Växjö stift

Tolv unga traineer testar Svenska kyrkan som arbetsplats

Dela

Tolv ungdomar testar under läsåret Svenska kyrkan som arbetsplats, genom Växjö stifts trainee-program.

Växjö stifts tolv traineer 2022-2023. Foto: Rickard Bonnevier
Växjö stifts tolv traineer 2022-2023. Foto: Rickard Bonnevier

Det finns massor av yrken i Svenska kyrkan. Präst, diakon, kyrkogårdsarbetare, jurist, musiker, församlingspedagog, textilkonservator, kock med mera. Nu får tolv ungdomar möjlighet att prova på Svenska kyrkan som arbetsplats under ett läsår, som traineer i Växjö stift.

– Det här är ett sätt för oss att fånga upp den som längtar efter att få använda sina gåvor för att arbeta för något man tror på. Vi vill ge möjlighet att prova på tjänst i kyrkan och känna på olika uppgifter inför framtida yrkesval, säger biskop Fredrik Modéus.

Sedan trainee-programmet startade i Växjö stift 2018 har 52 ungdomar gjort trainee-året. Flera av dem är idag anställda i Svenska kyrkan eller har påbörjat utbildningar för att bli diakoner och präster, församlingspedagoger och kyrkomusiker.

Trainee i Växjö stift är en form av praktik i Svenska kyrkan, en möjlighet för unga människor mellan 18 och 25 år att under cirka tio månader få prova på att arbeta i Svenska kyrkan.
– För många blir detta den första anställningen och en möjlighet att få ta ansvar och lära sig nya saker. Det ingår ett antal fasta arbetsuppgifter med utrymme att prova på olika saker utifrån intresse, säger stiftspedagog Christina Evertsson, som utvecklat och ansvarar för Trainee i Växjö stift.

Trainee är en av de gemensamma satsningar Växjö stift gör för kallelse och rekrytering, för att så frön till blivande medarbetare. Läs mer om Växjö stifts trainee-program.

Kontakta gärna pressekreterare Charlotte Granrot Frenberg för att göra en intervju med någon av traineerna. Kontaktuppgifter: 0470-77 38 16, charlotte.granrot.frenberg@svenskakyrkan.se 

Församlingar med traineer 2022-2023

Döderhults församling

Dörby-Hossmo pastorat

Förlösa-Kläckeberga församling

Gränna-Visingsö pastorat

Nybro pastorat

Oskarshamns församling

Ryssby församling

Sävsjö pastorat

Södra Ölands pastorat

Teleborgs kyrka, Växjö

Älmhults församling

Kontakter

Bilder

Växjö stifts tolv traineer 2022-2023. Foto: Rickard Bonnevier
Växjö stifts tolv traineer 2022-2023. Foto: Rickard Bonnevier
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum