Motormännen

Tips inför första bilköpet

Dela

Det är spännande att köpa sin första bil. Motormännen ger några tips om vad du bör kolla upp och tänka på när du köper en begagnad bil.

– Det viktigaste är att sätta en budget. Mindre bilar är billigare både i inköp och drift. Många nya bilar tappar upp till hälften av sitt värde de tre första åren. Därför är det smart att titta på bilar som har några år på nacken. Gör en budget med alla bilkostnader (bränsle, skatt, försäkring, parkering) så ser du vad bilen får kosta. Kom ihåg att ha en buffert för service och reparationer, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

För att hitta din bil, sök på de stora annonssajterna. Provkör olika objekt du är intresserad av, och provkör gärna mer än ett exemplar för att bättre lära känna en bilmodell. Ställ frågor och ha inte bråttom.

Vad ska jag tänka på när jag har hittat en intressant bil?
Skaffa dig en uppfattning om det allmänna skicket på bilen. Hur är den att köra? En bra begagnad bil ska inte bara se fin ut utan också vara stabil på vägen och kännas smidig.

  • Lyssna på hur motorn låter. Det ska inte finnas några onormala ljud eller vibrationer, motorn ska svara jämnt vid gaspådrag, och en bil ska aldrig läcka olja.
  • Hur tar bromsarna? Bilen ska inte dra snett eller skaka vid inbromsning.
  • Interiör och exteriör. Titta efter bucklor och skador längs karossen. Syna även inred­ningen. En hel och ren bil utan obehagliga dofter bevarar sitt värde bäst.
  • Rost? Kolla alltid skärm- och dörrkanter och ställen som är utsatta för smuts och saltangrepp. Väldigt få skador täcks av rostskyddsgarantin, som i princip är värdelös.
  • Kontrollera att all elektronik fungerar som den ska. Repara­tioner av AC, elhissar, elspeglar och ljudanläggning kan kosta många tusenlappar.

En annan viktig del av bilens utrustning är däcken. Du kan spara många tusenlappar om både sommar- och vinterhjul är i bra skick. Mönsterdjupet för sommardäck bör vara minst 3 millimeter.

– Om du köper begagnad bil från en seriös bilförsäljare får du i regel garanti på köpet, dessutom gäller Konsumentköplagens reklamationsrätt. Bilar som säljs av privatpersoner har lite lägre priser, men det kan vara mer riskabelt att själv säkerställa bilens skick eller ta reda på ifall den har några skulder, säger Carl-Erik Stjernvall.

Service- och besiktningshis­torik är viktiga saker att kontrollera för att se att bilen har skötts på rätt sätt. Är den importerad? Luckor i serviceboken sänker en bils värde men ger sam­tidigt prutmån. Kolla även att säljaren verkligen äger bilen. En hel del uppgifter om ägare och bilens tekniska data finns hos Transportstyrelsen.

Vad ska man ha för bilförsäkring?

Vissa bilar är dyrare att försäkra än andra, här gäller generellt regeln att ju starkare motor en bil har desto högre blir din premie. Din försäkringspremie har också att göra med försäkring­ens omfattning. För en bil i trafik är det lag på att ha tra­fikförsäkring, men den täcker enbart skador som du orsakar andra. I en halvförsäk­ring ingår bland annat glas, brand och stöld. Det räcker ofta för lite äldre bilar. Om du köper en nyare bil med få mil och där fabriksgarantierna har gått ut, rekommenderas en helförsäkring som innehåller det mesta för att du ska känna dig trygg.

Nyckelord

Kontakter

Länkar

Om

Motormännen
Motormännen
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://www.motormannen.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Motormännen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Motormännen

Fyra av hundra använder mobilen när de kör bil30.7.2018 06:28Pressmeddelande

Motormännens vägombud har undersökt hur många bilförare som använder handhållen mobil när de kör bil. 4,2 procent av samtliga fordonsförare använde handhållen mobil eller annan kommunikationsutrustning under körning. Det är en kraftig minskning jämfört med tidigare mätningar utförda av Motormännen. 2016 var användningen av handhållen mobiltelefon 7,6 procent och 2012 var den 6,6 procent bland bilförarna.

Lurigt i bilhandeln efter bonus-malus27.7.2018 06:30Pressmeddelande

Bilåret 2018 blir snårigt och oförutsägbart enligt branschen. Motormännens kontroller visar att detta i synnerhet gäller för den som ska köpa ny bil. Förutom att regelverken om de nya skatterna kan vara krångliga att sätta sig in i, har många bilhandlare ställt på flera av sina lagberbilar i trafik innan 1 juli för att undvika malus-skatten som nu trätt i kraft. Det innebär bland annat att bilköparen riskerar att gå miste om värdefull garantitid.

Oklar framtid för E85 med bonus-malus26.7.2018 06:17Pressmeddelande

För att klara 2030-visionen och minska utsläppen krävs en rad åtgärder. De nya bonus-malus-skatterna har utformats för att styra till mer medvetna val. – Tyvärr är de bonusberättigade laddbara bilarna för dyra för många bilköpare. Alternativen för den som vill välja bort fossil bensin eller diesel blir då biogasbilar eller etanolbilar, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på Motormännens Riksförbund.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum