Dagens Samhälle

Topparna som lämnat politiken

Dela

Under den senaste mandatperioden har drygt 180 lokala och regionala toppolitiker runt om i Sverige lämnat sina uppdrag i förtid, visar Dagens Samhälles kartläggning. Hot, stress, skandaler, maktskiften och interna bråk är några av skälen till avhoppen.


Kartläggningen visar att totalt 183 kommunal- och landstingsråd (majoritet och opposition) har slutat under mandatperioden. Ungefär 40 procent av dem som slutat är kvinnor, och knappt var tredje var kommun- eller
region/landstingsstyrelseordförande. Enligt forskare är det är fler avhopp än under tidigare perioder.

– Det kan bland annat bero på att det i flera kommuner råder minoritetsstyre. Oklara majoritetsförhållanden, minoritetsstyren och blocköverskridande samarbeten ökar dessutom risken för interna bråk och falangstrider, säger Erik Wångmar, docent i historia vid Linnéuniversitet.

14 procent lämnade efter att ha fått ett nytt politiskt uppdrag, ofta på riksplanet. Exempel på det är Ebba Busch Thor som var oppositionsråd i Uppsala innan hon valdes till KD:s ordförande, och miljöminister Karolina Skog (MP) som innan hon tog plats i regeringen var kommunalråd i Malmö.

Några uppger för Dagens Samhälle att de avgick på grund av hälsoskäl, andra att de slutat efter att ha utsatts för hot, hat eller mobbning.

– Jag slutade på grund av enorma splittringar i partiet och makt- och fulspel, säger Ulf Erlandsson (SD), före detta kommunalråd i Hässleholm.

Drygt tio personer tvingades lämna sina uppdrag efter skandaler, till exempel lyxresor, sexköp, bedrägerimisstankar eller trakasserianklagelser.

Var femte säger att lämnade för att de helt enkelt ville göra något annat.

– Jag hade arbetat heltid med politik under väldigt många år och kände att jag inte kunde ladda om på det sätt som jag ville för att kandidera för fyra nya år, säger till exempel Christoffer Bernsköld (S) som var regionråd i  Östergötland. 

 

Hela artikeln bifogas.

Kontakter

Annika Almgren
PR & kundrelationer
Tel 08-452 73 04
Mobil 076-808 73 04
aa@dagenssamhalle.se

Dokument

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum