 föreningar med 86 000 medlemmar. Vi är en idrott för alla, med framgångsrika landslag, en omfattande tävlings- och ungdomsverksamhet samt aktiviteter som hittaut, naturpasset och motionsorientering för allmänheten. Våra medlemsföreningar arrangerar varje år runt 600 tävlingar och stora evenemang som Tiomila och O-Ringen.

Följ Svenska Orienteringsförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Orienteringsförbundet

Succé för hittaut – rekordmånga väljer coronasäker motion med karta19.5.2020 11:32:28 CESTPressmeddelande

I princip alla idrottstävlingar är inställda med anledning av coronapandemin. Orienteringen däremot upplever en boom. Detta mycket tack vare de olika formerna av motionsorientering, där Svenska Orienteringsförbundets hittaut redan har slagit alla rekord. "I de här tiderna har idrotten en viktigare uppgift än någonsin att fylla. Att folk isoleras och blir stillasittande är livsfarligt. Det är fantastiskt kul att så många upptäcker hittaut", säger Susanne Söderholm, förbundschef.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum