Toyota SverigeToyota Sverige

TOYOTA GAZOO Racing bekräftar serietillverkning av GR Supra GT4

Dela

Nästa år inleder TOYOTA GAZOO Racing serietillverkningen av tävlingsversionen av nya Toyota GR Supra. Byggd och utvecklad enligt det internationella GT4-reglementet för att ge privatteam världen över en snabb och konkurrenskraftig bil i en populär tävlingsklass.

Efter debuten på bilmässan i Genève våren 2019 och tävlingsdebuten under 24-timmarsloppet på Nürburgring i Tyskland bekräftar nu TOYOTA GAZOO Racing att serietillverkningen av tävlingsbilen Toyota GR Supra GT4 inleds 2020.

Baserad på vanliga Toyota GR Supra men utvecklad och byggd enligt det internationella GT4-reglementet kommer nya GR Supra GT4 vara en snabb och bra väg in i racingvärlden för privatteam världen över. Bilen blir TOYOTA GAZOO Racings första globala modell någonsin och tävlingsbilen utvecklas och byggs tillsammans med Toyota Motorsport GmbH. Målet är att stärka relationen till privatteam och samtidigt utveckla ännu bättre bilmodeller genom att använda erfarenheten och kunskapen från motorsporten.

GT4-reglementet*1 är en populär tävlingsklass för privatteam runt om i världen mycket tack vare förhållandevis låga kostnader och hög tillgänglighet. GT4-bilar tillåts tävla i ett stort antal mästerskap världen över, bland annat Super Taikyu Series i Japan, GT4 Euroean Series och långloppsserien VLN i Europa samt inte minst GT4 Scandinavia i Sverige och Norge.

GR Supra tävlar redan i NASCAR Xfinity Series i Nordamerika och från och med 2020 även i Super GT GT500-klassen i Japan. Med nya GR Supra GT4 kommer ännu fler motorsportsentusiaster kunna se GR Supra tävla på banor runt om i världen.

För att utveckla GR Supra GT4 har Toyota GAZOO Racing samarbetat med tre tekniska partners: Akrapovič, Pirelli och Ravenol. Samarbetet med Akrapovič innebär att de levererar avancerade avgassystem anpassade för motorsport, Pirelli bidrar med däckutveckling och Ravenol levererar smörjmedel.

Ytterligare detaljer vad gäller specifikationer, pris och lanseringsdatum offentliggörs senare detta år.

*1 GT4 är ett tävlingsreglemente baserat på SRO-reglerade Grand Touring-bilar och placerar sig en position under GT3-klassen.

GR Supra GT4 Tekniska specifikationer

Chassi och kaross

 

Längd

4 460 mm

Bredd

1 855 mm

Höjd

1 250 mm

Konstruktion

Kaross i stål med bur i höghållfaststål

Främre diffusor

Kompositmaterial

Bakre spoiler

Kompositmaterial

Bränsletank

Enligt motorsport-specifikation med system för snabbtankning

Förarsäte

FIA-standard racingsäte

Motor och transmission

 

Typ

Radmotor, sex cylindrar, twin-scroll turbo.

Cylindervolym

2 998 cm3

Transmission

Automatisk, bakhjulsdrift

Olja

Ravenol

Avgassystem

Akrapovič

Hjulupphängning, styrning och bromsar

 

Främre hjulupphängning

MacPherson

Bakre hjulupphängning

Multilänk

Styrning

Elektrisk styrservo

Däck

Pirelli

Fälgar

Fembults, 11x18 inches

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Toyota Sverige
Toyota Sverigehttp://www.toyota.se

Toyota har elektrifierat bilvärlden i två decennier och erbjuder i dag sju olika hybridmodeller i Sverige. 81 % av företagets försäljning av personbilar i Sverige 2019 var elektrifierad och Toyota har också Europas i genomsnitt lägsta utsläpp av koldioxid. 

Toyota Sweden AB är den svenska generalagenten för Toyota och ingår i Toyota Motor Europe med huvudkontor i Bryssel, Belgien.

Följ Toyota Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Toyota Sverige

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum