Bookmark Förlag

Tom Malmquist avslöjar följderna av spelskandalen i ny roman

Dela

Tom Malmquist, prisbelönt författare och poet, släpper hösten 2023 Istid – en självbiografisk roman om händelser i barndomen som skapar efterdyningar genom decennier.

Foto: Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark

Minnet är tydligt. Ett par månader in på det nya året 1990 öppnar Toms pappa, sportjournalisten Thomas Malmquist, dörren till sin sons rum på Björkängsvägen i Huddinge. Han frågar: ”Vill du höra något stort?” 

Thomas Malmquists avslöjande av den så kallade spelskandalen, med på förhand uppgjorda matcher, skakar hela sportvärlden. Över en natt förvandlas familjens liv – dödshot och livvakter blir en del av vardagen.

”Det är tio år sedan min pappa på dödsbädden bad mig skriva den här boken, då orkade jag inte. Någonstans har jag alltid vetat att den behövde bli skriven. Först nu har jag haft kraften att göra det”, säger Tom Malmquist.

Istid är en hudlöst personlig skildring av en far och son-relation som utsätts för svåra prövningar, men det är också en roman om sökandet efter identitet. Istid släpps hösten 2023 på Bookmark Förlag. 

”Jag är ytterst stolt över att välkomna Tom Malmquist till Bookmark”, säger förlagschefen Claes Ericson. ”Tom vet hur man skriver så att det bränner till, från den enskilda meningen till en fullödig roman.”

Den 12 september har tv-serien Spelskandalen, som är inspirerad av händelserna som skakade idrottsrörelsen i början av 90-talet, premiär på SVT. Dessutom innehåller septembernumret av Tidningen Vi en personlig artikel om spelskandalen, skriven av Tom Malmquist.

Tom Malmquist debuterade 2007 med diktsamlingen Sudden death. 2015 släpptes den självbiografiska romandebuten I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv, som skildrar sambon Karins död bara en vecka efter att deras dotter Livia föddes. Boken fick stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, och belönades med Karin Boyes litterära pris, Dagens Nyheters kulturpris samt nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. 2019 släpptes All den luft som omger oss och följdes 2021 av Döda löv

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Johan Bergmark
Foto: Johan Bergmark
Ladda ned bild
Thomas Malmquist med sonen Tom (foto: privat)
Thomas Malmquist med sonen Tom (foto: privat)
Ladda ned bild

Om

Bookmark Förlag
Bookmark Förlag
Kungsgatan 58
111 22 Stockholm

http://www.bookmarkforlag.se/

Med hängivenhet till våra författare och engagemang för varje titel har Bookmark Förlag etablerat sig som ett av Sveriges ledande bokförlag. Vår ambition är att ge ut verkligt starka och unika titlar inom allt från skön- och facklitteratur till barnböcker.

Följ Bookmark Förlag

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Bookmark Förlag

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum