Trafikverket

Tjällossning och tjälskador i Västernorrland

Dela

Nu är tjällossningen här och skador kan uppstå på vägarna. Vissa vägar drabbas mer än andra och den tillåtna vikten för fordon kan behöva sänkas. Se hur det ser ut i Västernorrland just nu.

Tjäle är när vägen fryser till is. Is tar mer plats än vatten, vilket gör att vägen utvidgas och lyfts när den fryser. Under våren tinar vägarna och då sker tjällossningen. När tjälen försvinner så sjunker marken igen, och då kan det uppstå skador på vägarna.

– Tjällossning är något som drabbar de flesta vägar mer eller mindre. Vi måste tänka på att anpassa hastigheten efter vägens standard. Det viktigaste är säkerheten, säger Kristofer Engstrand, projektledare på Trafikverket.

Vägar som riskerar tjälskador
Hur mycket en väg drabbas av tjälskador kan påverkas av om vägen är ny eller gammal. Risk för tjälskador finns framför allt i följande fall:

  • Vägar med dålig stabilitet
  • övergång mellan väg och bro
  • vid vägtrummor (trummor som är nedgrävda under vägen, används för att leda vatten från vägdikena).

Skador som är farliga för trafiken åtgärdas så snabbt som möjligt. De flesta tjälskadorna lagas på sommaren när tjällossningen är över.

– Vi trafikanter får räkna med att komforten längs vägarna kommer att bli sämre under våren, säger Kristofer Engstrand.


Förebyggande arbete
Trafikverket förebygger och åtgärdar partier där det finns risk för tjälskador innan de uppstår. Genom att hålla vägarna fria från sprickor och hål minskas inträngningen av vatten. På sommaren avvattnas och tjälsäkras vägar genom dikning och vägtrummor under vägarna förbättras vid behov.


Aktuell information om tjälskadade vägar och nedsatt bärighet

– Under den värsta tjällossningsperioden kan det även bli nödvändigt att tillfälligt begränsa vikten för de fordon som får köra på vägarna, vanligen till 4 ton eller 12 ton. Detta görs för att trafiksäkerheten ska vara fortsatt bra och för att skona vägen. Varningsskyltar med gällande fordonsvikt sätts upp vid en förändring, säger Kristofer Engstrand.

På Trafikverkets webbplats finns det en karta som visar vilka statliga vägar som har bärighetsnedsättningar på grund av tjälskador och tjällossning. Se länk.

Kontakter

Kristofer Engstrand, projektledare, Trafikverket, 010-123 80 47
Trafikverkets presstjänst, 0771-31 15 00, öppettider vardagar klockan 08.00-16.30

Länkar

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 10 000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum