utbildning.se

Topp 15: hetaste kompetenserna för lärare 2020

Dela

Nu är det äntligen dags igen för utbildning.se:s djupdykning bland platsannonserna för att hitta de 15 mest eftertraktade kompetenserna för lärare 2020! I år har 1 525 annonser granskats, vilket visar på en liten minskning sedan förra året.

Många kompetenser från förra årets lista har hållit sig kvar i toppen även i år, men det finns också några spännande nykomlingar. Högst upp på listan hittar vi, föga förvånande – lärarexamen med marginal. Vi kan till och med se en ökning med 2,7% från förra årets 48,3%.

Intressant nog är årets tvåa en nykomling. Hela 29,9% av platsannonserna efterfrågade förmågan att lätt knyta och vårda relationer hos sin framtida personal. Inte illa, för en kompetens som inte ens nådde topplistan förra året. Årets andra nykomling är “trygg”, som har letat sig upp till en åttonde plats. Detta har gjort att både “ledarskap” och “social” inte längre ryms i topplistan år 2020.

Topplista – De 15 hetaste kompetenserna för lärare 2020

1. Lärarlegitimation 51,0 %
2. Relationsbyggande 29,9 %
3. Flexibel 27,1 %
4. Pedagogisk 24,3 %
5. Driven 21,8 %
6. Samarbetsförmåga 21,6 %
7. Kreativ 20,9 %
8. trygg 20,0 %
9. Lyhörd 14,2 %
10. Positiv 13,8 %
11. Inspirerande 12,5 %
12. Nyfiken 12,0 %
13. Ansvarsfull 11,7 %
14. Strukturerad 11,0 %
15. Språkkunskaper 7,8 %

Egenskaper som: flexibilitet, pedagogik, driv och samarbete – ligger kvar i topp sedan förra året. Ungefär 300–450 annonser nämner dessa egenskaper under februari 2020. Gemensamt för listorna är alltså att, förutom lärarlegitimation, värderas personliga egenskaper högre än praktiska kunskaper. Undantaget är språkkunskaper utöver engelska och svenska, som 7,8% av platsannonserna kräver eller ser som meriterande.

Arbetsmarknad

Trots en minskning med 473 platsannonser jämfört med förra året är efterfrågan på lärare väldig hög i hela landet. Enligt platsbankens yrkeskompass är konkurrensen mycket liten, både på ett och fem års sikt.

Genomsnittslönen för lärare ligger ungefär mellan 28 000:- och 38 000:-, men kan variera mellan tjänster och olika städer i Sverige.

För dig som är intresserad av läraryrket går vägen till en lärarexamen genom studier på universitet eller högskola. Vill du vara med och utbilda nästa generation? Hitta din perfekta lärarutbildning på vår systersajt studentum.se!

Heta kompetenser

Denna undersökning är en del av serien Heta Kompetenser där utbildning.se granskar de mest eftersökta kompetenserna inom en mängd olika yrkesområden varje år. Denna gång har 1 525 platsannonser för grundskollärare, gymnasielärare, speciallärare, samt lärare i yrkesämnen analyserats. Under året kommer vi bland annat titta närmare på de hetaste kompetenserna för chefer, ekonomer, utvecklare och jurister.

Frågor

Vi på utbildning.se älskar kompetensutveckling! Vi finns där för dig som vill nå nya höjder i din karriär, och hjälper dig genom hela processen. Om du har frågor om oss eller våra undersökningar, vänligen hör av er till info@utbildning.se.

Kontakter

Bilder

Om

utbildning.se
utbildning.se
Karlavägen 104
115 26 Stockholm

https://www.utbildning.se/

utbildning.se är Sveriges största söktjänst för kompetensutveckling för yrkesverksamma. Tusentals internetanvändare som letar efter kurser och utbildningar besöker utbildning.se varje dag, där hittar de cirka 8.000 utbildningar från 300 utbildningsarrangörer.

Genom analysverktyg, intresseanmälningar och andra funktioner på utbildning.se samlas information om användarna och vad de efterfrågar. Vi på utbildning.se producerar inte utbildningar själva, men har tillgång till information om branschens utbud. Det ger oss en unik möjlighet att överblicka och få fram värdefull kunskap om statistik och trender. Vi gör även regelbundet olika undersökningar via frågeformulär rörande kompetensutveckling.

Följ utbildning.se

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från utbildning.se

Så har covid-19 påverkat synen på kompetensutveckling10.12.2020 13:27:07 CET | Pressmeddelande

24 september till 26 oktober genomförde utbildning.se en uppföljande undersökning för att se hur användarnas inställning till kompetensutveckling påverkats av covid-19. Undersökningen fick in 368 svar och visar bland annat på att intresset för kompetensutveckling har ökat jämfört med vårens undersökning. 47 procent uppger att de blivit mer benägna att gå en kompetensutvecklande utbildning varav 40 procent av dessa menar att de förbereder sig för ett karriärbyte.

Nu öppnar ansökan till MBA-stipendiet 202126.3.2020 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Dagens industri, utbildning.se och Handelshögskolan i Stockholm ger återigen utbildningstörstande studenter en unik chans att höja sin kompetens och skapa ett ovärderligt nätverk. Idag öppnar vi dörrarna för ansökningar till 2021 års MBA-stipendium på Handelshögskolan i Stockholm, värt 495 000 kr. Vill du få ditt livs utmaning finansierad? Oavsett om du är ute efter att bli morgondagens ledare eller bara vill få ett rejält kunskapslyft för din nuvarande yrkesroll är en Executive MBA från Handelshögskolan i Stockholm en stark merit. SSE MBA Executive Format ger dig en exceptionell möjlighet att öka dina kunskaper och praktiska färdigheter i att leda och utveckla företag och organisationer. Utbildningen startar januari 2021 och genomförs på deltid under 18 månader, parallellt med ditt ordinarie arbete. För att bli stipendiat krävs en akademisk examen motsvarande 180 högskolepoäng, minst fem års relevant arbetslivserfarenhet, mycket goda kunskaper i engelska och att din arbetsgivare stödj

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum