Tjänstemännens förtroende för privata pensionsrådgivare har rasat
En ny undersökning från PTK visar att var tredje privatanställd tjänsteman har fått en mer negativ bild av privata pensions- och försäkringsrådgivare under det senaste året. Vi ser också att turerna kring finansbolaget Allra har skadat tjänstemännens förtroende för pensionsbranschen.
– Många känner sig redan osäkra kring pensionen och nu visar det sig att en enskild aktör på kort tid kan påverka förtroende för en hel bransch av försäkrings- och pensionsrådgivare.
Det är allvarligt. Försvinner förtroendet ökar risken för att spararnas engagemang för sin pension försvinner, säger Anders Ångbäck, pensionsrådgivare på PTK.
Nära sex av tio privatanställda tjänstemän har fått lägre förtroende för pensionsbranschen utifrån det de har läst eller hört om Allra.
– Pensionsbranschen har inte råd med en förtroendekris. Kombinationen av att människor uppfattar någonting som svårt men viktigt ställer höga krav på förtroende. Det är oerhört svårt att få sparare att känna sig trygga i sitt pensionssparande och de måste känna att de har tillgång till oberoende rådgivning när de gör avgörande val för pensionen, säger Anders Ångbäck.
Nära hälften tycker att det är svårt att förstå frågor som rör deras pension. Drygt fyra av tio tycker att det är svårt att få bra och tydlig information om sin pension. Tre av tio uppger att de inte har tillgång till oberoende rådgivning kring sitt pensionssparande.
– Som bransch behöver vi ta till oss denna kritik. Vi måste ta fram tjänster och information på spararnas villkor. Därför har PTK satsat hårt på att själva ta fram en oberoende, gratis och digital rådgivningstjänst för de nästan en miljon tjänstemän som jobbar på en arbetsplats med ITP, säger Anders Ångbäck.
Hälften av tjänstemännen känner till att de kan påverka sin pension genom olika val. Det gäller män i högre utsträckning än kvinnor.
– Jag märker i mitt arbete att det är alltfler som känner till att man kan påverka sin pension genom aktiva val. På så sätt är chansen större att pengarna hamnar i den egna fickan och inte i en pensionsrådgivares golfbag, säger Anders Ångbäck.
Om undersökningen
På uppdrag av PTK har undersökningen genomförts i Novus slumpmässigt rekryterade och riksrepresentativa Sverigepanel 17–24 januari 2018, bland tjänstemän i privat sektor. Antalet intervjuer är 1 012 med en svarsfrekvens på 60 procent.
Nyckelord
Kontakter
Anders ÅngbäckPensionsrådgivare
Tel:070-090 44 63anders.angback@ptk.seEmilia EmtellKommunikationschef
Tel:073-745 36 03emilia.emtell@ptk.seDokument
Om
PTK är en samverkansorganisation för 27 fackförbund som tillsammans representerar 860 000 privatanställda tjänstemän. Målet är att förbättra villkoren och öka tryggheten för tjänstemän inom privat sektor på jobbet, mellan jobben och efter jobbet. Genom att företräda många kan PTK förhandla fram kollektivavtal med goda villkor.
Följ PTK
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från PTK
PTK vill stärka anställningstryggheten2.4.2019 07:57:00 CEST | Pressmeddelande
Nu går PTK in i förhandlingar med Svenskt Näringsliv. Målet är att förbättra anställningstryggheten för privatanställda tjänstemän. PTK vill att arbetsgivare ska ta ökat ansvar för kompetensutveckling och att stöd för omställning även ska gälla visstidsanställda.
PTK och Svenskt Näringsliv överens om bättre villkor i omställningsavtal11.1.2019 08:49:00 CET | Pressmeddelande
Betalda studier, ersättning även för den som blivit uppsagd på grund av sjukdom och sänkta avgifter för företagen. Det är resultatet av en överenskommelse mellan PTK och Svenskt Näringsliv om nya villkor i omställningsavtalet för privatanställda tjänstemän.
Parterna bildar råd för samverkan i EU-frågor1.10.2018 09:05:00 CEST | Pressmeddelande
Idag har LO, PTK och Svenskt Näringsliv bildat Arbetsmarknadens EU-råd för att tillvarata parternas gemensamma intressen i arbetsmarknadsfrågor på EU-nivå.
Fler unga ser värdet av tjänstepension14.9.2018 08:45:00 CEST | Pressmeddelande
För nästan alla är tjänstepension den löneförmån som har störst ekonomiskt värde. Allt fler tycker också att det är den viktigaste förmån en arbetsgivare kan erbjuda. Särskilt stor är ökningen bland yngre. Totalt sett tycker nära sex av tio att tjänstepensionen är den viktigaste förmånen. Det visar nya siffror från Sifo som presenteras inför Tjänstepensionens dag.
Fler tar ut tjänstepension efter 65 år4.7.2018 10:22:52 CEST | Pressmeddelande
De som har tjänstepensionen ITP tar ut sin pension allt senare. Det visar statistik som den fackliga arbetsmarknadsparten PTK presenterar i en ny rapport idag. Därmed utmanas bilden att tjänstepensionen är ett hinder för ett längre arbetsliv.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum