Universeum

Tocotukanen Georgina får sällskap av ny hane

Dela

Nu flyttar nya tocotukaner in på Universeum! Fredag 21 september släpps Georgina ut i Regnskogen tillsammans med sin nya hane. Kom nära en av Sydamerikas mest färgstarka fågelarter, hälsa på Georgina och möt Universeums djurvårdare som gärna berättar mer om fåglarna och hoten mot artens överlevnad.


Media är välkomna till utsläppet av Georgina fredag 21 september kl 9.00. Mer information och anmälan görs till Charlotte Mansfield på charlotte.mansfield@universeum.se eller 072–725 79 00.


Tocotukanen är den största av alla tukanfåglar och kanske mest igenkänd för sina stora, färggranna näbb. Den använder fågeln till allt från födosök och reglering av kroppstemperatur till parningsspel.

I regnskogen på Universeum finns hela tre olika tukanarter.  Två av dem, varav tocotukanen är den ena, ingår i större bevarandeprojekt. Dessa syftar till att skydda arterna från utrotning genom att hålla stödpopulationer i djurparker. Tukanfamiljens utbredning sträcker sig idag från Mexico ner över hela Sydamerikas tropiker. Tocotukanen är ännu inte listad som utrotningshotad men går en osäker framtid till mötes. Dess naturliga livsmiljö försvinner när regnskogar avverkas. Det förändrar förutsättningarna för djuren och i värsta fall leder det till så kallad habitatförlust. Om tocotukanens livsmiljö helt försvinner, då gör arten detsamma.

Tocotukanerna på Universeum – en engagerande kärlekshistoria

Tocotukanerna på Universeum har en alldeles särskild historia som får berättas om och om igen. Big George fick våren 2014 sällskap av honan Georgina och de två fåglarna fattade snabbt tycke för varandra. Paret gjorde sig sedan vida kända när stora delar av svenska folket engagerade sig i sökandet efter Georgina efter att hon olyckligt stals från Universeum bara några månader senare. Historien fick ett lyckligt slut när Georgina återförenades med sin Big George efter en månad på villovägar och ytterligare en i karantän. Våren 2017 lämnade Big George världen efter en kort tids sjukdom.

Sedan dess har Universeum, genom artens stambokhållare, sökt en ny partner till Universeum. Och nu flyttar inte bara en hane in, utan hela tre nya tocotukaner – en hane som ska bilda par med Georgina samt ytterligare en hona och hane. Universeum kommer därmed hålla totalt fyra tocotukaner, ett välkommet och efterlängtat inslag i regnskogen.

– Nu hoppas vi att de ska fatta tycke för varandra och att paren vill häcka. Vår förhoppning är att tocotukanerna får ungar i framtiden,  säger Daniel Iglesias, djurvårdare på Universeum.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

031–335 64 00http://www.universeum.se

Universeum är Nordens mest besökta science center. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vi skapar upplevelser som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Genom vårt arbete stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

Universeum får 50 miljoner i donation av Kreftingstiftelsen19.5.2020 06:30:00 CESTPressmeddelande

Universeum tilldelas 7 miljoner kronor av VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Donationen innebär startskottet för vetenskapscentrets satsning på life science, där en ny lärmiljö utvecklad ihop med Krefting Research Centre blir först ut. Samarbetet med stiftelsen sträcker sig till 2026 och omfattar donationer om totalt cirka 50 miljoner kronor.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum