Örnsköldsviks Kommun

Tionde bästa av större kommuner när företagsklimatet rankas

Dela

Örnsköldsviks kommun uppvisar en rejäl klättring och en genomgående förbättrad upplevelse av kommunens service till företagen när SKL presenterar årets Öppna jämförelser företagsklimat.

Förtroendevalda och tjänstepersoner på besök hos lokalt företag.
Förtroendevalda och tjänstepersoner på besök hos lokalt företag.

Örnsköldsvik klättrar upp till tiondeplats bland kommuner med fler än 40 000 invånare i Sveriges Kommuner och Landstings senaste ranking av företagsklimatet. Kommunens sammantagna Nöjd-Kund-Index (NKI) uppgår i 2017 års mätning till 75, vilket är en förbättring jämfört med NKI 70 året före.

Medelvärdet för samtliga kommuner som deltog i 2017 års mätning ligger på NKI 71.

De myndighetområden som företagen i Örnsköldsvik är mest nöjda med är markupplåtelse (NKI 80) och serveringstillstånd (NKI 77). Båda värdena ligger över genomsnittet för riket. Det gör även miljö och hälsoskydd (NKI 72).

De största förbättringarna har för Örnsköldsviks del skett inom områdena bygglov och markupplåtelse

– Det är glädjande att det arbete som vi bedrivit kring bemötande och servicefrågor har gett resultat. Förvaltningen har gemensamt fokuserat på att underlätta för företag och medborgare i deras kontakter med kommunen. Satsningarna har lett till engagerade medarbetare som leder till det goda resultatet i undersökningen, säger Carina Edblad, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Företag som har haft ett myndighetsärende är genomgående mer nöjda med servicen i årets mätning, detta gäller för samtliga serviceområden. Störst förändring har skett inom information och effektivitet men även upplevelsen av bemötande och kompetens har ökat påtagligt.

Jätteroligt att vi nu klättrar till tionde plats bland de större kommunerna, särskilt som denna mätning bygger på faktisk upplevelse bland företag som haft kontakt med kommunen i ett ärende. Vi ser att ett gemensamt och fokuserat arbete där många medarbetare har bidragit har gett resultat, säger Fredrik Holmgren, näringslivschef.

Om rapporten
Öppna jämförelser – Företagsklimat är en servicemätning av kommunernas myndighetsutövning inom brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och serveringstillstånd. Företag som under 2017 har haft kontakt med kommunen inom dessa områden har betygssatt tillgänglighet, bemötande, kompetens, rättssäkerhet och effektivitet. Därefter har de fått göra en helhetsbedömning som i rapporten motsvarar ett Nöjd-Kund-Index (NKI).

Totalt har 161 antal företagare i Örnsköldsvik svarat på enkäten. Det motsvarar en svarsfrekvens på 65 procent.

 

Nöjd-Kund-Index (NKI) fördelat på myndighetsområde

   Örnsköldsvik, NKI  Riket, medelvärde NKI
 Brandskydd  77 79 
 Bygglov  (61) *  63
 Markupplåtelse  80  72
 Miljö- och hälsoskydd  72  69
 Livsmedelskontroll  74  74
 Serveringstillstånd  77  75
 NKI. totalt  75  71

* I SKLs rapport redovisas inte NKI för områden där antalet svar understiger 12. Uppgiften kommer företaget Origos undersökning.

Nöjd-Kund-Index (NKI) fördelat på serviceområde

  Örnsköldsvik   Riket, medelvärde
 Information  72  70
 Tillgänglighet  73  71
 Bemötande  79  77
 Kompetens  74  72
 Rättssäkerhet  73  72
 Effektivitet  76  70

Nyckelord

Kontakter

Fredrik Holmgren, näringslivschef 070 - 777 00 75

Carina Edblad, chef samhällsbyggnadsförvaltningen 070 - 250 01 40

Bilder

Förtroendevalda och tjänstepersoner på besök hos lokalt företag.
Förtroendevalda och tjänstepersoner på besök hos lokalt företag.
Ladda ned bild
Carina Edblad, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen
Carina Edblad, chef för samhällsbyggnadsförvaltningen
Ladda ned bild
Fredrik Holmgren, näringslivschef
Fredrik Holmgren, näringslivschef
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum