Svenskt Trä

Topp 5 - de mest populära byggbeskrivningarna 2018

Dela
Branschorganisationen Svenskt Trä gör det enkelt för den som vill förverkliga sina byggplaner i sommar genom 47 olika kostnadsfria bygginstruktioner på byggbeskrivningar.se. De 20 mest populära byggbeskrivningarna finns i tryckt version hos bygghandeln. Svenskt Trä har nu sammanställt en lista över de fem mest populära byggbeskrivningarna 2018.

Vi bygger som aldrig förr och många passar under sommaren på att få klart den efterlängtade lekstugan eller det behövliga cykelförrådet. Populärast av Svenskt Träs byggbeskrivningar 2018 är byggbeskrivningen ”Altan”, som mer än tiodubblats från tidigare år. Tätt därefter följer byggbeskrivningarna: ”Tak över uterum”, ”Relaxboden”, ”Boden” och ”Trädäck på mark”. Johan Fröbel, chef för distribution och teknik på Svenskt Trä, kommenterar ökningen och ger sina tips kring altanbyggande.

- Det blir allt enklare att söka upp information och kunskap om trä och träbyggande. Med kostnadsfria byggbeskrivningar på webben, appar och publikationer blir det enkelt att bygga rätt med trä, säger Johan Fröbel.

Topp fem mest populära byggbeskrivningarna 2018:

1. Altan
2. Tak över uterum
3. Relaxboden
4. Boden
5. Trädäck på mark.

Källa: Svenskt Trä. Statistiken bygger på antal beställda byggbeskrivningar (tryckt format) under januari till april 2018.

För att skapa goda förutsättningar för sitt byggprojekt krävs god förståelse för hela projektet och även planeringen.

Fem tips för altanbygge:

Kontrollera om bygglov behövs.
I de flesta fall behövs inget bygglov för att bygga en altan utan tak, dock har en del kommuner en gräns för hur högt över marken en altan får vara utan att vara bygglovspliktigt. Det är alltid bra att kontrollera med kommunen vad som gäller.

Planera storlek och läge.
Något att tänka på innan bygget påbörjas är solfaktorn. Överväger morgonsol, middagssol eller kvällssol? Tänk även på syfte och storlek. Är altanen för 50 eller 10 middagsgäster?

Välj material.
Tryckimpregnerat eller kärnfuru? Till själva byggandet är virkesval och -kvalitet viktigt. En grundregel är att alltid använda tryckimpregnerat virke av träskyddsklass NTR/A till konstruktioner i kontakt med mark eller sötvatten, samt vid konstruktioner där det är svårt att inspektera och byta ut virket. Tryckimpregnerat virke av träskyddsklass NTR/AB används till konstruktioner ovan mark. En bärande altankonstruktion, med delar som är i kontakt med mark, bör bestå av tryckimpregnerat virke av träskyddsklass NTR/A.

- Till trallgolv rekommenderar vi tryckimpregnerad furu av träskyddsklass NRT/AB eller kärnfuru som är beständig mot röta. Kärnfuru är dock inte lika beständigt som tryckimpregnerat virke, säger Johan Fröbel.

För staket rekommenderas virke av gran med finsågad yta eller tryckimpregnerat virke av träskyddsklass NTR/AB. Till staketstolpar används tryckimpregnerat virke av träskyddsklass NTR/A.

- Virket ska vara högst 16 % i fuktkvot vid målningstillfället vilket även gäller för tryckimpregnerat virke. Ändträt bör skyddas med penetrerande grundolja samt ett lager oljegrundfärg. Ändträt bör sedan även toppmålas enligt färgtillverkarens anvisning, säger Johan Fröbel.

Underhåll din trall.
Tryckimpregnering behöver i regel inte underhållas för varaktighetens skull. Korrekt tryckimpregnerat trä garanterar ett långvarigt skydd mot främst röta. Vill man behålla det fräscha utseendet bör man med jämna mellanrum tvätta, låta torka och sedan bestryka trallen med träolja.

Om byggbeskrivningar.se
Byggbeskrivingar.se visar på ett enkelt sätt hur man lyckas med sitt byggprojekt, både översiktligt och i detalj. Här finns till exempel pedagogiska beskrivningar i form av ritningar, realistiska illustrationer och instruktionsfilmer, samt möjlighet att måttanpassa och skriva ut materialspecifikationer, arbetsritningar och underlag för bygglovsansökan. På byggbeksrivningar.se finns även ett dimensioneringsprogram som hjälp för att beräkna dimensioner för till exempel takbalkar, nockbalkar, pelare eller golv- och altanbjälkar i konstruktionsvirke eller limträ.

Pressbilder

För mer information:
Johan Fröbel, chef teknik och distribution, Svenskt Trä
Tel 070-289 79 68
johan.frobel@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationsansvarig, Svenskt Trä
Tel 072-702 79 65
camilla.carlsson@svenskttra.se 

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Limträbranschen vässar processerna i värdekedjan25.3.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Genom ett branschöverskridande samarbete siktar landets limträtillverkare på att främja kunskap och användning av limträ på en ännu bredare front. Initiativet grundar sig på insikterna från den SWOT-analys som Limträkommittén inom branschorganisationen Svenskt Trä utfördes våren 2022. Satsningen kommer initialt att resultera i marknadsförings- och utbildningsinsatser och på sikt förhoppningsvis även i branschgemensamma forsknings- och utvecklingsprojekt.

Sara Kulturhus vinner Träpriset 202421.3.2024 21:32:56 CET | Pressmeddelande

På Träprisgalan under torsdagskvällen offentliggjordes vinnaren av Träpriset 2024. Vinnaren blev Sara Kulturhus i Skellefteå – ett landmärke som har fått internationell uppmärksamhet för sin innovationskraft som flyttat fram positionerna för träbyggandet. Vart fjärde år delar branschorganisationen Svenskt Trä ut Träpriset till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä som speglar och utvecklar den tid vi lever i.

Här är alla finalbidrag i Träpriset18.3.2024 12:55:00 CET | Pressmeddelande

Efter en omfattande urvalsprocess och gediget juryarbete är nu alla finalbidrag i arkitekturtävlingen Träpriset klara. Tolv unika byggnader i trä från Malmö i söder till Gällivare i norr gör upp om det prestigefyllda priset. I finaluppställningen ingår bostadshus, produktions- och kontorshus, samhällsfastigheter och även en infrastrukturanläggning. Årets vinnare utses vid den direktsända Träprisgalan den 21 mars med kulturminister Parisa Liljestrand som prisutdelare.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye