TOYOTA Sverige

Toyota bygger prototyp av framtidens stad

Dela

Ett helt uppkopplat ekosystem och hem för 2 000 personer. Woven City blir prototypstaden för framtidens samhällen med självkörande nollemissionsfordon och energi från bränsleceller – och Toyota planerar starta byggnationen redan 2021.

Översikt över Woven City
Översikt över Woven City

På CES-mässan i Las Vegas presenterade Toyota Motor Corporation nyligen sina planer för Woven City, en storskalig prototyp för framtidens städer och blivande hem för 2 000 invånare vid foten av Mt Fuji i Japan.

Den planerade prototypstaden Woven City blir såväl laboratorium som hem för medborgare och forskare som kan testa och utveckla tekniker för automatisering, robotar, personlig mobilitet, smarta hem och artificiell intelligens i verkliga förhållanden.

- Att bygga en hel stad från grunden, även i liten skala som det här, är en unik chans att utveckla framtidens tekniker, inklusive ett digitalt operativsystem för stadens infrastruktur. Med uppkopplade människor, byggnader och fordon som kommunicerar med varandra kommer vi kunna testa AI-teknik i såväl den virtuella som den fysiska världen, säger Akio Toyoda, president för Toyota Motor Corporation.

Toyota kommer också bjuda in till samarbeten tillsammans med andra kommersiella och akademiska partners samt erbjuda intresserade forskare från hela världen att arbeta med sina projekt i den unika miljön.

Uppdraget att rita Woven City har getts till den danska arkitekten Bjarke Igels, grundare och Creative Director vid Bjarke Igels Group (BIG). Hans team vid BIG har utvecklat många projekt, från två World Trade Center i New York och Lego House i Danmark till Googles Mountain View och huvudkvarter i London.

- En uppsjö av olika teknologier är starten för en omfattande förändring i hur vi lever och rör oss i våra städer. Uppkopplade, automatiserade, utsläppsfria och delade mobilitetslösningar kommer öppna en ny värld av möjligheter för en ny form av urbant liv. Med den bredd av tekniker och företag som vi får möjlighet att samarbeta med genom Toyotas ekosystem av företag får vi en unik möjlighet att utforska nya former av urbanitet, säger Bjarke Igels.

Börjar byggas redan 2021
En av idéerna för Woven City är att dela in gatubilden i tre olika typer, dels vägar endast för snabba fordon, andra för en blandning för lägre hastigheter, personlig mobilitet och fotgängare samt parkliknande promenadstråk endast för gående. Dessa tre vägar går ihop bildar ett slags organiskt rutmönster som också påskyndar utvecklingen av autonomi.

Staden planeras att bli helt hållbar med byggnader tillverkare i framför allt trä för minsta möjliga klimatpåverkan. På hustaken installeras solceller som komplement till de vätgasdrivna bränslecellerna som levererar energin.

Invånarna utrustas med assistansrobotar och i hemmen finns sensorbaserad AI som håller koll på invånarnas hälsa, tar hand om grundläggande behov och förbättrar det dagliga livet, vilket ger en möjlighet att utveckla den uppkopplade tekniken med integritet och förtroende på ett säkert och positivt sätt.

Invånarna kommer resa med helt autonoma utsläppsfria fordon på stadens genomfartsleder. I och genom Woven City kommer Toyotas e-Palette att användas för såväl transporter som leveranser.

Toyota planerar att bland annat erbjuda medarbetare inom Toyota Motor Corporation att flytta till Woven City tillsammans med sina familjer. Planen är att ha 2 000 invånare till att börja med, men också att växa allt eftersom projektet fortgår. Ytan vid Mt Fuji är 70 hektar stor och byggnationen planerar att inledas i början av 2021.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Översikt över Woven City
Översikt över Woven City
Ladda ned bild
Promenadstråk
Promenadstråk
Ladda ned bild
Ett kvarter i Woven City
Ett kvarter i Woven City
Ladda ned bild
Översikt torg
Översikt torg
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Stortorget
Stortorget
Ladda ned bild
Ett smart hem i Woven City
Ett smart hem i Woven City
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Länkar

Om

TOYOTA Sverige
TOYOTA SverigeDu hittar vårt pressrum och mer information på http://sverige.toyota 

 

Med 370 000 medarbetare i 170 länder, världens mest tillgängliga elhybridteknik och som globala sponsorer till såväl Paralympiska som Olympiska kommittén är Toyota Motor Corporation ett av världens ledande fordonskoncerner.

TOYOTA Sverige består av varumärkena Toyota, Lexus och KINTO. Läs gärna mer på http://sverige.toyota där du också hittar ytterligare pressinformation.  

Följ TOYOTA Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TOYOTA Sverige

Jonas Björkman utklassad av Rebecka Sternisa Bellander i rullstolstennis13.11.2019 13:07:37 CETPressmeddelande

Femfaldiga SM-mästarinnan Rebecka Sternisa Bellander siktar mot Paralympics i Tokyo 2020 – men på vägen dit väntade en nervkittlande match i rullstolstennis mot tennislegendaren Jonas Björkman. Resultatet? 24-åriga Rebecka utklassade den tidigare världsettan Jonas. Matchens syfte var att visa på den enorma talang som finns inom parasporten – och samtidigt få fler att våga satsa.

Toyota levererar mobilitet till Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202024.7.2019 12:12:35 CESTPressmeddelande

Toyotas tre huvudpelare för Tokyo 2020 handlar i huvudsak om (1) Mobility for All för att ge alla människor friheten att röra på sig, (2) Hållbarhet genom förverkligandet av ett vätgassamhälle (miljö/säkerhet) och (3) Logistikstöd för spelen genom att tillhandahålla Toyota Production System (TPS). Med dessa tre hörnstenar ska Toyota leverera mobilitetslösningar som går bortom konventionella fordon. Med mobilitetslösningar som kombinerar TPS med olika tjänster för mobilitet ska Toyota hjälpa till att underlätta driften av Tokyo 2020 samtidigt som man underlättar transporterna för atleter, personal och besökare. Genom robotar ska Toyota dessutom underlätta evenemang och skapa unika upplevelser som överträffar den allmänna uppfattning om vad mobilitet innebär. Samtidigt fortsätter Toyota att utmana sig själva genom att erbjuda "Mobility for All" genom att erbjuda olika typer av mobilitetslösningar för att göra Tokyo 2020 till ett unikt arrangemang.

Toyota-robotar hjälper till under Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 202022.7.2019 00:00:00 CESTPressmeddelande

Som global sponsor till Olympiska och Paralympiska spelen vill Toyota Motor Corporation (Toyota) tillhandahålla mobilitetslösningar som sträcker sig bortom konventionella fordon under de Olympiska och Paralympiska spelen i Tokyo 2020. Som en del i detta arbete deltar Toyota i ”Tokyo 2020 Robot Project” som leds av Tokyo Organising Committee of the Olympic and Paralympics Games (2020) som sammanför regeringens, regionens såväl som spelens partners med experter inom robotteknik. Under spelen i Tokyo 2020 kommer robotarna som introduceras av Toyota att hjälpa människor på flera olika ställen och arenor med mobilitet. Genom att hjälpa människor att känna och uppleva deras drömmar och förhoppningar är Toyota övertygade om att det ytterligare kommer bidra till spänningen och framgången för Tokyo 2020. - Inom vårt engagemang att hjälpa människor att upptäcka och aktivera sig ’Supporting human life activities and living in harmony with people” använder vi industriell robotteknik på flera olika