Toppekonom: EU är fullt av ekonomiska misslyckanden
Den Brexitförespråkande toppekonomen ROGER BOOTLE, hävdar att Brexit kommer att gynna Storbritanniens ekonomi. Han menar att EU har upplevt stora jämförbara ekonomiska misslyckanden de senaste decennierna och tror att euron löper en stor risk att kollapsa. Det säger han till KATRINE MARÇAL i programmet EFN möter.
Roger Bootle, ordförande för det internationella konsultbolaget Capital Economics, anser att EU har en företagsfientlig politik. Han uppger att Storbritannien, på grund av strikt reglering, tryckts ned som tidigare världsledande inom cancerforskning. EU-direktivet om kliniska prövningar innefattar komplicerade processer som även medför stora kostnader. Det gör det svårt att pröva nya procedurer och behandlingar. Efter Brexit kommer det finnas möjlighet att lätta regleringar vilket kommer att främja företagen menar han.
Bootle lyfter fram att EU:s produktivitet är låg och att lite tyder på att den ekonomiska situationen kommer att förändras i positiv bemärkelse. Han utvecklar med att påpeka att ett handelsavtal inte är en magisk lösning för Storbritanniens framtida handel och att USA är Storbritanniens största handelspartner.
”Vi har inget handelsavtal med USA så problemet med handelsavtal har blåsts upp i den här debatten”, säger toppenekonomen och refererar till de som ifrågasätter Storbritanniens förutsättning till effektiv handel vid ett avtalslös utträde.
Trots bristerna i EU tror Bootle att det ligger än ännu större risk i eurons framtid. Han anser att det krävs att EU blir en fullbordad union i form av en politik- och skatteunion för att euron ska överleva. Han utvecklar med att uppge att risken för ett urholkande av eurosamarbetet även märktes av under 2012, när Grekland var nära att gå ur EU och eurozonen. Nu tror han att det största orosmolnet är Italien.
”Historiskt har Italien lyckats handla med Tyskland delvis tack vare växelkursen som ofta kunde gå ner. Det fungerade rätt så bra. Påfrestningen blir enorm utan växelkurs”, hävdar Bootle.
”Jag tippar fortfarande att ett eller flera länder kommer att lämna euron”, fortsätter han.
Se hela intervjun här (24:59 min, nytt fönster)
Nyckelord
Kontakter
Anna FagerströmAnsvarig utgivare
0707-95 26 26 anna.fagerstrom@efn.seBilder
Länkar
Om
EFN Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, reklamfri och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken.
Vi finns på EFN.se och i sociala medier.
Följ EFN Ekonomikanalen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen
Saab satsar på ridsport5.12.2019 17:33:20 CET | Pressmeddelande
Saab satsar på att rekrytera kvinnor via ridsporten.
Haparandas näringsliv vilar tungt på gränshandeln3.12.2019 14:10:17 CET | Blogginlägg
Handeln runt Sveriges gränser fortsätter att öka. Störst är den längs gränsen mot Norge, framför allt i Bohuslän, Dalsland och Värmland. Men en till gränsort sticker ut: Haparanda vid den finska gränsen i Norrbotten.
Därför tar näringslivet rygg på Dreamhacks unga spelare3.12.2019 10:39:01 CET | Blogginlägg
Gamingeventet Dreamhacks två årliga evenemang lockar totalt 100 000 personer till Elmiamässan i Jönköping. I och med att Dreamhack växer blir det samtidigt allt viktigare för det lokala näringslivet.
EFN vill lära gymnasieelever mer om ekonomi2.12.2019 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio unga är oroliga för sin ekonomiska framtid. Samtidigt pratar hälften av Sveriges gymnasieelever sällan eller inte alls om ekonomi i hemmet. Det visar en undersökning från organisationen Ung privatekonomi. Nu vill EFN Ekonomikanalen hjälpa skolor och lärare att möta elevernas behov genom att erbjuda gratis skolmaterial om ekonomi.
Aha-upplevelser om ekonomi för gymnasieelever2.12.2019 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Fyra av tio unga är oroliga för sin ekonomiska framtid. Samtidigt pratar hälften av Sveriges gymnasieelever sällan eller inte alls om ekonomi i hemmet. Det visar en undersökning från organisationen Ung privatekonomi. Nu har EFN Ekonomikanalen paketerat utbildningsmaterial för gymnasieskolan.
Åsbrink uppmanar Magdalena Andersson att höja skatterna28.11.2019 11:25:57 CET | Blogginlägg
ERIK ÅSBRINK är skeptisk till förmågan att upprätthålla välfärdsstaten med dagens skattenivå. Det säger han i EFN Möter med EFN:s programledare och ekonomijournalisten JOHAN SCHÜCK.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum