Håll Sverige Rent

Tiotusentals 4:e klassare kan bli Sveriges miljöhjältar

Dela

I dag startar Stora Batterijakten – Sveriges största återvinningstävling för fjärdeklassare. Den tre veckor långa tävlingen pågår mellan 16 mars och 6 april och går ut på att varje klass ska samla in så många förbrukade hushållsbatterier till återvinning som möjligt. Förra årets deltog nästan 35 000 elever – var tredje fjärdeklassare i landet – och mycket tyder på att det blir ännu fler deltagare i år. Målet i år är att slå fjolårets resultat och samla in mer än 287,5 ton batterier totalt!

Stora Batterijakten är en informationskampanj som ska hjälpa till att utbilda barn om miljövinsterna med att återvinna batterier. Bakom kampanjen står Håll Sverige Rent, VARTA Batterier och Clas Ohlson.

I Sverige återvinns 65 procent av alla batterier, men resterande 35 procent ligger kvar i våra hem, slängs eller hamnar som skräp i naturen. Det motsvarar nästan 50 miljoner batterier eller ca 2000 ton som inte når återvinningsinsamlingen. Naturvårdsverkets målsättning är att batteriinsamlingen i Sverige ska öka från 65 procent till 75 procent under 2016.

- Vi tror att det är viktigt att involvera barn tidigt i ett konkret och positivt miljöarbete, säger Lisa Adelsköld, Verksamhetschef för området skola och förskola på Håll Sverige Rent. Stora Batterijakten är ett roligt och viktigt initiativ som bidrar till ny kunskap och ett ökat miljöengagemang hos barn. Förhoppningen är att inte bara barn ska bli medvetna om vikten av att återvinna batterier, utan också deras föräldrar.

Den vinnande klassen i Stora Batterijakten koras i mitten av april (13-15/4) 2016. Förutom att vinnarklassen får surfplattor till alla klassens elever, blir det ett stort tårtkalas med Batterijaktens ambassadör Magnus Samuelsson.


Batterijakten – mer än en tävling
Förutom tävlingen består Stora Batterijakten av pedagogiskt undervisningsmaterial för förskolan upp till åk 6. Batterijakten i skolan vill inspirera till ett lustfyllt lärande om batterier, återvinning och miljöfrågor. Som komplement till ett roligt och kreativt lärande lanserades nyligen Batterijakten The Game 2 - ett spännande mobilspel med många kluriga frågor om batterier. Spelet finns för nedladdning från App Store eller Google Play.

För mer information och intervjuförfrågningar, vänligen kontakta:
Sabina Schött, presskontakt Stora Batterijakten
Tel: 0764-191239
E-post: sabina@batterijakten.se

Så här går Batterijakten till:

1. Klassen samlar in så många hushållsbatterier de kan. Och tejpar pluspolen på alla batterier.

2. Batterierna lämnas in på Clas Ohlson, som väger batterierna och ger ett klistermärke för varje kilo klassen lämnar in. Finns det inte en Clas Ohlson-butik i närheten finns andra lösningar.

3. Klassen registrerar sin insamlade vikt på Batterijakten.se.

4. Den klass som samlat in flest batterier i vikt/elev vinner Stora Batterijaktens huvudpris - surfplattor till alla elever i klassen. Det finns även andra fina priser att tävla om.

5. Vinnarna tillkännages i mitten av april (13-15/4).

Om Batterijakten

Stora Batterijakten är en informationskampanj och tävling för alla fjärdeklassare med syfte att tidigt göra barn medvetna om vikten av att återvinna batterier för såväl miljön som för vår egen hälsas skull. I dag återvinns inte 35 procent av alla batterier, de ligger kvar i våra hem, slängs eller hamnar som skräp i naturen.

Stora Batterijakten pågår mellan den 16:e mars och 6:e april 2016 och går ut på att Sveriges fjärdeklassare ska samla in så många förbrukade hushållsbatterier som möjligt. Initiativtagare till Batterijakten är Håll Sverige Rent, VARTA Batterier och Clas Ohlson, som gemensamt vill verka för att fler batterier återvinns i Sverige. www.batterijakten.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Batterijakten 2016
Batterijakten 2016
Ladda ned bild
Batterijakten 2016. 
Emma Olsson Sande.
Batterijakten 2016. Emma Olsson Sande.
Ladda ned bild
Batterijakten 2016. Logga.
Batterijakten 2016. Logga.
Ladda ned bild
Batterijakten 2016. Rebecca Forslund, Thea Settergren, Sofia Sellin.
Batterijakten 2016. Rebecca Forslund, Thea Settergren, Sofia Sellin.
Ladda ned bild
Batterijakten 2016. 
Juni Elliot, Sofia Sellin.
Batterijakten 2016. Juni Elliot, Sofia Sellin.
Ladda ned bild
Batterijakten 2016. Batterier.
Batterijakten 2016. Batterier.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Håll Sverige Rent
Håll Sverige Rent
Rosterigränd 4
117 61 Stockholm

08-505 263 00http://www.hållsverigerent.se

Skräpet finns överallt – i staden, i naturen och i havet. Håll Sverige Rent arbetar för att förebygga och motverka nedskräpningen. Vi samlar kunskap, driver opinion och tar fram konkreta verktyg och lösningar för att stoppa skräpet.

Håll Sverige Rent är en ideell obunden stiftelse. Vi har 90-konto och är därmed en del av Svensk insamlingskontroll.

Facebook

Twitter

Instagram

Följ Håll Sverige Rent

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Håll Sverige Rent

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum