Umeå kommun

Toppresultat för de kommunala gymnasieskolorna

Dela

En sammanställning av statistik från Skolverket visar att de kommunala gymnasieskolorna har landets högsta andel elever som når en gymnasieexamen inom tre år (i SKL:s kommungrupp ”större städer”). Nästan 85 procent av alla elever som påbörjade ett nationellt program på en kommunal gymnasieskola i Umeå 2015 nådde en examen våren 2018.

– Det är verkligen roligt och ett väldigt gott betyg till vår verksamhet och alla våra anställda, säger Peter Vigren (S), ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.
Avgångselevernas uppnådda meritvärden på de kommunala gymnasieskolorna har också ökat i jämförelse med föregående år. Här ligger Umeå på tredje plats i kommungruppen större städer. Det medför att verksamhetens målsättning om att vara Sveriges bästa gymnasieskola 2020 avseende genomströmning och högsta meritvärde nu är inom räckhåll.

Många Komvuxelever
Vård- och omsorgsutbildningen på Viva Komvux är en fortsatt populär utbildning och här ser verksamheten en viss ökning av antalet sökande. Eleverna fortsätter efterfråga distanskurser för att kunna kombinera studier med förvärvsarbete. Inflödet av SFI-elever är fortsatt högt och för närvarande läser cirka 800 elever på SFI. Verksamheten bedrivs på ett flertal ställen i staden. Detta innebär störningar i driften av verksamheten och påverkar både den psykosociala och fysiska arbetsmiljön negativt.
– Att hitta nya gemensamma lokaler för vuxenutbildningen är ett viktigt uppdrag för nämnden under den närmaste tiden, säger Peter Vigren.

Budgetöverskott
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden redovisar ett överskott på cirka 7,2 miljoner kronor för 2018. Överskottet beror främst på att kommunen fortfarande har höga intäkter för asylsökande elever samt elever som fått tillfälligt eller permanent uppehållstillstånd. Verksamheten arbetsmarknad har också fått ett högre statsbidrag för extratjänster än kostnaderna under året vilket har gett ett plusresultat.  

Mer information:
Peter Vigren (S)
ordförande
070-549 46 99
peter.vigren@umea.se

Robert Axebro (C)
vice ordförande
072-219 87 75
robert.axebro@umea.se

Mariam Salem (MP)
2:e vice ordförande
070-485 19 36
mariam.salem@umea.se 

Nyckelord

Kontakter

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00http://www.umea.se/kommun

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum