Statens veterinärmedicinska anstalt

Tongivande konferens inom veterinär epidemiologi till Uppsala 2024

Dela
Med missionen att förbättra hälsan hos djur, människor och miljön samlas årligen medlemmarna i SVEPM, Society for veterinary epidemiology and preventive medicine, för att utbyta erfarenheter och föra forskningen framåt. Det anrika sällskapet samlar veterinärer, biologer och virologer men även ekonomer, beteendevetare och matematiker som arbetar förebyggande med djurhälsa i gränslandet mellan vetenskap och policy.
SVEPM väljer Uppsala för att samla veterinärepidemiologisk expertis våren 2024.
SVEPM väljer Uppsala för att samla veterinärepidemiologisk expertis våren 2024.

Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU har fått det prestigefyllda uppdraget att stå som värdar för den konferens som ska hållas 2024. Ann Lindberg, som idag är generaldirektör på SVA, har även en bakgrund som professor och statsepizootolog på myndigheten och har tidigare varit president i SVEPM.

– Inom SVEPM diskuteras djurhälsofrågor utifrån många olika perspektiv. Epidemiologi handlar ju om att förstå sjukdomars effekt på populationsnivå, hur de kan förebyggas, och vilka konsekvenser de har, ekonomiskt, socialt och ekologiskt. Det är uttalat multidisciplinärt och den kunskap som tas fram utgör ofta underlag för olika beslut om sjukdomshantering. SVEPM är en tongivande och eftertraktad konferens att hålla så det är en fjäder i hatten för Sverige och Uppsala att få möjlighet att arrangera mötet 2024. Jag ser fram emot att visa upp SVA, SLU och Uppsala för kollegor från hela världen, säger Ann Lindberg.

Uppsala kommuns Convention Bureau har stöttat SVA och SLU i processen med att ansöka om SVEPM.

– Uppsala behöver internationella möten för utveckling och attraktionskraft. Med en väl utarbetad plan kan det bli stora mervärden kvar i Uppsala av prestigefulla möten som SVEPM. De kan bidra till att stärka högpresterande tillväxtsektorer och synliggöra stadens arbetsmarknad internationellt för ökad talangattraktion. Därför ska det vara enkelt att arrangera möten här. Vi är glada att valet föll på Uppsala och vi ser fram emot att få välkomna deltagarna till vår stad 2024, säger Lisa Wästberg på Uppsala kommun.

Fernanda Dórea är epidemiolog på SVA och medlem i SVEPM kommittén sedan 2018. Hon är nu på SVEPM 2022 i Belfast där årets konvent hålls.

– Inte förrän för några dagar sedan togs beslut om att årets konvent i Belfast skulle bli av fysiskt. Att inte kunna mötas och diskutera i samma rum har begränsat utbytet för alla de senaste två åren. Uppsala är en fantastisk stad och det kommer förstås vara betydligt roligare att kunna planera för att två-, trehundra deltagare kan ses på plats än ett digitalt event. Jag ser fram emot att börja planera när jag kommer hem, säger Fernanda Dórea från Belfast.

SVEPM 2022 pågår 23 - 25 mars i Belfast, 2023 kommer det hållas i Toulouse.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

SVEPM väljer Uppsala för att samla veterinärepidemiologisk expertis våren 2024.
SVEPM väljer Uppsala för att samla veterinärepidemiologisk expertis våren 2024.
Ladda ned bild
Fernanda Dórea, epidemiolog
Fernanda Dórea, epidemiolog
Ladda ned bild
Ann Lindberg, generaldirektör
Ann Lindberg, generaldirektör
Ladda ned bild

Länkar

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum