Läkemedelsverket

Torbjörn Söderström ny chefsläkare på Läkemedelsverket

Dela

Torbjörn Söderström har utsetts till chefsläkare på Läkemedelsverket och tillträder under hösten. Han kommer närmast från en tjänst som chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Torbjörn Söderström är specialist inom klinisk farmakologi och disputerad inom samma område. Sedan 2016 är han chefsläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, där han ingår i sjukhusdirektörens stab. Han har tidigare haft en rad ledande befattningar inom hälso- och sjukvården, bland annat som utvecklingsdirektör vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, och har gedigen erfarenhet av krisledning. Torbjörn Söderström tillträder sin tjänst på Läkemedelsverket den 18 oktober 2021.

– Med sin vetenskapliga kompetens och mångåriga erfarenhet från hälso- och sjukvården kan Torbjörn koppla Läkemedelsverkets vetenskapliga verksamhet ännu närmare patienter, sjukvårdens professioner och det kliniska arbetet, säger Björn Eriksson, generaldirektör Läkemedelsverket.

Chefsläkaren ansvarar för den vetenskapliga samordningsfunktionen på Läkemedelsverket och rapporterar till generaldirektören. I uppdraget ingår att samordna vetenskapligt stöd och kvalitetssäkring i verksamheten samt att samordna ledningen av vetenskapliga råd för human- respektive veterinärläkemedel.

Nyckelord

Kontakter

Om

Läkemedelsverket
Läkemedelsverket
Dag Hammarskjölds väg 42, Box 26
751 03 Uppsala

https://lakemedelsverket.se/

Godkännanden och tillsyn av läkemedel, naturläkemedel, mediciner, kosmetika och medicintekniska produkter

Läkemedelsverket är en myndighet under regeringen med uppdrag att främja den svenska folk- och djurhälsan.

Målsättningen är att den enskilde patienten och hälso- och sjukvården ska få tillgång till säkra och effektiva läkemedel. Dessa ska vara av god kvalitet, med positiv nytta/riskbalans och ska användas på ett ändamålsenligt och kostnadseffektivt sätt.

Till vårt ansvarsområde hör även att främja säkerheten och kvaliteten för kosmetika och hygienprodukter samt ansvara för tillsyn av tillverkare och produkter inom det medicintekniska området. Vi ger också tillstånd till och utövar tillsyn över apoteksverksamheten i Sverige. Utöver detta ska Läkemedelsverket även stödja forskning och innovation inom våra ansvarsområden. Giftinformationscentralen och Läkemedelsupplysningen är en del av Läkemedelsverket.

Verksamheten är i huvudsak avgiftsfinansierad, men finansieras även genom statliga anslag och bidrag.

Följ Läkemedelsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum