Jernkontoret

Toppkandidaten Jörgen Warborn (M) intervjuas i Synfält Framåt

Dela

Inför valet till Europaparlamentet i maj samarbetar Jernkontoret med politikpodden Synfält Framåt, för att lyfta industrins hjärtefrågor på Europanivå. Nu har turen kommit till en av Moderaternas toppkandidater, nämligen Jörgen Warborn.

Stålindustrin engagerar sig i valdebatten eftersom Europasamarbetet är viktigt för samverkan kring långsiktiga och hållbara lösningar, inte minst för handelspolitiken. Lejonparten av den svenska stålproduktionen går på export, med ett värde på drygt 50 miljarder svenska kronor under förra året.

– Därför är det viktigt för oss att vi har en fungerande frihandel; att man kan handla med varor utan att stöta på tullar, kvoter, byråkrati eller andra hinder, säger Mathias Ternell, handelspolitisk direktör på Jernkontoret, som också medverkar i dagens avsnitt.

I poddavsnittet undrar Mathias Ternell vad Jörgen Warborn tänker göra i sin roll som Europaparlamentariker för att skydda svensk och europeisk stålindustri från osund konkurrens. Warborn delar analysen att frihandeln idag är hotad i världen på olika sätt. Han konstaterar att Kina under en längre tid spelat fulspel på världsmarknaden med statsstöd i sina bolag.

– Det är problematiskt och det möter Trump tyvärr med helt fel medicin, det vill säga han höjer tullarna för att skydda den amerikanska industrin. För den svenska stålexporten blir vi då trängda ifrån två håll. Dels från de kinesiska bolagen som har skattemedel i sig från början och dels från tullarna från USA. Jag ska vara den absolut tydligaste rösten för frihandel, menar Jörgen Warborn.

Under april och maj intervjuas fyra toppkandidater i Europaparlamentsvalet i politikpodden Synfält Framåt, som drivs av Kristoffer Appelquist och Tobias Wahlqvist. Idag släpps det tredje avsnittet. I det fjärde och sista avsnittet medverkar Centerpartiets toppkandidat Fredrick Federley. Du kan också lyssna på tidigare avsnitt med Jytte Guteland (S) respektive Jakop Dalunde (MP).

Samtliga avsnitt hittar du på synfältframåt.se och där poddar finns.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Jernkontoret
Jernkontoret
Box 1721
111 87 Stockholm

https://www.jernkontoret.se

Om Jernkontoret

Jernkontoret är den svenska stålindustrins branschorganisation. Organisationen grundades 1747 och ägs sedan dess av de svenska stålföretagen. Jernkontoret företräder stålindustrin i frågor som berör handelspolitik, forskning och utbildning, standardisering, energi, miljö och hållbarhet samt transportfrågor. Jernkontoret leder den gemensamma nordiska stålforskningen. Dessutom utarbetar Jernkontoret branschstatistik och bedriver bergshistorisk forskning.

Hantering av personuppgifter

Du har rätt att när som helst avregistrera dig från våra utskick och/eller radera dina personuppgifter i våra register. Du kan läsa om dina rättigheter och om hur Jernkontoret hanterar dina personuppgifter på jernkontoret.se/dataskydd.

Följ Jernkontoret

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Jernkontoret

Säkra Industriklivet över mandatperioderna23.8.2019 09:55:27 CESTPressmeddelande

Sverige siktar på att bli ett av världens första fossilfria välfärdsländer. För att nå målet krävs ambitiösa åtaganden från alla samhällsaktörer, men också samverkan mellan politiken och den svenska industrin och mellan aktörer över industrigränserna. Industriklivet skapar förutsättningar för en hållbar omställningen, stödet är långsiktigt och välriktat mot projekt som ger stor positiv klimateffekt. Regeringen måste säkra Industriklivet över mandatperioderna.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum