Tongivande konferens inom veterinär epidemiologi till Uppsala 2024
Med missionen att förbättra hälsan hos djur, människor och miljön samlas årligen medlemmarna i SVEPM, Society for veterinary epidemiology and preventive medicine, för att utbyta erfarenheter och föra forskningen framåt. Det anrika sällskapet samlar veterinärer, biologer och virologer men även ekonomer, beteendevetare och matematiker som arbetar förebyggande med djurhälsa i gränslandet mellan vetenskap och policy.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har fått det prestigefyllda uppdraget att stå som värdar för den konferens som ska hållas 2024. Ann Lindberg, som idag är generaldirektör på SVA, har även en bakgrund som professor och statsepizootolog på myndigheten och har tidigare varit president i SVEPM.
– Inom SVEPM diskuteras djurhälsofrågor utifrån många olika perspektiv. Epidemiologi handlar ju om att förstå sjukdomars effekt på populationsnivå, hur de kan förebyggas, och vilka konsekvenser de har, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det är uttalat multidisciplinärt och den kunskap som tas fram utgör ofta underlag för olika beslut om sjukdomshantering. SVEPM är en tongivande och eftertraktad konferens att hålla så det är en fjäder i hatten för Sverige och Uppsala att få möjlighet att arrangera mötet 2024. Jag ser fram emot att visa upp SVA, SLU och Uppsala för kollegor från hela världen, säger Ann Lindberg.
Uppsala kommuns Convention Bureau har stöttat SVA och SLU i processen med att ansöka om SVEPM.
– Uppsala behöver internationella möten för utveckling och attraktionskraft. Med en väl utarbetad plan kan det bli stora mervärden kvar i Uppsala av prestigefulla möten som SVEPM. De kan bidra till att stärka högpresterande tillväxtsektorer och synliggöra stadens arbetsmarknad internationellt för ökad talangattraktion. Därför ska det vara enkelt att arrangera möten här. Vi är glada att valet föll på Uppsala och vi ser fram emot att få välkomna deltagarna till vår stad 2024, säger Lisa Wästberg på Uppsala kommun.
Fernanda Dórea är epidemiolog på SVA och medlem i SVEPM kommittén sedan 2018. Hon är nu på SVEPM 2022 i Belfast där årets konvent hålls.
– Inte förrän för några dagar sedan togs beslut om att årets konvent i Belfast skulle bli av fysiskt. Att inte kunna mötas och diskutera i samma rum har begränsat utbytet för alla de senaste två åren. Uppsala är en fantastisk stad och det kommer förstås vara betydligt roligare att kunna planera för att två-, trehundra deltagare kan ses på plats än ett digitalt event. Jag ser fram emot att börja planera när jag kommer hem, säger Fernanda Dórea från Belfast.
SVEPM 2022 pågår 23 - 25 mars i Belfast, 2023 kommer det hållas i Toulouse.
Nyckelord
Kontakter
Fernanda DóreaEpidemiologSVA
Tel:+4618 674138fernanda.dorea@sva.seJoakim NordblomPressekreterare
Tel:0702-209 602joakim.nordblom@sva.seBilder



Länkar
Om
Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se
Följ Statens veterinärmedicinska anstalt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt
Stoppa kvarkan – hästsverige samlas för att få bukt med smittan26.4.2022 06:50:00 CEST | Pressmeddelande
Under 2021 drabbades 48 svenska hästanläggningar av kvarka med stor påverkan på verksamhet och ekonomi. Flera organisationer i Sverige och andra länder samarbetar i kampanjen Stoppa kvarkan den 2 till 8 maj. Fokus för kampanjen är att snabbt upptäcka sjukdomen och därmed stoppa smittspridningen.
Havssköldpaddan från stranden i Smögen obducerad18.4.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
I januari hittades en oäkta karettsköldpadda (Caretta caretta) uppspolad och död utanför Smögen, en art som inte setts i Sverige sedan 1890. Sköldpaddan samlades in av Göteborgs Naturhistoriska museum och har därefter obducerats på SVA. Preliminärt finns två teorier om dödsorsaken.
Kunskap om dataströmmar ger SVA nyckelroll i EU-projekt12.4.2022 07:20:00 CEST | Pressmeddelande
Målet för projektet Decide är att ta fram bättre beslutsstöd till djurbönder, veterinärer och experter inom sjukdomskontroll. Verktygen ska användas för att förebygga sjukdomsutbrott bland produktionsdjur. Forskningsbidraget om 8 miljoner kronor tilldelas Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, tack vare tidigare arbeten inom digitalisering och analys av djurhälsodata.
Avmaska inte rutinmässigt, ta träckprov5.4.2022 07:15:00 CEST | Pressmeddelande
För att bromsa utvecklingen av resistens hos hästparasiter bör avmaskning endast utföras på hästar som annars kan sprida smitta. Med avmaskning baserad på resultat från träckprover behöver ofta bara hälften av hästarna avmaskas, ibland ännu färre.
Förslag: Så minskar vi risken för nya smittor mellan djur och människor28.2.2022 13:45:00 CET | Pressmeddelande
Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, har granskat svensk djurhållning utifrån risken för att nya allvarliga smittor mellan djur och människa kan uppkomma och få omfattande spridning. Bedömningen är att det är mycket låg risk för att sådana smittor, så kallade zoonoser, uppstår i Sverige. Däremot kan de föras in från andra länder och spridas i svensk djurhållning. Myndigheterna pekar på att vi lever en föränderlig värld där vi ser nya utmaningar på smittskyddsområdet, och lämnar därför förslag på åtgärder för att stärka smittskyddet i svensk djurhållning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum