Skara stift

Tove af Geijerstam vigdes till präst i Skara domkyrka

Dela

Skara stift och Svenska kyrkan har fått en ny präst i samband med söndagens prästvigning i Skara domkyrka. På grund av restriktioner var det ett begränsat antal som kunde närvara på plats i domkyrkan, men mässan sändes på webben.

Nyvigda prästen Tove af Geijerstam tillsammans med biskop Åke Bonnier och domprost Robert Lorentzon
Nyvigda prästen Tove af Geijerstam tillsammans med biskop Åke Bonnier och domprost Robert Lorentzon

Söndag 23 januari vigdes Tove af Geijerstam till präst i Svenska kyrkan av biskop Åke Bonnier i Skara domkyrka. Fredag 21 januari avlade Tove prästexamen på Flämslätt stifts- och kursgård inför domkapitlet. Hon är nu behörig att träda in i vigningstjänsten i Svenska kyrkan.

På grund av restriktioner kunde endast ett begränsat antal närvara på plats i domkyrkan, men mässan direktsändes på webben och finns tillgänglig på Skara domkyrkas youtubekanal i en veckas tid från sändning.

Under vigningsmässan predikade biskop Åke Bonnier över söndagens tema - Jesus skapar tro - där han särskilt riktade sig till Tove. 

-Jesus har inte kallat dig för att du har meriterat dig. Nej, Jesus själv har kallat dig att vara präst i vår kyrka av en enda anledning, för att du är du, sa biskop Åke i predikan till Tove. 

-Du får vila i orden som Jesus själv säger till sina lärjungar: ni har inte utvalt mig utan jag har utvalt er och bestämt er till att gå ut i världen och bära frukt, frukt som består. sa biskop Åke. 

Nu är Tove af Geijerstam redo att gå ut i tjänst som präst i Svenska kyrkan. Nyvigda präster tjänstgör under första året som pastorsadjunkter, vilket är ett introduktionsår, då de bland annat har särskild handledning. Tove gör sitt pastorsadjunktsår i Trollhättans församling. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nyvigda prästen Tove af Geijerstam tillsammans med biskop Åke Bonnier och domprost Robert Lorentzon
Nyvigda prästen Tove af Geijerstam tillsammans med biskop Åke Bonnier och domprost Robert Lorentzon
Ladda ned bild

Om

Skara stift
Skara stift
Skoltorget 1
532 31 Skara

+46(511)26200https://www.svenskakyrkan.se/skarastift

Skara stift är det äldsta av Svenska kyrkans stift och bildades år 1014. Stiftet består av 103 församlingar samlade i 40 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.

Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingarna och stärka deras förmåga att fullgöra den grundläggande uppgiften: fira gudstjänst, bedriva undervisning samt utöva diakoni och mission. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige som består av folkvalda. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar. Stiftskansliet finns i Skara. Domkyrka är Skara domkyrka och biskop sedan 2012 är Åke Bonnier.

Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.

Följ Skara stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Skara stift

Årets fasteaktion slog insamlingsrekord - även i Skara stift13.5.2022 15:40:35 CEST | Pressmeddelande

Under Act Svenska kyrkans fasteaktion samlades 61,6 miljoner kronor in, vilket är nytt rekord. Även i Skara stift slogs rekord med en insamling på 5,6 miljoner. Årets fasteaktion hade temat Dela lika under samma himmel och pengarna kommer bland annat att användas till att motverka hunger, svält och främja hållbar fred. Kriget i Ukraina har engagerat församlingar, privatpersoner, företag och organisationer i hela Sverige och har bidragit till det höga insamlingsresultatet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum