Almega

Tjänstesektorn håller fortfarande ångan uppe

Dela

Inköpschefsindex för tjänstesektorn steg igen i augusti efter att ha fallit tre månader i rad. Det var förvånande med tanke på den vikande industrikonjunkturen, hushållens vikande köpkraft och förväntningar om höjda räntor. Det ändrar dock inte bilden av att den vikande konjunkturen även kommer att drabba tjänstesektorn.

Patrick Joyce, chefekonom Almega
Patrick Joyce, chefekonom Almega

Inköpschefsindex för den privata tjänstesektorn (PMI–tjänster) steg i augusti till 59,4 jämfört med 58,1 i juli. Indexet är dock betydligt lägre än rekordnivåerna före sommaren.

– Uppgången i augusti är positiv men det ändrar inte bilden av att aktiviteten i tjänstesektorn är på väg att kylas av rejält, säger Patrick Joyce, chefekonom på tjänsteföretagens organisation Almega.

Enlig honom fick konsumtionen av tjänster en injektion i början av året när de sista pandemirestriktionerna försvann. 

– Nu tvingar den höga inflationen och särskilt rekordpriserna på el hushållen att hålla hårdare i plånböckerna, vilket kommer att påverka tjänstesektorn negativt. Hushållen är mycket pessimistiska om sin ekonomi just nu, säger Patrick Joyce.

Avmattningen märks dock inte på arbetsmarknaden och sysselsättningen inom tjänstesektorn fortsätter att öka i samma takt som tidigare under året.

– Det är glädjande att tjänstesektorn fortsätter att skapa nya jobb. Företagen har dock svårt att hitta den arbetskraft de behöver trots den höga arbetslösheten. Det är viktigt att personer som söker arbete får den utbildning de behöver för att ta de lediga arbeten som erbjuds, säger Patrick Joyce.

Bilder

Patrick Joyce, chefekonom Almega
Patrick Joyce, chefekonom Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum