Jernkontoret

Toppkandidaten Fredrick Federley (C) intervjuas i Synfält Framåt

Dela

Inför valet till Europaparlamentet i maj samarbetar Jernkontoret med politikpodden Synfält Framåt, för att lyfta industrins hjärtefrågor på Europanivå. Nu släpps det fjärde och sista avsnittet, och turen har kommit till Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley.

Stålindustrin engagerar sig i valdebatten eftersom Europasamarbetet är viktigt för samverkan kring långsiktiga och hållbara lösningar, inte minst för klimatomställningen. Samhället byggs till stor del av stål och utvecklingen i världen gör att efterfrågan på stål ökar.

– Skulle vi sluta producera stål i Sverige, som har världens renaste stålproduktion, så kommer det stålet att produceras någon annanstans, med negativa globala miljöeffekter som följd. I Sverige har stålindustrin lagt en tydlig vision - vi ska nolla mängden koldioxidutsläpp till 2045, säger Bo-Erik Pers, Jernkontorets vd, som också medverkar i poddavsnittet.

– Det finns ju de som vill gå väldigt hårt fram, alltså hårdare än vad industrin klarar av att ställa om. Det vore ju ganska enkelt att minska våra utsläpp med 10 procentenheter imorgon, det är att riksdagen fattar beslut om att det är förbjudet med stålindustri i Sverige. Effekterna av det blir dock väldigt korkade eftersom vi kommer att behöva till exempel cyklar, och om stålet i cykeln kommer från Indien så är det åtta gånger högre utsläpp som man har bidragit till när man köpt stålet, menar Fredrick Federley.

Under april och maj intervjuas fyra toppkandidater i Europaparlamentsvalet i politikpodden Synfält Framåt, som drivs av Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist. Idag släpps det fjärde och sista avsnittet och du lyssnar på synfältframåt.se eller där poddar finns. Du kan självklart fortfarande lyssna på tidigare avsnitt med Jytte Guteland (S), Jakop Dalunde (MP) respektive Jörgen Warborn (M).

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Stålåret 2019 – ett händelserikt år för stålmarknaden24.1.2020 06:15:00 CETPressmeddelande

Nu finns information om stålåret 2019 sammanställt i en ny publikation. Den lanseras inför att företrädare för gruv- och stålbranschen samlas på den årliga Hindersmässan i Örebro. Deltagarna som möts på Hindersmässan kommer att nätverka, samtala och inspireras under flera seminarier om bland annat det globala handelspolitiska läget. Stålåret som gått brukar också vara ett givet samtalsämne.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum