Tips för lönesamtalet
En stor efterfrågan på ingenjörer, pandemins omfattande distansarbete och en osäker omvärld. Det finns flera faktorer som kan tänkas spela in när det nu är dags för årets lönesamtal. Sveriges Ingenjörer ger tips och råd.

– Det viktigaste är att förhålla sig till lönekriterierna som finns på arbetsplatsen. Om du har presterat enligt eller över förväntan ska du begära en bra löneökning. Som stöd i sin argumentation är det bra att pejla hur lönen ligger i förhållande till bransch, tjänst och utbildning. Lönestatistik är en värdefull informationskälla för det, säger Camilla Frankelius förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
En faktor som kan göra sig påmind under årets lönesamtal är att många har jobbat på distans de gångna åren. Bland ingenjörer kan det röra sig om 80–90 procent som har jobbat helt eller delvis utanför kontoret.
– Om chefen hänvisar till att arbetsinsatsen inte går att bedöma på grund av att man har jobbat hemifrån så är det inget man ska acceptera. Arbetsgivaren har samma ansvar att bedöma din prestation oavsett varifrån du jobbar, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Löneökningar på fyra procent är vad ingenjörerna i genomsnitt kommer att kräva i sina lönesamtal, visar Sveriges Ingenjörers medlemsundersökning. Det återspeglar även arbetsmarknadens stora efterfrågan på ingenjörer. Ökade möjligheter till hem- och distansarbete bäddar för att många fler nu får det lättare att byta arbetsgivare om löneutvecklingen är otillräcklig. Bland Sveriges Ingenjörers medlemmar svarar drygt en tredjedel att de är beredda att byta jobb om löneökningen blir alltför låg.
– Även om världsläget är osäkert så är arbetsmarknaden för ingenjörer stark. Goda ingenjörslöner är framtidsinvesteringar för verksamheter att klara klimatomställning, digitalisering och innovation, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.
Sveriges Ingenjörers tipsar inför lönesamtalet:
- Kartlägg dina arbetsinsatser under perioden
- Ta reda på arbetsplatsens lönekriterier
- Använd dig av lönestatistik och vänd dig till facket för tips och råd
- Ta dig tid att förbereda och öva
- Se till att samtalet handlar om dig
- Be om betänketid om du behöver fundera
- Var inte blyg gällande lönekravet men var realistisk
- Fundera på om det finns andra förmåner som du vill diskutera
- Hota inte med att sluta – om du inte menar det
- Om du inte är nöjd: överväg att byta jobb
På Sverigesingenjorer.se finns mer råd, tips och guider för ett lyckat lönesamtal.
Nyckelord
Kontakter
Alexander OrlingePressekreterare
Tel:08-33 74 29Alexander.orlinge@sverigesingenjorer.seBilder


Länkar
- Läs om arbetsmarknadsutsikter för ingenjörer - på Sverigesingenjorer.se
- Läs om benägenheten bland ingenjörer att ta jobb med distansarbete - på Sverigesingenjorer.se
- Läs om hur distansarbetet sett ut för ingenjörerna - på Sverigesingenjorer.se
- Läs om ingenjörernas löneförväntningar - på Sverigesingenjorer.se
- Ta del av fler tips, råd och guider för lönesamtalet - på Sverigesingenjorer.se
- Ta del av lönestatistiken för ingenjörer - via Sverigesingenjorer.se
Om
Sveriges Ingenjörer är fackförbund och intresseorganisation för landets
högskoleutbildade ingenjörer. Förbundet är med cirka 162 000 medlemmar näst störst inom akademikerfederationen Saco. Se även sverigesingenjorer.se
Följ Sveriges Ingenjörer
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Ingenjörer
Högt anseende för Sveriges Ingenjörer bland allmänheten20.5.2022 08:01:50 CEST | Pressmeddelande
I Kantar Publics nya undersökning av svenska organisationers anseenden hos allmänheten placerar sig Sveriges Ingenjörer högst bland fack- och arbetsgivarorganisationer. Förbundet medverkar för andra gången och får ett anseendeindex på 50, vilket definieras som "högt anseende".
Sveriges Ingenjörer sänker 122 000 kronor till Ingenjörer utan gränser19.5.2022 14:55:55 CEST | Pressmeddelande
För varje medlemsröst i årets val till förbundets högsta beslutande organ - Ingenjörsfullmäktige - donerar Sveriges Ingenjörer tio kronor till utvecklingsorganisationen Ingenjörer utan gränser. På torsdagen överlämnades bidraget av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Ingenjörsvalet ger 122 000 kronor till Ingenjörer utan gränser19.5.2022 14:55:55 CEST | Pressmeddelande
För varje medlemsröst i årets val till förbundets högsta beslutande organ - Ingenjörsfullmäktige - donerar Sveriges Ingenjörer tio kronor till utvecklingsorganisationen Ingenjörer utan gränser. På torsdagen överlämnades bidraget av förbundsordförande Ulrika Lindstrand.
Nytt fackmedlemskap för ukrainska ingenjörer11.5.2022 08:23:26 CEST | Pressmeddelande
I en färsk rapport har Sveriges Ingenjörer prognosticerat att mellan 500 och 2000 ingenjörer kan komma att fly till Sverige från Ukraina under 2022. Förbundet genomför nu flera stödjande insatser för människor som drabbats av kriget. Ett av dessa är ett nytt medlemskap för nyanlända ukrainska ingenjörer.
HÖGSKOLEPROVET: Dags att fokusera på mattedelen!6.5.2022 10:14:32 CEST | Pressmeddelande
Högskoleprovets kvantitativa delar utgör närmare hälften av den totala provtiden. Ändå missas just dessa delar ofta i medierapporteringen. Sveriges Ingenjörer uppmanar till större fokus på matten i högskoleprovet. Nästa provtillfälle är nu på lördag 7 maj.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum