Konkurrensverket

Tolktjänster upphandlades felaktigt av Region Blekinge

Dela

Region Blekinge bröt mot upphandlingsreglerna när regionen köpte in tolktjänster till verksamheten. Det anser Konkurrensverket som nu yrkar att regionen ska betala 960 000 kronor i upphandlingsskadeavgift.

Region Blekinge har ett löpande behov av att anlita externa tolktjänster i sin verksamhet. Under stora delar av 2019 saknade dock regionen upphandlade kontrakt eller ramavtal för tolkar. Att inga kontrakt eller ramavtal fanns upphandlade enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) berodde, enligt Region Blekinge, på förseningar i det interna arbetet med att förbereda och ta fram en ny annonserad upphandling.

Under större delen av 2019 gjorde verksamheterna inom regionen därför direktbeställningar av tolktjänster till ett värde av cirka 13 miljoner kronor. Konkurrensverkets ansökan riktar sig mot en av dessa beställningar. Enligt Konkurrensverket utgör beställningen en otillåten direktupphandling.

– Det finns en stor risk att en köpare inte erbjuds det konkurrensmässigt bästa priset vid en otillåten direktupphandling. Det är därför viktigt att upphandlande myndigheter har kontroll på sina avtal för att inte riskera att försätta sig i situationer där det saknas utrymme att genomföra väl planerade inköp, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Växjö och yrkar att Region Blekinge döms att betala 960 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.

För ytterligare information, kontakta:

Marie Strömberg Lindvall, pressansvarig, 076-542 15 92, marie.stromberglindvall@kkv.se
Sophia Anderberg, processråd, 08-700 15 63, sophia.anderberg@kkv.se

Läs hela beslutet på www.konkurrensverket.se

Nyckelord

Om

Konkurrensverket
Konkurrensverket

103 85 Stockholm

08-700 16 00http://www.konkurrensverket.se/

Konkurrensverket arbetar för en effektiv konkurrens i privat och offentlig verksamhet till nytta för konsumenterna, och för en hållbar och effektiv offentlig upphandling till nytta för det allmänna och marknadens aktörer. På Konkurrensverket.se kan du prenumerera på vårt nyhetsbrev och på utskick av nyheter och pressmeddelanden.

Följ Konkurrensverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Konkurrensverket

Svensk Mäklarstatistik ska fortsätta leverera data om bostadsmarknaden1.7.2021 17:19:07 CEST | Pressmeddelande

Konkurrensverket ålägger tillfälligt Svensk Mäklarstatistik att fortsätta leverera data om bostadsaffärer i Sverige till företaget Valueguard Index Sweden, inklusive rätten för företaget att publicera egen statistik baserad på dessa data. Beslutet gäller fram till dess att Konkurrensverket har avgjort om Svensk Mäklarstatistiks leveransvägran är ett brott mot konkurrenslagen, eller fattat annat beslut.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum